Evropa

Raste uzbuđenje povodom krunisanja kralja Čarlsa: Kamen sudbine stigao u London, pune ruke posla za krojačice i pletilje

Komentari

Autor: BBC, AP, Sky News

30/04/2023

-

14:27

Raste uzbuđenje povodom krunisanja kralja Čarlsa: Kamen sudbine stigao u London, pune ruke posla za krojačice i pletilje
Raste uzbuđenje povodom krunisanja kralja Čarlsa: Kamen sudbine stigao u London, pune ruke posla za krojačice i pletilje - Copyright Tanjug AP/Susannah Ireland/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kamen sudbine, koji se u ceremonijama inauguracije novih monarha koristi skoro hiljadu godina,  prevezen je iz Edinburškog zamka prvi put nakon više od 25 godina u London, na krunisanje kralja Čarlsa III sledeće subote. 

Ovaj kamen, drevni simbol škotske monarhije, zaplenio je engleski kralj Edvard I krajem 13. veka i odneo u Vestminstersku opatiju. Težak je 125 kilograma i biće deo stolice za krunisanje. 

Tanjug AP/Susannah Ireland/Pool Photo via AP

 

Na službi na kojoj je obeležen dolazak kamena u londonsku Vestminstersku opatiju, dekan Vestminstera, doktor Dejvid Hojl, pozvao je ljude da se "mole za kralja Čarlsa i kraljicu Kamilu, za kraljevsku porodicu i daju Božji blagoslov za sve one koji teško rade kako bi sve bilo spremno za krunisanje", prenosi Skaj Njuz.  

Džozef Morou, lord Lajon Škotske, rekao je kako ovaj kamen predstavlja "drevni simbol suvereniteta". 

Tanjug AP/Susannah Ireland/Pool Photo via AP

 

"Kamen je odnet sa svog mesta u opatiji Scone u ovu opatijsku crkvu 1296. godine po komandi kralja Edvarda I u činu neprijateljstva. Vraćen je Škotskoj 1996. godine po komandi Njenog veličanstva kraljice Elizabete Druge u činu prijateljstva. Sada ponovo dolazi na ovo mesto po komandi kralja Čarlsa III kao čin jedinstva i simbol prijateljstva", rekao je Morou. 
 
Profesor Dejvid Ferguson, dekan Kraljevske kapele u Škotskoj, kaže da je kamen preobražen iz "ratnog plena" u "simbol jedinstva". 
 
"Nekada ratni plen, Kamen sudbine, postao je žarište jedinstva. Izvor podela danas je vraćen u činu prijateljstva", rekao je Ferguson. 

Raste uzbuđenje pred krunisanje: 

Kralj Čarls biće krunisan na raskošnoj ceremoniji u londonskoj Vestminsterskoj opatiji, ljudi koji gledaju krunisanje biće pozvani da se pridruže "milionskom horu" kako bi se zakleli na vernost kralju i njegovim naslednicima, kažu organizatori, a prenosi BBC.

Na krunisanju punom novina, javna zakletva biće jedna od upečatljivijih promena u drevnoj ceremoniji.

Žensko sveštenstvo imaće istaknutu ulogu, a kralj će se moliti naglas. U hrišćanskoj službi će prvi put aktivno učestvovati i verske vođe drugih vera, a Čarlsovo krunisanje biće prvo koje će uključiti i druge jezike koji se govore u Velikoj Britaniji. Himna će biti otpevana na velškom, škotskom gelskom i irskom gelskom jeziku.

Tri zakletve koje će kralj položiti i koje su najbitniji deo ceremonije, ostaju nepromenjene, uključujući obećanje da će se održati "protestantska reformisana religija".

Čarls u ogrtaču svoga dede

Britanski kralj Čarls će na krunisanju 6. maja nositi ogrtače od grimiznog i ljubičastog svilenog somota koje je nekada nosio njegov deda kralj Džordž VI na sopstvenom krunisanju 1937. godine, saopštila je Bakingemska palata.

Čarls i njegova supruga Kamila nosiće tokom ceremonije dva kompleta ogrtača, koje je sačuvala ili napravila 334 godine stara krojačka radnja u Londonu "Ed i Rejvenskroft", piše Rojters.

Na ljubičastom ogrtaču od svilenog somota koji će kralj Čarlsa III, trenutno rade članovi Kraljevske škole za ručni rad, u palati Hempton Kort. 

Tanjug AP/Kirsty O'Connor/PA via AP

 

 

Kamilin grimizni ogrtač prvobitno je napravljen za pokojnu kraljicu Elizabetu II, dok će ljubičasti imati dizajn koji se oslanja na teme prirode i životne sredine, u znak naklonosti kraljevskog para prema svetu prirode.

Palata je saopštila da će na krunidbenoj haljini prvi put biti prikazane pčele i bube.

ralj Čarls III i kraljica supruga Kamila, izabrali su da na proslavama povodom krunisanja bude posluženo jelo "kiš od krunisanja", pa će se ovaj recept služiti na zajedničkim ručkovima koji će biti organizovani širom Velike Britanije. 

Zanimljiv prizor uoči krunisanja su i ručno rađenje dekoracije pletilja i entuzijastkinja heklanja, koje ukrašavajući prepoznatljive crvene poštanske sandučiće i druge javne prostore veličaju kraljevsku svečanost. 

Tanjug AP/David Cliff

 

Zovu se Hurst Hookers i deo su fenomena koji je zavladao širom Britanije poslednjih godina. U ovome nema novca, a kreacije se ponekad kradu. Mada, svejedno nastavlju, jer postavljanjem ovih dekoracija zabavaljaju svoju zajednicu, čak i ako to niko od njih nije tražio.

Tanjug AP/David Cliff

 

Među dekoracijama ima heklanih likova kralja Čarlsa koji nosi krunu i ogrtač napravljen od stare božićne čarape, i Kamile, sa bleskom neposlušne plave kose. Takođe je predstavljen i lik arhiepiskopa, čije naočare počivaju na vunenom nosu. U heklanom izdanju ima i gardista u crvenom kaputu.

Tanjug AP/David Cliff

 

Kako prenosi piše AP, ovo su počeli da planiraju i kreiraju početkom septembra, ubrzo nakon što je kraljica umrla i Čarls postao kralj, a sada je konačno došlo vreme da se postave ove heklane lutkice. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa