Evropa

RAT U UKRAJINI Žestoke borbe kod Bahmuta, ukrajinska vojska tvrdi da je iskoristila "rupe" u ruskim položajima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/05/2023

-

08:24

RAT U UKRAJINI Žestoke borbe kod Bahmuta, ukrajinska vojska tvrdi da je iskoristila "rupe" u ruskim položajima
RAT U UKRAJINI Žestoke borbe kod Bahmuta, ukrajinska vojska tvrdi da je iskoristila "rupe" u ruskim položajima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 441. dan ruske invazije na Ukrajinu. Borbe na istoku zemlje ne jenjavaju, a ukrajinska strana tvrdi da su se ruske snage u nekim delovima istočnog dela Bahmuta povukle i do dva kilometra. Iz Kine upozoravaju da bi odugovlačenje rata u Ukrajini moglo da dovede do negativnih posledica i da je neophodno da do prekida vatre dođe što pre. U međuvremenu, Putin je potpisao je ukaz o regrutaciji rezervnog sastava u 2023. godini radi vojne obuke, dok su Kanada i Letonija najavile zajedničku obuku ukrajinskih vojnika, a SAD odobrile prvi transfer oduzetih ruskih sredstava za pomoć Ukrajini.

Ključni događaji:

  • SAD odobrile transfer oduzetih ruskih sredstava za pomoć Ukrajini
  • Kineski ministar: Odugovlačenje rata u Ukrajini samo će dovesti do novih teškoća
  • Čavušoglu: Sporazum o izvozu žitarica mogao bi da bude produžen najmanje za dva meseca
  • Kanada i Letonija će zajednički obučavati ukrajinske vojnike
  • Rusija: Putin potpisao ukaz o regrutaciji za vojnu obuku rezervnog sastava vojske

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.44 Intenzivne borbe kod Bahmuta, ukrajnska vojska kaže da je u "aktivnoj fazi"

Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija izvela skoro 50 vazdušnih napada proteklog dana tokom intenzivnih borbi u Bahmutu i posle pritiska na ruske pozicije zapadno od grada. Generalštab ukrajinske vojske je saopštio i da je Rusija izvela i šest raketnih napada, prenosi CNN. 

Navodi se da ruske snage nastavljaju da napreduju u okolini Bahmuta i da su izvele mnogo vazdušnih napada u tom području, ali da su ukrajinske snage iskoristile rupe na bokovima ruskih snaga južno i zapadno od grada kako bi ponovo zauzele određenu teritoriju. 

Jedan oficir koji se nalazi u tom području rekao je da je Ukrajina u "akitvnoj fazi" u okolini Bahmuta, nakon što je mesecima bila zarobljena u odbrambenim akcijama. 

"Trenutno se dinamični događaji odvijaju na južnim i severnim delovima, ali još ne možemo da govorimo o rezultatima", rekao je major Maksim Žorin na Telegramu. 

S druge strane, CNN prenosi da su neki ruski vojni blogeri istakli sumornu sliku o izgledima ruskih snaga kod Bahmuta. Jedan od njih, Saša Simonov, rekao je da su se jedinice četvrte armijske brigade povukle zapadno od grada. Ističe se i da je to u skladu sa ukrajinskim izveštajima o njihovim napretcima ove nedelje.  

Tanjug/Iryna Rybakova via AP

 

21.54 Papa Franja i Zelenski planiraju susret u Vatikanu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trebalo bi da se sastane u subotu sa papom Franjom u Vatikanu, preneo je danas Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.

Ovo putovanje Zelenskog koje nije zvanično najavljeno, dolazi samo dve nedelje nakon što je papa potvrdio da je i Vatikan uključen u mirovnu misiju i pokušaje da se okonča sukob između Rusije i Ukrajine.

21.45 UN žele kraj rata u Ukrajini u skladu sa međunarodnim pravom

Ujedinjene nacije žele kraj rata u Ukrajini u skladu sa međunarodnim pravom, poručio je danas Stefan Dižarik, portparol generalnog sekretara UN u okviru komentara o isporuci britanskih raketnih projektila dugog dometa Storm Šedou ukrajinskoj vojsci.

