Evropa

Zelenski: Iz Pentagona me nisu obavestili o curenju poverljivih podataka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/05/2023

-

08:24

Zelenski: Iz Pentagona me nisu obavestili o curenju poverljivih podataka
Volodimir Zelenski - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da ga iz Bele kuće nisu obavestili o curenju visokopoverljivih dokumenata američkih obaveštajnih službi koji su prošlog meseca bili u fokusu pažnje svetske javnosti. 

"Nisam unapred dobio informacije od Bele kuće ili Pentagona", rekao je Zelenski u intervjuu za Vašington post objavljenom u utorak.

"Za nas je to neisplativo. Nije od koristi za reputaciju Bele kuće, a verujem da nije od koristi ni za ugled Sjedinjenih Američkih Država", dodao je ukrajinski predsednik, i opisao curenje podataka kao "šou koji je pomogao Rusiji".

"Za nas je sve što unapred obavesti našeg neprijatelja na ovaj ili onaj način, definitivno minus", naveo je Zelenski.

Rekao je da neće ni da potvrdi, ni da demantuje informacije koje su procurele, kako bi se izbeglo sugerisanje da li su dokumenti stvarni.

"Molim vas, prestanite da se igrate sa mnom. Ja sam predsednik zemlje u ratu", rekao je Zelenski u intervjuu.

Za curenje podataka optužen je pripadnik Nacionalne garde vazduhoplovstva američke države Masačusets, Džek Tešeira, a ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov, rekao je 12. aprila da su podaci sadržali mešavinu istinitih i lažnih informacija o vojsci njegove zemlje.

U odgovoru na komentare Zelenskog, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće je rekao: "Mi smo u stalnoj komunikaciji sa našim ukrajinskim kolegama o nizu pitanja, uključujući i neovlašćeno otkrivanje informacija, ali nećemo ulaziti u detalje tih privatnih diskusija".

Portparol Pentagona Patrik Rajder rekao je da je američki sekretar odbrane Lojd Ostin razgovarao sa brojnim saveznicima, uključujući Reznjikova, u vezi sa tim pitanjem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa