Evropa

RAT U UKRAJINI Si Zelenskom: Kina će poslati predstavnike u Ukrajinu i sa stranama razgovarati o rešenju krize

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

26/04/2023

-

08:18

RAT U UKRAJINI Si Zelenskom: Kina će poslati predstavnike u Ukrajinu i sa stranama razgovarati o rešenju krize
RAT U UKRAJINI Si Zelenskom: Kina će poslati predstavnike u Ukrajinu i sa stranama razgovarati o rešenju krize - Copyright Tanjug/AP/Kateryna Klochko, Evgeniy Maloletka, Iryna Rybakova, LIBKOS

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 426. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ratna dejstva se nastaljvaju. Oružane snage Rusije sada su počele da koriste najnovije tenkove T-14 Armata za gađanje ukrajinskih položaja. S druge strane, dve nemačke kompanije koje zajednički učestvuju u izradi jednog od najsavremenijih borbenih tenkova ''Leopard 2'' uplele su se u pravni spor oko prava intelektualne svojine. Ukrajinsko žito i dalje je u fokusu rata - evropski komesar za poljoprivredu rekao je da je dogovor između EU i pet zemalja članica po pitanju uvoza ukrajinskih poljoprivrednih dobara veoma blizu.  

Ključni događaji:

  •  EK zabranila izvoz ukrajinskih žitarica u Rumuniju do 5. juna
  • Si Đinping razgovarao telefonom sa Zelenskim
  • Ukrajina sarađuje sa FBI na prikupljanju dokaza o ruskim ratnim zločinima
  • Berlin: Tri ruska borbena aviona presretnuta u međunarodnom prostoru Baltika
  • Evropski komesar za poljoprivredu: Dogovor o uvozu ukrajinskih žitarica "veoma blizu"
  • Dve nemačke kompanije koje izrađuju tenk Leopard 2 u pravnom sporu
  • Rusija počela da koristi tenkove T-14 Armata u Ukrajini
  • EK obezbedila Ukrajini 1,5 milijardi evra u okviru godišnjeg paketa pomoći
  • Lavrov: NATO hteo da uništi Rusiju, ali je na kraju ujedinio

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.19 U Ukrajini ubijen saradnik italijanskog lista, njegov kolega ranjen

Ukrajinski novinar koji je radio kao lokalni saradnik italijanske Republike ubijen je hicem iz snajpera na jugu Ukrajine, a njegov italijanski kolega je ranjen, izvestio je danas taj dnevni list.

"Naš dopisnik Korado Zunino i njegov kolega Bogdan Bitik upali su u zasedu ruskih snaga u predgrađu Hersona, na jugu Ukrajine", navodi list. "Bogdan Bitik nažalost nije preživeo, a Korado, koji je ranjen u rame, primljen je u bolnicu u Hersonu", dodaje Republika. 

18.33 Kavoli: Ukrajina će dobiti oružje koje joj je potrebno za kontraofanzivu

Ukrajinska vojska će dobiti oružje koje joj je potrebno na vreme za predstojeću kontraofanzivu protiv ruskih snaga, rekao je general vojske SAD zadužen za evropske operacije Kristofer Kavoli.

On je kao primer za tu tvrdnju naveo da je više od 98 odsto borbenih vozila obećanih Kijevu već isporučeno, prenosi Rojters.

''Uveren sam da smo isporučili materijal koji im je potreban i da ćemo nastaviti sa isporukama kako bismo podržali njihove vojne operacije'', rekao je on tokom obraćanja u Kongresu SAD.

16.34 Lula pozvao na formiranje "grupe za mir" za posredovanje u pregovorima Ukrajie i Rusije

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva danas je pozvao na uspostavljanje ''mirovne grupe'', koja bi posredovala u pregovorima između Rusije i Ukrajine, uz obrazloženje da se o bilo čemu može razgovarati kada nacije sednu da razgovaraju o miru.

"To je razgovor između Rusije i Ukrajine", rekao je on na zajedničkoj konferenciji sa španskim premijerom Pedrom Sančezom, na kraju zvanične poseti toj zemlji.

Sančez je pozdravio Lulino objašnjenje njegove mirovne inicijative, ali mu je rekao da Španija podržava mirovni plan ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog od 10 tačaka koji poziva na povlačenje Rusije sa svih teritorija, uključujući Krim.

16.01 EK zabranila izvoz ukrajinskih žitarica u Rumuniju do 5. juna

Evropska komisija će zabraniti izvoz ukrajinskih žitarica i uljarica u Rumuniju do 5. juna, izjavio je danas rumunski ministar poljoprivrede Petre Daea.