"Ono što želimo da vidimo je kraj ovog sukoba u skladu sa međunarodnim pravom i relevantnim rezolucijama", naglasio je Dižarik, prenosi TASS. Ranije danas britanski ministar odbrane Ben Volas potvrdio je da zvanični London donira Ukrajini rakete dugog dometa Storm Šedou koje imaju domet oko 250 kilometara.

21.14 Ukrajinski komandant: Vagner pojačao napade, nisu suočeni sa nedostatkom municije

Komandant ukrajinskih snaga koje se bore u Bahmutu izjavio je danas da su snage Vagnera poslednjih dana pojačale minobacačke i artiljerijske napade što ukazuje da nisu suočeni sa nedostatkom municije iako njihov šef Jevgenij Prigožin tvrdi suprotno.

"Oni nisu ni blizu nedostatka minicije jer je intenzitet granatiranja i artiljerijskih dejstava povećan", rekao je ukrajinski pukovnik Roman Hriščenko, komandant 127. brigade ukrajinske teritorijalne odbrane, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima ruske snage vrše stalne napade na grad, ali ukrajinske trupe uzvraćaju.

21.00 Prigožin: Ukrajinska kontraofanziva se odvija punom snagom, Zelenski ne govori istinu kada kaže da je odložena

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin izjavio je danas da su ukrajinske jedinice već započele svoju kontraofanzivu, i približile se Bahmutu sa bokova.

Prigožin je na svom Telegram kanalu objavio da su ukrajinske operacije "nažalost, delimično uspešne i da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne govori istinu kada kaže da je ukrajinska kontraofanziva odložena jer se čeka dodatna pomoć iz inostranstva.

"Kontraofanziva upravo se odvija punom snagom oko Bahmuta”, rekao je Prigožin.

U svojoj audio poruci on se požalio da su teritorije osvojene tokom višemesečnih borbi izgubljene od onih koji bi trebalo da čuvaju bočne delove linije sukoba sugerišući da je to bila odgovornost regularnih vojnih snaga Rusije.

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da su ruske padobranske jedinice napredovale na zapadu grada i "prikovale bokove jedinica ukrajinske vojske".

17.08 Rusija: Sporazum o žitu neće biti produžen ako se ne ispune zahtevi Moskve

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinin izjavio je danas da sporazum o žitu neće biti produžen ukoliko Moskva ne dobije garancije da će njeni zahtevi biti ispunjeni do 18. maja.

On je istakao da su i dalje nerešena pitanja izvoza amonijaka i platnog sistema SWIFT iz kojeg je Rusija izbačena, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je danas da je ostvaren napredak tokom pregovora o crnomorskom sporazumu o žitu u kojima su učestvovali predstavnici Turske, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija.

Kako se navodi, strane su se složile da nastave sa tehničkim sastancima o sporazumu, koji ističe 18. maja, prenosi Rojters.

16.39 Nemačka zabrinuta zbog toga što bi Kina mogla da bude pogođena novim sankcijama

Nemačka je danas pozvala na oprez zbog toga što bi Kina mogla da bude pogođena novim sankcijama EU protiv zemalja koje pomažu Rusiji da zaobiđe restriktivne mere Unije.

Predstavnici Nemačke su tokom diskusije u Evropskoj komisiji predložili da se novim merama ciljaju strane kompanije, a ne čitave države, javlja Rojters, pozivajući se na diplomatske izvore.
Kako se navodi, predstavnici još nekoliko zemalja, među kojima je i Italija, govorili su o potrebi da se uspostavi ravnoteža između sprovođenja sankcija i narušavanja međunarodnih diplomatskih i trgovinskih veza.

16.07 Pet članica EU traži produženje ograničenja uvoza ukrajinskog žita

Ministri poljoprivrede pet država na istoku Evropske unije pozvali su danas na modifikaciju i produženje uredbi kojima se ograničava uvoz poljoprivrednih dobara proizvoda iz Ukrajine.

U pismu koje su potpisali ministri Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke poziva se da se ograničenje uvoza produži do kraja godine, javlja poljska agencija PAP, prenosi Rojters.

Navodi se da se zabrana ne odnosi na robu uvezenu prema ugovorima zaključenim pre 2. maja, čime se stvara rizik da nedatirani ugovori budu ocarinjeni, javlja poljska agencija PAP, prenosi Rojters.

Evropska unija je 2. maja uvela ograničenja do 5. juna na uvoz ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i semena suncokreta kako bi ublažila višak ponude ovih žitarica u pet istočnoevropskih članica Unije.

15.50 OPEK: Proizvodnja nafte u Rusiji u martu pala na 9,7 miliona barela dnevno

Prema majskom izveštaju Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), proizvodnja nafte u Rusiji u martu pala je za skoro 300.000 barela dnevno u poređenju sa februarom, prenosi RIA Novosti.

"Proizvodnja tečnih ugljovodonika u Rusiji u martu smanjena je za 282.000 barela dnevno u odnosu na prethodni mesec, na prosečno 11,1 milion barela dnevno. Od ovog obima, 9,7 miliona barela dnevno otpada na sirovu naftu", navodi se u izveštaju OPEK-a .

Zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak izjavio je u februaru da će Rusija dobrovoljno smanjiti proizvodnju nafte u martu za 500.000 barela dnevno u odnosu na februarski nivo, podseća ruska agencija.

15.00 Rojters: Nemačka poziva na oprez po pitanju novih sankcija

Nemačka je pozvala na oprez protiv ciljanja Kine novim sankcijama Evropske unije protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu, tokom prve rasprave među 27 zemalja bloka o predloženim novim ograničenjima, reklo je pet diplomatskih izvora.

Italija je podržala predlog Nemačke da se cilja na strane kompanije, a ne na zemlje, zbog bilo kakvog zaobilaženja postojećih sankcija, prema izvorima upoznatim sa diskusijom u sredu, iza zatvorenih vrata. Diplomate su govorile pod uslovom anonimnosti. Nemačka diplomatska misija pri EU odbila je komentar, preneo je Rojters.

14.28 Ostvaren napredak tokom pregovora o sporazumu o žitu

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ostvaren napredak tokom pregovora o crnomorskom sporazumu o žitu u kojima su učestvovali predstavnici Turske, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija.

Kako se navodi, strane su se složile da nastave sa tehničkim sastancima o sporazumu, koji ističe 18. maja, prenosi Rojters.

"U okviru bilateralnih i multilateralnih sastanaka koji su održani u Istanbulu uz učešće Ukrajine, Ruske Federacije i Ujedinjenih nacija, dogovoreno je da se nastavi rad na ekspertskom nivou koji će biti organizovan u Turskoj", dodaje tursko ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, sastanci će biti organizovani u četvorosmernom formatu kako bi se obezbedio efiikasan nastavak sprovođenja sporazuma o žitu, prenosi TASS.

13.51 Volas: Velika Britanija donira Ukrajini krstareće rakete dugog dometa 

Britanski ministar odbrane Ben Volas potvrdio je da ta zemlja Ukrajini donira rakete dugog dometa pod nazivom "Olujna senka".

"Danas mogu da potvrdim da Velika Britanija donira Ukrajini raketni sistem 'Olujnu senku'. U pitanju je sistem koji ima mogućnost preciznog udara dugog dometa. Donacija ovih sistema naoružanja daje Ukrajini najbolju šansu da se odbrani od kontinuirane brutalnosti Rusije, posebno od namernog gađanja ukrajinske civilne infrastrukture, što je protivno međunarodnom pravu. Ukrajina ima pravo da se od ovoga brani", rekao je Volas pred britanskim parlamentom.

profimedia

 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će ovo "zahtevati prikladan odgovor ruske vojske", i istakao da Kremlj "prilično negativno" prihvata potez Londona da pošalje rakete dugog dometa u Kijev, prenela je ruska agencija Tas.

11.45 Japan će mobilisati milijardu dolara pomoći za ukrajinske izbeglice

Japan planira da mobiliše milijardu dolara za pomoć zemljama u okruženju za prihvat ukrajinskih izbeglica, izjavio je danas ministar finansija te zemlje Šuniči Suzuki i naveo da bi finansiranje bilo obezbeđeno preko državne Japanske banke za međunarodnu saradnju (JBIC), koja obično nudi pomoć u vidu pozajmljivanja, garancija i ulaganja, prenosi Rojters.

Fond će se takođe koristiti za olakšavanje ulaganja od strane japanskih firmi u tim zemljama, rekao je Suzuki novinarima nakon što je stigao u Nigatu, severno od Tokija, kako bi predsedavao trodnevnim sastankom finansijskih lidera iz Grupe sedam (G7) naprednih zemalja. Što se tiče Ukrajine, G7 će potvrditi obećanu finansijsku podršku, uz istovremeno jačanje koordinacije među finansijskim institucijama za podršku zemljama u razvoju, rekao je Suzuki.

G7 će takođe raspravljati o tome kako sprečiti Rusiju da zaobilazi sankcije uvedene nakon invazije na Ukrajinu. Suzuki nije pomenuo dodatne sankcije protiv Rusije ili dalju finansijska podršku G7 Ukrajini, signalizirajući da grupa može sačekati dok se ne procene efekti ranijih mera. 

11.28 Nuklearna elektrana Zaporožje suočava se sa "katastrofalnim" nedostatkom osoblja

Rusija planira da preseli oko 2.700 ukrajinskog osoblja iz najveće nuklearne elektrane u Evropi, tvrdi ukrajinska kompanija za atomsku energiju, upozoravajući na potencijalni "katastrofalni nedostatak kvalifikovanog osoblja" u tom postrojenju u Zaporožju, u južnoj Ukrajini, koje je okupirala Rusija.

Radnici koji su potpisali ugovore o radu sa ruskom nuklearnom agencijom Rosatom nakon što je Moskva zauzela elektranu u Zaporožju na početku rata, biće odvedeni u Rusiju zajedno sa svojim porodicama, saopštio je Energoatom u sredu, prenosi Gardijan.

Kompanija nije precizirala da li će zaposleni biti prinudno iseljeni iz fabrike, niti je bilo moguće proveriti tvrdnje Energoatoma o planu Mose.

Povlačenje osoblja bi "pogoršalo ionako izuzetno hitno pitanje" nedostatka osoblja, rekao je Energoatom.

09.09 Zelenski: Potrebno nam je još vremena da pokrenemo kontraofanzivu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je za medije da je njegovoj zemlji potrebno još malo vremena da pokrene dugo očekivanu kontraofanzivu protiv Rusije, jer je vojsci i dalje potrebna obećana pomoć Zapada.

Očekivani napad mogao bi biti odlučujući u ratu, jer bi mogao da pomeri linije fronta koje su mesecima nepromenjene. Biće to ključni test za Ukrajinu, koaj je željna da dokaže da dobijena pomoć može dovesti do velikih dobitaka na bojnom polju.

"Sa onim što imamo možemo da idemo napred i da budemo uspešni. Ali, izgubili bismo mnogo ljudi. Mislim da je to neprihvatljivo. Dakle, moramo da sačekamo. Treba nam još malo vremena", rekao je Zelenski javnim servisima nekoliko zemalja u Kijevu.

Predsednik je opisao borbene brigade, od kojih su neke obučavale zemlje NATO, kao "spremne", ali je dodao da su vojsci i dalje "potrebne neke stvari", uključujući oklopna vozila koja "stižu u serijama".

Kada i gde će se desiti ukrajinska kontraofanziva, strogo je čuvana tajna.

08.10 Ukrajinska vojska: Rusija granatirala šest naselja u oblasti Sumi

Rusija je granatirala šest zajednica u Sumskoj oblasti, pri čemu je jedna osoba poginula, saopštila je regionalna vojan administracija. Ruske snage gađale su naselja Velika Pitarivka, Bilopilja, Junakivka, Hotin, Esman i Novoslobidske, saopštila je 10. maja vojna uprava Sumske oblasti, prenosi "Kijev Independent".

08.00 ISW: Ruske snage u Bahmutu muče "problemi sa borbenom sposobnošću"

Moskovske snage u Bahmutu su ograničene "problemima sa ruskom borbenom sposobnošću", upozorio je Institut za studije rata (ISW), američki istraživački centar. Navodi se da "kontinuirani napadi iscrpljivanjem" od strane Ukrajine dodatno ograničavaju napredak Rusije u ovom gradu.

Ukrajinska vojska saopštila je u sredu da je razbila rusku pešadijsku brigadu na frontu u blizini Bahmuta, tvrdeći da je šef Vagnera Jevgenij Progožin u pravu kada kaže da su ruske snage "pobegle".

Kasnije u sredu, general-pukovnik Oleksandr Sirski, koji je na čelu ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je da su se ruske jedinice u nekim delovima Bahmuta povukle do dva kilometra kao rezultat kontranapada u tom području, ali nije izneo detalje.

Vagnerove jedinice predvodile su višemesečni ruski napad na istočni grad, ali ukrajinske snage kažu da je ofanziva u zastoju.

07.48 Kremlj: Odluka Poljske o promeni imena Kalinjingrada je neprijateljski čin

Kremlj je odluku Poljske da preimenuje Kalinjingrad u svojim zvaničnim dokumentima opisao kao "neprijateljski čin".

Kalinjingrad, koji se nalazi u eksklavi stisnutoj između Litvanije i Poljske na baltičkoj obali, bio je poznat pod nemačkim imenom Kenigsberg sve do posle Drugog svetskog rata, kada je pripojen Sovjetskom Savezu i preimenovan u čast političara Mihaila Kalinjina.

Poljski ministar razvoja Valdemar Buda rekao je u sredu da će se Kalinjingrad sada zvanično zvati Krolevjec, kako mu je bilo ime kada je njime vladala Kraljevina Poljska u 15. i 16. veku.

"Mi ne želimo rusifikaciju u Poljskoj i zato smo odlučili da promenimo naziv na našem maternjem jeziku Kalinjingradu i Kalinjingradskoj oblasti", rekao je Buda.

profimedia

 

07.35 Peskov: Teško je, ali nastavljamo

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za ATV da je "ruska specijalna vojna operacija veoma teška, ali će se nastaviti", prenela je agencija Tas.

"Specijalna vojna operacija" je naziv koji Kremlj i svi ruski zvaničnici koriste kako bi označili rat u Ukrajini, dok je termin "rat" zakonski kažnjiv. 

Peskov je dodao da je "Rusija uspela da ozbiljno ošteti ukrajinsku vojnu mašinu, i taj posao će se nastaviti".

"Specijalna vojna operacija se nastavlja. Ovo je veoma teška operacija i, naravno, određeni ciljevi su postignuti za godinu dana", rekao je Peskov.

07.19 Tramp odbio da se izjasni o tome koga bi voleo za pobednika rata

Bivši američki predsednik gostovao je na CNN-u, gde je na pitanje novinara odbio da kaže da li želi da Ukrajina pobedi u ratu sa Rusijom.

"Ne razmišljam o tome u smislu pobeda i poraza, razmišljam u smislu da se to reši tako da prestanemo da ubijamo sve ove ljude", rekao je Tramp.

Na pitanje novinara da izabere stranu koju bi više voleo da pobedi, Tramp je ponovo odbio da se izjasni i obećao da će po povratku na vlast "okončati rat za "24 sata". On je za ruskog predsednika Vladimira Putina naveo da je "napravio  ogromnu grešku" i dodao da je "pametan momak".

Tanjug/AP/Michael Conroy

 

07.10 SAD odobrile transfer oduzetih ruskih sredstava za pomoć Ukrajini

Američki državni tužilac Merik Garland odobrio je danas prvi transfer oduzetih ruskih sredstava koja će biti iskorišćena za pomoć Ukrajini.

"Iako je ovo prvi transfer oduzetih ruskih sredstava za obnovu Ukrajini, neće biti i poslednji", poručio je Garland, prenosi Rojters.

Ministarstvo pravde SAD je prošle godine optužilo ruskog oligarha Konstantina Malofejeva zbog kršenja sankcija uvedenih Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu, piše Rojters. Kako se navodi, Malofejev je finansirao Ruse koji promovišu separatističke snage na Krimu.

06.55 Kineski ministar: Odugovlačenje rata u Ukrajini samo će dovesti do novih teškoća

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang istakao je da bi odugovlačenje rata u Ukrajini moglo da dovede do negativnih posledica.

"Odugovlačenje rata samo će dovesti do novih poteškoća. Neophodno je da do prekida vatre dođe što pre", poručio je Ćin na sastanku sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, prenosi TASS.

On je istakao da sukob u Ukrajini treba da se reši političkim metodama koje će pomoći da se pronađe "put ka dugoročnoj bezbednosti u Evropi".

"Po pitanju Ukrajine, stav Kine je da olakša mirovne pregovore", naveo je kineski ministar spoljnih poslova.

Tanjug AP/Greg Baker/Pool Photo via AP

 

06.45 Čavušoglu: Sporazum o izvozu žitarica mogao bi da bude produžen najmanje za dva meseca

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da misli da bi Sporazum o izvozu žitarica iz luka na Crnom moru mogao da bude produžen za još najmanje dva meseca. On je to izjavio nakon prvog dana pregovora o produženju pomenutog sporazuma u Istanbulu, u kojem su učestvovali predstavnici Ukrajine, Rusije, Turske i Ujedinjenih nacija, preneo je Rojters.

Rusija je istakla da neće produžiti sporazum nakon 18. maja izuzev ako ne bude ispunjena lista zahteva za uklanjanje prepreka izvoza njenih žitarica i đubriva, preneo je Rojters. Ankara je ranije navela da su zahtevi Moskve na mestu i da treba da budu ispunjeni bez pitanja.

06.30 Kanada i Letonija će zajednički obučavati ukrajinske vojnike

Kanada i Letonija će od 15. maja zajedno obučavati ukrajinske vojnike na teritoriji Letonije, izjavila je danas kanadska ministarka odbrane Anita Anand.

Program obuke će se nadovezati na druge napore koje Kanade ulaže u obučavanje ukrajinskih vojnika u Ujedinjenom Kraljevstvu i Poljskoj, rekla je Anand na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim letonskim kolegom Inarom Murnieceom u Otavi, preneo je Rojters.

06.15 Rusija: Putin potpisao ukaz o regrutaciji za vojnu obuku rezervnog sastava vojske

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin potpisao je ukaz o regrutaciji rezervnog sastava u 2023. godini radi vojne obuke, objavljeno je danas na zvaničnom internet portalu Kremlja. "Doneo sam odluku da u 2023. godini pozovem državljane Rusije koji se nalaze u rezervnom sastavu na vojnu obuku u oružanim snagama Ruske Federacije, Nacionalnoj gardi Ruske Federacije, državnim bezbednosnim agencijama i Federalnoj službi bezbednosti", navodi se u tekstu ukaza, prenosi agencija RIA Novosti.

Komentari (2)

Kiki

11.05.2023 14:42

Može Ukrajina pobediti Ruse trenutno i bez tih raketa do 250km. Rusi i Putin već su pukli odavno.

Istočna Srbija

11.05.2023 16:51

Rusija je za Srbiju zla maćeha. Više nas je ponižavala nego hvalila, više nas ogladnela nego nahranila, ali zato uvek nas prevarila. Oni ko Rusiju poznaje svi su pobegli od nje. Srbija uvek slušala Rusiju i Putina, zato Srbija ostala najnerazvijenija država regiona.

Evropa