Evropa

Tenzije između Tirane i Atine: U Albaniji pritvoren kandidat grčke manjine za gradonačlenika, buran odgovor Grčke

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2023

-

11:23

Tenzije između Tirane i Atine: U Albaniji pritvoren kandidat grčke manjine za gradonačlenika, buran odgovor Grčke
Albanska policija - Copyright AP/Hektor Pustina

veličina teksta

Aa Aa

Pritvaranje kandidata za gradonačelnika albanskog grada Himare, Dioniz-Fredija Beljerija, koji pripada grčkoj manjini, podiglo je tenzije između Grčke i Albanije, javlja AP.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova je danas zahtevalo puštanje na slobodu Beljerija, koji je u petak uhapšen zbog optužbe za kupovinu glasova, dva dana pred lokalne izbore, a lokalni sud je potvrdio da će on ostati u pritvoru.

Saopštenje grčkog ministarstva implicira da bi slučaj mogao negativno da utiče na zahtev Albanije za pridruživanje Evropskoj uniji.

''Današnja odluka Okružnog suda u Valoni, ako nema nepobitnih dokaza, predstavlja skandal. Hapšenje kandidata za gradonačelnika dva dana pre izbora nije u okviru vladavine prava. Odluka o pritvoru dovodi do potpunog poništavanja pravila ravnopravnosti na opštinskim izborima u Himareu, značajnom centru grčke nacionalne manjine u Albaniji'', navodi se u saopštenju ministarstva.

Takva odluka će, kako se dodaje, imati reperkusije i na odnose Evropske unije sa Albanijom, jer je poštovanje evropskih pravila i principa vladavine prava preduslov za evropski put. 

''Skoro nemoguće razumeti kako naši prijatelji imaju pravo da osporavaju sudsku odluku u našoj zemlji, kada čvrsti dokazi koje su tražili ne mogu biti teži - Fredi Beljeri je uhvaćen u kriminalnim aktivnostima protiv slobodnih i fer izbora'', rekla je albanska ministarka spoljnih poslova Olta Džaka.

Ona je dodala da ''ne razume'' kako pripadnost grčkoj manjini izuzima Beljerija od zakona Albanije.

''Pozivamo naše grčke prijatelje da se uzdrže od davanja izjava koje ne poštuju nezavisne institucije naše zemlje'', rekla je Džaka.

Komentari (0)

Evropa