Evropa

RAT U UKRAJINI Ruska granatiranja širom Ukrajine, Kličko: napad na Kijev najmasovniji od početka rata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/05/2023

-

07:37

RAT U UKRAJINI Ruska granatiranja širom Ukrajine, Kličko: napad na Kijev najmasovniji od početka rata
RAT U UKRAJINI Ruska granatiranja širom Ukrajine, Kličko: napad na Kijev najmasovniji od početka rata - Copyright AP/Andriy Andriyenko, Libkos, AP Photo, Alex Babenko, Alexei Alexandrov, file

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 438. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruski pisac Zahar Prilepin pukom srećom izbegao je smrt jer je on bio za volanom dok je njegov suvozač poginuo. U međuvremenu, Rusija je počela sa evakuacijom stanovništva Energodara, grada iz kojeg se opslužuje NE Zaporožje, na jug Ukrajine i to baš kada se cela situacija oko nuklearke smatra potencijalno opasnom. Moskva je takođe objavila da je iznad Crnog mora oborila 22 ukrajinska drona, a ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je juče da su Sjedinjene Američke Države tražile od Ankare da pošalje svoje protivvazdušne sisteme S-400 Ukrajini, ali da je Turska to odbila.

Ključni događaji:

  • Prilepin: Ja sam bio za volanom kada je automobil dignut u vazduh
  • Ukrajinski generalštab: Ruske snage evakuišu stanovnike Energodara
  • Moskva: Oborena 22 ukrajinska drona iznad Crnog mora
  • Čavušoglu: SAD su tražile od nas da pošaljemo Ukrajini S-400, odbili smo

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.49 Američki veteran pozvao SAD i Rusiju da se sete vremena kad su bili saveznici

SAD i Rusija treba da se sete da su bile saveznici tokom Drugog svetskog rata i da sada mogu da ožive ovu istorijsku saradnju, izjavio je danas američki ratni veteran Frenk Kon u intervjuu za RIA Novosti. ''Možda je ovo prazna nada, ali ostajem optimista i verujem u vreme kada nam je sve izgledalo svetlo, kao u maju 1945. Da, bila je strašna pustoš okolo, ali svi smo imali pravi stav. Mi smo hteli da nastavimo i obnovimo mir, bili smo saveznici, bili smo prijatelji“, rekao je Kon. Ovaj 97-godišnji pukovnik u penziji je istakao da smatra svojom dužnošću da podseti ljude na vremena kada su se SAD, Sovjetski Savez i njihovi saveznici u Britaniji i Francuskoj zajedno borili protiv nacizma.

20.59 Prigožin kaže da njegova grupa Vagner u Bahmutu uskoro treba da dobije municiju

Šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin rekao je danas da su, prema preliminarnim podacima, njegove trupe počele da dobijaju municiju koja im je bila potrebna. Prigožin je o tome govorio dok je izveštavao o teškim borbama u gradu Bahmutu na istoku Ukrajine, preneo je Rojters. "Danas su naše grupe napredovale maksimalno 130 metara", rekao je Vagner u audio poruci objavljenoj na društvenim mrežama. Naglasio je da su "u toku žestoke borbe, ali da grupe nastavljaju da napreduju".

Associated Press

18.42 Peskov: Ruska vlada preduzima sve moguće mere bezbednosti uoči Parade pobede

Ruska vlada preduzima sve moguće mere da osigura bezbednost tokom Parade pobede 9. maja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na televiziji Prvi kanal. "Preduzimaju se sve neophodne mere da se osigura bezbednost, posebno zato što će paradi prisustvovati gosti iz inostranstva, kao i naš predsednik. U tom cilju se radi sve što je predviđeno zakonom", rekao je on, prenosi TASS.

14.58 Kličko: Rusija napala sa 60 dronova, od toga 36 poslato na Kijev  

Gradonačelnik Kijeva kaže da je Rusija poslala 60 dronova kamikaza iranske proizvodnje na ukrajinske ciljeve, uključujući 36 na prestonicu, kao i da su svi oboreni. Međutim, delovi su pogodili stanove i druge zgrade, pri čemu je najmanje pet osoba povređeno.

14.13 Lokalne vlasti: Osam osoba povređeno u Hersonskoj oblasti

U ruskom artiljerijskom granatiranju Hersonske oblasti u ponedeljak je ranjeno osam ljudi, uključujući devetogodišnjeg dečaka, saopštili su regionalni zvaničnici.

Šest civila je ranjeno u selu Stanislav, rekao je regionalni guverner Oleksandr Prokudin, dok su još dve osobe povređene u selu koje se zova Antonovka, kako je saopštio načelnik vojne uprave Roman Mročko.

14.00 Kijev: Rusija zaustavila dogovor o izvozu žitarica

Rusija je praktično zaustavila dogovor o izvozu žitarica Crnim morem odbijanjem da registruje dolazna plovila, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo za rekonstrukciju.

"Ruska Federacija je još jednom efektivno zaustavila inicijativu za žito odbijanjem da registruje dolazna plovila i izvrši njihove inspekcije. Ovaj pristup je u suprotnosti sa uslovima sadašnjeg sporazuma", navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters. 

13.30 Pribićević: U narednim decenijama nema povratka na staro između Rusije i Zapada

Bivši ambasador Srbije u Velikoj Britaniji i Nemačkoj Ognjen Pribičević izjavio je danas da nije optimista da će uskoro doći do pregovora Rusije i Ukrajine, i ocenio da će taj rat doneti potpuno drugačiji ambijent u kome ćemo živeti i potpuno novo vreme u kome će Rusija biti izgurana iz Evrope i u potpunosti oslonjena na Kinu.  

"Ono što moram da naglasim, nema povratka na staro dobro vreme u narednim decenijama. Podsetiću da je hladni rat trajao pet-šest decenija. To je životni vek čoveka. I ovo ozbiljno, jako će dugo trajati i stvoriće drugačiji ambijent u kome ćemo živeti. Potpuno novo vreme", rekao je Pribićević Tanjugu. 

On je naveo da se "Rusija gura i izlazi iz Evrope i okreće ka Aziji, ne zato što ona to hoće, već zato što je Zapad tera iz Evrope". Sa druge strane, istakao je, Rusija je preblizu Kini koja na Ruse gleda kao na "mlađeg brata", što Rusi nisu i što ne vole, jer ne žele da budu mlađi partner, ali nemaju izbora.

Što se tiče pregovora između Rusije i Ukrajine, bivši diplomata kaže da je ključni razlog što do njih nije došlo to što obe strane misle da mogu da ostvare bar deo svojih maksimalistički postavljenih ciljeva.

11.35 Uhapšeni zbog atentata na Prilepina optužen za terorizam 

Ruski istražni komitet optužio je za terorizam Aleksandra Permjakova, pritvorenog za pokušaj ubistva pisca Zahara Prilepina i traži njegovo hapšenje, saopštila je danas pres služba Komiteta.

"Glavno istražno odeljenje Istražnog komiteta, u okviru krivične istrage o eksploziji automobila Zahara Prilepina, optužilo je Aleksandra Permjakova da je počinio krivična dela Akt terorizma iz člana 205 Krivičnog zakonika Ruske Federacije i delo Trgovina oružjem iz člana 222. Krivičnog zakonika Ruske Federacije", navodi se u saopštenju, prenosi Tas.

Istražitelji traže da se Permjakovu odredi mera preventivna mera pritvora.

11.29 Kličko: Noćašnji napad dronovima na Kijev najmasovniji od početka rata

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da je noćašnji ruski napad dronovima na Kijev bio najmasovniji od početka rata.

"Zahvaljujući našim snagama PVO oboreno je svih 36 dronova. Ovo je najmasovniji napad na naš grad od početka rata", naglasio je Kličko, prenosi Unian.

Naveo je da su ostaci srušenih dronova oštetili stambene zgrade, vrtić i školu. Kličko je istakao da u napadu nema poginulih i dodao da je povređeno pet ljudi, ali da niko od njih nije životno ugrožen. 

Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

 

10.18 Tolkač: Niko ne može da pretenduje na isključivu ulogu u pobedi nad nacizmom

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač saopštio je povodom 8. maja, Dana sećanja i primirja koji se obeležava svake godine u Ukrajini u znak sećanja na sve žrtve II svetskog rata, kao i Dana pobede, da je "izuzetno važno da se sećamo i poštujemo podvig onih koji su se borili protiv nacizma i pobedili ga" i da "nijedna država ne može da pretenduje na isključivu ulogu u pobedi nad nacizmom".

"Uvođenjem ovog nezaboravnog datuma Ukrajina se pridružila evropskoj tradiciji obeležavanja pobede u Drugom svetskom ratu, odajući počast svim borcima protiv nacizma i žrtvama rata", podsetio je Tolkač u autorskom tekstu navodeći da je "pobeda je rezultat titanskih napora država i naroda".

Prema njegovim navodima, "to je istovremeno i podsetnik da je rat počeo kao rezultat dogovora dva totalitarna režima - nacističkog u Nemačkoj i komunističkog u Sovjetskom Savezu", prenela je ukrajinska ambasada u Beogradu.

10.00 Ihnat: Na Odesu ispaljeno osam KH-22 krstarećih raketa

Prema rečima portparola ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, Jurija Ihnata, Rusija je tokom noći ispalila oko osam krstarećih raketa KH-22 na Odesu.

Ihnat je, gostujući na televiziji, rekao da "neki od njih nisu dostigli svoje ciljeve", i daodao da su u pitanju starije sovjetske rakete.

Uprkos njihovoj starosti, Rusija je upotrebila istu raketu u napadu na stambenu zgradu u Dnjepru 14. januara, ubivši 40 civila i ranivši više od 70.

09.33 Ukrajina ustanovila 9. maj kao Dan Evrope, a 8. maj kao Dan pobede nad nacizmom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je ukaz na osnovu kojeg će u Ukrajini 9. maja biti obeležavan Dan Evrope. Takođe je parlamentu, Vrhovnoj radi, uputio predlog da 8. maj bude proglašen Danom sećanja i pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu, prenosi Interfaks Ukrajina.

U dekretu koji je objavljen na sajtu predsednika Ukrajine, Zelenski ističe da 9. maj proglašava za Dan Evrope svestan evropskog identiteta ukrajinskog naroda, sa ciljem jačanja jedinstva naroda Evrope, obezbeđenja mira, bezbednosti i stabilnosti na evropskom kontinentu.

"Nikada nećemo zaboraviti doprinos ukrajinskog naroda pobedi nad nacizmom. I nećemo dozvoliti laž da je pobeda u tom ratu mogla da bude ostvarena bez učešća bilo koje zemlje ili naroda", rekao je Zelenski u video poruci.

08.49 Pogledajte prilog o najnovijim dešavanjima u ratu u Ukrajini 

Euronews

07.45 Evropska unija predlaže nove sankcije sa pojedine kineske kompanije

Evropska unija je predložila da se uvedu nove sankcije kineskim kompanijama optuženim za prodaju opreme koja bi mogla da se koristi za proizvodnju naoružanja i podršku ruskoj ratnoj mašineriji, piše Fajnenšel tajms (FT).

Navodeći podatke sa kopije liste sankcionisanih preduzeća, britanski list prenosi da je u novom paketu sankcija navedeno sedam kineskih kompanija o kojima će razgovarati nadležni u EU, prenosi Rojters.

07.20 Sirski: Rusija pojačala granatiranje Bahmuta

Rusija je pojačala granatiranje Bahmuta u nadi da će ga zauzeti do sutrašnjeg 9. maja, Dana pobede, izjavio je komandant kopnenih snaga ukrajinske vojske Oleksandar Sirski.

Istakao je da će Ukrajina učiniti sve da to spreči, prenosi Rojters. 

Sirski je nakon posete ukrajinskim trupama duž linije fronta u Bahmutu naveo da su ruske snage pojačale intenzitet granatiranja Bahmuta iz teškog naoružanja i da su počele da koriste savremeniju opremu i pregrupišu trupe. 

Tanjug AP/Libkos

 

07.05 Ruski napadi širom Ukrajine, u Kijevu povređeno najmanje pet osoba 

Rusija je tokom prethodne noći i jutros pokrenula seriju granatiranja na gradove širom Ukrajine. Ruski raketni udari na Odesu izazvali su požar u skladištu prehrambenih proizvoda, a eksplozije su prijavljene u još nekoliko drugih ukrajinskih regiona.

