Evropa

Britanska vlada odgovorila na peticiju za ukidanje viza za državljanje Srbije: Prikupljanje potpisa se nastavlja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/05/2023

-

23:45

Britanska vlada odgovorila na peticiju za ukidanje viza za državljanje Srbije: Prikupljanje potpisa se nastavlja
Britanska vlada odgovorila na peticiju za ukidanje viza za državljanje Srbije: Prikupljanje potpisa se nastavlja - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Britanska vlada trenutno nema planova za menjanje viznih uslova za državljane Srbije, saopšteno je iz Dauning strita nakon što je peticiju kojom se od Londona traži da omogući građanima Srbije da borave do 90 dana u toj zemlji bez viza potpisalo više od 10.000 osoba. 

Međutim, pitanje viznih uslova za državljane Srbije još ostaje otvoreno, pošto će u slučaju sakupljenih 100.000 potpisa, u skladu s propisima, o peticiji raspravljati britanski parlament, a rok za potpisivanje ističe 14. oktobra 2023. godine.

Mihaela Mitrović koja je pokrenula ovu peticiju za Euronews Srbija kaže da se nakon odgovora britanske vlade, sada više nego ikada nastavlja sa inicijativom sakupljanja potpisa i redefinisanja odnosa Velike Britanije i Republike Srbije. 

"Uključenje reči `trenutno` je ključno. Odgovor je sasvim komotno mogao da ne sadrži ovu reč. Britanska vlada je svesna da će, ukoliko peticija sakupi 100.000 potpisa, britanski parlament morati iznova da razmatra pitanje viznog rezima sa Srbijom", kaže Mitrović za Euronews Srbija. 

Ona dodaje kako je sada još više motivisana da nastavi sa ovom važnom inicijativom.

Dosad je prikupljeno 12.755 potpisa, a najveći broj potpisnika peticije boravi u Londonu i Midlandsu, gde su i najveće srpske zajednice.

U peticiji se traži da se državljanima Srbije dozvoli poseta do 90 dana bez viza, kao i za zemlje Šengena (čiji Britanija nije deo). Autori peticije navode da Srbija od 2009. godine ima bezvizni režim putovanja u šengenski prostor, koji je dao samo pozitivne rezultate. 

"Verujemo da je trenutni britanski vizni sistem nepravedan za turiste i one sa prijateljima i porodicom iz Srbije, koji svi donose novac u Veliku Britaniju. Verujemo da je omogućavanje građanima Srbije da posete Veliku Britaniju do 90 dana bez vize  pravedno, isplativo i odavno zakasnelo", navodi se kao objašnjenje za pokretanje peticije. 

 

 

Komentari (0)

Evropa