Evropska komisija je prošle nedelje predložila hitne mere za pšenicu, kukuruz, seme repice, suncokretovo seme i suncokretovo ulje nakon što su Poljska, Mađarska, Bugarska i Slovačka preduzele jednostrane korake za zabranu uvoza tih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, prenosi Rojters. Rumunija je ranije prestala da sprovodi tu zabranu, uz obrazloženje da će sačekati da EK reaguje.

15.39 Zelenski imenovao novog ambasadora u Kini nakon razgovora sa Si Đinpingom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski imenovao je danas bivšeg ministra strateške industrije Pavla Rjabikina za ambasadora Ukrajine u Kini. Do ove odluke došlo je nakon današnjeg telefonskog razgovora između Zelenskog i kineskog predsednika Si Đinpinga.

15.00 Zaharova: Moskva konstatovala spremnost Pekinga da uspostavi pregovore

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je Moskva konstatovala spremnost Pekinga da uspostavi pregovarački proces, ali i istakla da nije problem u nedostatku dobih planova.

"Primećujemo spremnost kineske strane da uloži napore za uspostavljanje pregovaračkog procesa. Kijevski režim do sada pokazuje svoje odbacivanje bilo kakvih razumnih inicijativa, usmerenih na političko i diplomatsko rešenje ukrajinske krize, a eventualni pristanak na pregovore uslovljen je ultimatumima sa namerno nerealnim zahtevima'', rekla je Zaharova.

Komentarišući današnji telefonski razgovor ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga, Zaharova je istakla da vlasti u Kijevu i ''njihovi zapadni kustosi'' već demonstrirali sposobnost da okončaju miroljubive inicijative.

"Prema tome, malo je verovatno da će bilo kakve pozive na mir na adekvatan način primiti marionete koje kontrolišu iz Vašingtona", rekla je Zaharova.

14.09 Si Zelenskom:Poslaćemo predstavnike u Ukrajinu i razgovarati sa svima o krizi

Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kojem je preneo da će Kina poslati predstavnike u Ukrajinu i sa svim stranama razgovarati o rešavanju krize u toj zemlji. Ovo je prvi kontakt dvojice lidera od  početka sukoba u Ukrajini, a Si je preneo Zelenskom da će Kina poslati specijalne predstavnike u Ukrajinu i sa svim stranama razgovarati o rešavanju krize u toj zemlji.

Si je rekao da će se Kina usredsrediti na promovisanje mirovnih pregovora i uložiti napore da dođe do prekida vatre što je pre moguće, prenosi Rojters. Opširnije u odvojenoj vesti.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP, Jack Taylor

 

13.45 Rusija proteruje deset norveških diplomata

Rusija je odlučila da protera 10 diplomata iz Ambasade Norveške u Moskvi i zatražila da brzo napuste tu zemlju, saopštilo je danas norveško Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, ruske vlasti su rekle da je reč o reagovanju na sličnu odluku Norveške, prenosi Rojters. Norveška je 13. aprila saopštila da je proterala 15 službenika ruske ambasade za koje norveška vlada tvrdi da su pripadnici obaveštajne službe koji rade pod okriljem diplomatskih položaja. 

13.34 Si Đinping razgovarao telefonom sa Zelenskim

Kineski predsednik Si Djinping razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Zelenski je na Tviteru objavio da je imao dug i sadržajan razgovor sa Sijem. 

"Verujem da će to, kao i imenovanje ukrajinskog ambasadora u Kini, dati snažan podsticaj razvoju naših bilateralni odnosa", poručio je Zelenski. 

Vest da je kineski predsednik razgovarao sa Zelenskim preneo je i kineski državni medij CCTV.

12.40 Ukrajina sarađuje sa FBI na prikupljanju dokaza o ruskim ratnim zločinima

Ukrajina sarađuje sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) i američkim kompanijama na prikupljanju dokaza o ruskim ratnim zločinima, objavio je Rojters, pozivajući se na visoke zvaničnike. Ukrajinske vlasti prikupljaju digitalne informacije sa bojišta i ukrajinskih gradova, rekao je specijalni agent FBI, Aleks Kobzanjec. „Prikupljanje tih podataka, analiza tih podataka, rad na tim podacima je nešto u čemu FBI ima iskustvo“, rekao je Kobzanjec u utorak na konferenciji o sajber bezbednosti u San Francisku. On je istakao da taj posao uključuje ispitivanje podataka iz mobilnog telefona, forenzičke analize uzoraka DNK, kao i analizu delova tela sa bojnih polja.

11.30 Horenko: Složena situacija u Bahmutu

Komandant ukrajinskih snaga za specijalne operacije, Viktor Horenko, rekao je da je situacija u Bahmutu složena, nakon što je posetio trupe na terenu, saopštila je danas Vojna komanda Snaga za specijalne operacije. Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov rekao je u utorak da se o situaciji u Bahmutu razgovara na svakom sastanku štaba vrhovnog komandanta, koji se održava dva ili tri puta nedeljno. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održao je u utorak sastanak štaba na kojem se razgovaralo o situaciji „u najsloženijim pravcima“, preneo je TASS. Savetnik vršioca dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike, Jan Gagin, rekao je 18. aprila za TAS S da ruske snage kontrolišu gotovo 90 odsto teritorije Bahmuta.

09.30 Berlin: Tri ruska borbena aviona presretnuta u međunarodnom prostoru Baltika

Tri ruska borbena aviona, koja su letela bez signala transpondera, presrele su nemačke i britanske snage u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, saopštile su danas nemačke vazdušne snage. Nemačke i britanske snage identifikovale su dva ruska borbena aviona "suhoj su-27" i jedan avion "iljušin Il-20", saopštile su nemačke vazduhoplovne snage na Tviteru. Postavljeno je i nekoliko slika ruskog aviona u toku leta, preneo je Rojters.

08.17 Lavrov: Britanija da razume posledice snadbevanja osiromašenim uranijumom

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Larov izjavio je da bi Velika Britanija trebalo da bude svesna svoje odgovornosti za snadbevanje ukrajinskih snaga projektilima sa osiromašenim uranijumom, podsetivši na posledice bombardovanja SRJ 1999. godine. Lavrov je na konferenciji za novinare u Njujorku rekao da neki govore da osiromašeni uranijum nije radioaktivan i da nije uvršten na liste Međunarodne agencije za atomsku energiju, ali da postoje činjenice i intervjui sa ljudima koji su trpeli zbog posledica napada takvim projektilima u bivšoj Jugoslaviji, u vreme NATO bombardovanja.

08.04 Putin potpisao ukaz o privremenom upravljanju imovinom neprijateljskih zemalja

Kremlj je saopštio da je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o uvođenju privremenog upravljanja imovinom lica iz neprijateljskih zemalja kao odgovor na zaplenu ili ograničavanje prava raspolaganja nad ruskom imovinom u inostranstvu. U preambuli uredbe se kaže da su potrebne "hitne mere" kao odgovor na nezakonite radnje SAD i drugih zapadnih zemalja usmerenih na lišavanje ili ograničavanje imovinskih prava Ruske Federacije, njenih kompanija i građana, prenosi TASS.

08.00 Evropski komesar za poljoprivredu: Dogovor o uvozu ukrajinskih žitarica "veoma blizu"

Evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski kaže da je dogovor između Evropske unije i pet zemalja članica po pitanju uvoza ukrajinskih poljoprivrednih dobara "veoma blizu".  Kako je rekao posle sastanka resornih ministara evropske dvadesetsedmorke, taj dogovor podrazumeva privremenu zabranu uvoza pet proizvoda do 5. juna.  Postoji mogućnost da ona bude produžena i do kraja godine, dodaje Vojčehovski i ističe da je Komisija otvorena i za takve mogućnosti. Detaljnije u posebnoj vesti

07.55 Dve nemačke kompanije koje izrađuju tenk Leopard 2 u pravnom sporu

Dve nemačke kompanije koje zajednički učestvuju u izradi jednog od najsavremenijih borbenih tenkova ''Leopard 2'' uplele su se u pravni spor oko prava intelektualne svojine. Kompaniju Rajnmetal, koja je prošle godine dovedena u centar pažnje kada je Nemačka povećala svoje troškove za odbranu, optužila je kompanija Kraus-Mafaj Vegman (KMV), a saslušanje u Minhenskom sudu je zakazano za 2. maj, preneo je Rojters.

07.37 Rusija počela da koristi tenkove T-14 Armata

Oružane snage Rusije počele su da koriste najnovije tenkove T-14 Armata za gađanje ukrajinskih položaja, prenose danas RIA Novosti pozivajući se na upućeni izvor. 

Agencija navodi da su ruske trupe počele da koriste najnovije tenkove Armata za otvaranje vatre na ukrajinske položaje, ali da ti tenkovi još nisu učestvovali u direktnim ofanzivnim operacijama. Taj izvor je rekao da su tenkovi T-14 Armata dobili dodatnu bočnu zaštitu od protivtenkovske municije.

07.15 EK obezbedila Ukrajini 1,5 milijardi evra u okviru godišnjeg paketa pomoći

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da je EK obezbedila isplatu još jedne tranše makrofinansijske pomoći Ukrajini u iznosu od 1,5 milijardi evra. "Danas obezbeđujemo Ukrajini još 1,5 milijardi evra kao deo našeg godišnjeg paketa makrofinansijske pomoći", napisala je Fon der Lajen na Tviteru. 

Komentari (0)

Evropa