Gradske vlasti Kijeva su saopštile da je najmanje pet ljudi ranjeno tokom ruskih raketnih udara, a Vrhovna komanda ukrajinske vojske je saopštila da su ukrajinske PVO snage uništile 35 dronova iranske proizvodnje koje je Rusija lansirala tokom noći na različite ciljeve širom zemlje.

"Oružane snage Ruske Federacije su izvele sinoć 16 raketnih udara, posebno u gradovima Harkov, Herson, u Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti", navodi se u saopštenju generalštaba ukrajinskih oružanih snaga. Dodaje se da je izveden ukupno 61 vazdušni udar i 52 napada iz teških raketnih sistema.

06.55 Prilepin: Ja sam bio za volanom kada je automobil dignut u vazduh

Ruski pisac Zahar Prilepin saopštio je juče da je on upravljao vozilom koje je dignuto u vazduh na auto-putu u Nižnjem Novgorodu na zapadu Rusije, a da je njegov suvozač poginuo. Prilepin je na Telegramu naveo da je do eksplozije došlo ispod suvozačevog mesta, prenose RIA Novosti.

Kako je dodao, na licu mesta bile su dve mine, ali je samo jedna eksplodirala. Ruski pisac rekao je da ima prelom obe noge, od kojih je jedan otvoreni. Automobil u kojem se nalazio Prilepin dignut je u vazduh u subotu na auto-putu u Nižnjem Novgorodu, a mediji su prvobitno objavili da je poginuo vozač.

profimedia

 

06.40 Ukrajinski generalštab: Ruske snage evakuišu stanovnike Energodara

Ruske snage evakuišu stanovnike grada koji opslužuje elektranu Zaporožje Energodar, okupiranom od strane Rusije, na jug Ukrajine, saopštila je ukrajinska vojska.

Rojters prenosi da je ukrajinski generalštab u jutarnjem ažruriranju naveo da ruske snage evakuišu lokalne vlasnike ruskih pasoša u lučke gradove Berdjansk i Primorsk, na obali Azovskog mora. 
Inače, šef UN-ovog nadzornog tela za nuklearnu energiju rekao je u subotu da je situacija oko nuklearke, inače najveće u Evropi, postala potencijalno opasna. Obe strane su jedna drugu optuživale za granatiranje elektrane, a napori da se obezbedi sigurnosna zona oko nje, su propali.

06.30 Moskva: Oborena 22 ukrajinska drona iznad Crnog mora

Rusija tvrdi da su njeni odbrambeni sistemi u subotu oborili 22 ukrajinska drona iznad Crnog mora. Ministarstvo odbrane zemlje je na Telegramu objavilo da su "tokom noći 22 ukrajinske bespilotne letelice otkrivene iznad Crnog mora pomoću PVO".

"Sve ukrajinske bespilotne letelice su uništene vatrom iz protivvazdušnih raketnih sistema ili potisnute pomoću elektromagnetskog spektra", navodi se u saopštenju.

06.10 Čavušoglu: SAD su tražile od nas da pošaljemo Ukrajini S-400, odbili smo

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je juče da su Sjedinjene Američke Države tražile od Ankare da pošalje svoje protivvazdušne sisteme S-400 Ukrajini, ali da je Turska to odbila.

"Rekli smo ne", rekao je Čavušoglu za "Haberturk", navodeći da su SAD dale različite predloge u vezi sa S-400, a usput je rekao da se ti predlozi tiču turskog suvereniteta.

06.00 Moskva obećala Vagneru oružje za nastavak akcija u Bahmutu

Osnivač ruskih paravojnih snaga Vagner Jevgenij Prigožin saopštio je da je njegovim borcima obećano da će dobiti municiju i oružje za nastavak daljih akcija u Ukrajini, ne precizirajući da li to znači da odustaje od najavljenog povlačenja iz Bahmuta 10. maja.

Prema rečima Prigožina, u naredbi se navodi da Vagner može da deluje u Bahmutu onako kako smatra za potrebno, prenose Izvestija. Prigožin je ranije rekao da će 10. maja povući Vagnerove snage iz Bahmuta zbog nedostatka municije.

Komentari (0)

Evropa