Evropa

Tri kilograma eksploziva na državnog tužioca Bugarske: Institucije na nogama, nadležni identifikovali osumnjičene

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BNR

02/05/2023

-

16:26

Tri kilograma eksploziva na državnog tužioca Bugarske: Institucije na nogama, nadležni identifikovali osumnjičene
Ivan Gešev - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sve institucije u Bugarskoj su "na nogama" zbog jučerašnjeg pokušaja ubistva državnog tužioca te zemlje, Ivana Geševa.

Juče je, oko podneva, bomba eksplodirala pored automobila kojim se Gešev vozio sa porodicom do Sofije, a u incidentu niko nije povređen. Prema navodima istražnih organa, meta je bio sam Gešev, dok je bomba aktivirana daljinski. 

Bugarski organi reda su ovaj napad okarakterisali kao teroristički akt, rekvši da nije u pitanju "zastrašivanje", već direktan pokušaj ubistva državnog tužioca.

Navodi se i da su počinioci verovatno pratili Geševa, kao i da je atentat profesionalno i dobro izveden.

"U bombi je bilo najmanje tri kilograma eksploziva, prema prvobitnom mišljenju stručnjaka, ali i prema fragmentima koji su se rasuli i zaglavili u okolnom drveću. Metalne kuglice koje smo pronašli bile su veličine nokta", rekao je Borislav Sarafov, direktor bugarske Nacionalne istražne službe.

Bombaški napad se dogodio na velikoj krivini gde automobili moraju da uspore. Preduzete su dodatne mere za obezbeđenje državnog tužioca, a angažovani su i psi kako bi eventualno otkrili tragove koji bi mogli dovesti do počinilaca.

Ministar: Neka lica su osumnjičena, ali ne mogu da govorim detaljno

Premijer Bugarske Galab Donev održao je sastanak sa čelnicima ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštva i specijalnih službi zbog jučerašnje eksplozije.

Ministar unutrašnjih poslova, Ivan Demerdžijev, rekao je na sastanku da za sada postoje neka lica koja su osumnjičena, ali nije želeo da ide u detalje, preneo je BNR.

"Imamo osumnjičene, ali ne mogu da ulazim u detalje. Trenutno ne mislimo da je došlo do curenja informacija, a postoji mnogo opcija za praćenje rute automobila", rekao je Demerdžijev.

"Povređenih nema, a vrsta eksplozivne naprave kakva je postavljena ne može da savlada zaštitu ovog konkretnog automobila. Stepen zaštite ovog automobila je veći, tako da, čak i da je bomba direktno ispod njega eksplodirala, ne bi naškodila putnicima", rekao je Demerdžijev.

"Imamo mnogo smernica. Istraga je u toku, a dalje detalje će izneti tužilaštvo. Država će učiniti sve da se otkriju počinioci ovog dela", dodao je ministar.

Prema rečima Demerdžijeva, "svaka pretnja državniku ranga glavnog tužioca, izuzetno pažljivo se proverava od strane svih relevantnih službi, bez obzira na to kakva je i koliko je ozbiljna".

Komentari (0)

Evropa