Evropa

Nemačka: Šolcove socijaldemokrate pobedile na pokrajinskim izborima u Bremenu

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2023

-

08:38

Nemačka: Šolcove socijaldemokrate pobedile na pokrajinskim izborima u Bremenu
Olaf Šolc i Peter Pavel u Berlinu - Copyright Tanjug AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Socijaldemokrate nemačkog kancelara Olafa Šolca pobedile su na pokrajinskim izborima održanim u nedelju u najmanjoj nemačkoj pokrajini Bremenu što bi moglo neznatno da poboljša nacionalni pad popularnosti ove stranke levog centra.

Nasuprot pokrajinama Bavarska i Hesen u kojima će se izbori održati u oktobru ove godine i čija populacija zajedno čini četvrtinu 82-milionske Nemačke, pokrajna Bremen se ne smatra ključnom s obzirom na malu površinu i mali broj stanovnika, sa gradom Bremenom u kojem živi tek oko 680.000 ljudi i lukom u Bremenrhafenu na Severnom moru, navodi Rojters.

Ipak, Bremen, pokrajna koja je tradicionalno uporište Šolcove stranke SPD i postaje ključna pokrajna za razvoj vetroparkova na moru, prva je ove godine održala nove izbore.

Rezultati istraživanja koje je objavio lokalni zavod za statistiku najavljuju da će SPD osvojiti prvu poziciju sa 29,5 odsto glasova, što je povećanje od 4,6 procentnih poena u poređenju sa prethodnim izborima održanim 2019. godine kada je Šolcova stranka pretrpela gorak poraz od konzervativaca. Ako rezultatu istraživanja objavljeni uoči nedeljnih izbora budu potvrđeni SPD bi u Bremenu osvojio čak 10 procentnih poena više od podrške koju ima na nacionalnom nivou.

"Broj jedan u Bremenu – to smo mi", rekao je gradonačelnik Bremena Andreas Bovenšulte, čija je popularnost doprinela pobedi.

Konzervativci su na izborima u Bremenu osvojili drugo mesto sa 25,8 odsto glasova, što je za 0,9 procentnih poena manje u odnosu na rezultat koji su postigli na izborima 2019. godine. U međuvremenu obe stranke koje su na saveznom nivou u koaliciji sa Šolcovom SPD, Zeleni i liberalna stranka Slobodne demokrate (FDP), pretrpele su poraz u Bremenu. Najviše su nazadovali Zeleni koji su osvojili 11,8 odsto glasova što je za 5,6 procentnih poena manje nego na prethodnim izborima.

 

Komentari (0)

Evropa