Evropa

Micotakis se nada da će osvojiti novi mandat, obećava četiri godine brzog rasta

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2023

-

15:48

Micotakis se nada da će osvojiti novi mandat, obećava četiri godine brzog rasta
Kirijakos Micotakis - Copyright AP/Dimtiris Papamitsos

veličina teksta

Aa Aa

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je danas da se nada da će osvojiti drugi mandat na predstojećim parlamentarnim izborima.

"Nadam se da će moje naredne četiri godine biti godine brzog rasta za Grčku, ali rasta koji će takođe ograničiti nejednakosti", poručio je Micotakis u intervjuu za Rojters.

On je obećao da će pomoći Grčkoj da, nakon 13 godina, povrati kreditni rejting na investicioni nivo, kao i da će otvoriti nova radna mesta i povećati plate u proseku za 25 odsto do 2027. godine.

"Ja dobro znam da su plate i dalje niske. Znam da se mnogi Grci muče", rekao je Micokatis.

On je, međutim, istakao da "nema sumnje" da se Grčka danas nalazi u boljoj poziciji od one iz 2019. godine kada je njegova stranka Nova demokratija došla na vlast.

Govoreći o odnosima sa Turskom, grčki premijer je rekao da nema razloga da odnosi dve zemlje budu konfrontacioni, ali je naveo da je politika Ankare bila "duboko revizionistička" i da je narušila suverena prava Grčke.

"Moja primarna dužnost je da se pobrinem da branim ta prava. Istovremeno, uvek ću pružati ruku prijateljstva Turskoj", poručio je Micotakis.

Parlamentarni izbori u Grčkoj biće održani u nedelju, 21. maja, a istraživanja pokazuju da Micotakisova Nova demokratija ima prednost u odnosu na levičarsku Sirizu.

Međutim, može da se dogodi da, zbog novog izbornog sistema, Grčka ne dobije pobednika u nedelju ukoliko ne bude formirana vladajuća koalicija.

Drugi krug glasanja mogao bi da bude održan početkom jula.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa