Evropa

Rusija odbila presudu Evropskog suda za ljudska prava da prizna istopolne zajednice

Komentari

Autor: Euronews Srbija/AP

14/07/2021

-

20:32

Rusija odbila presudu Evropskog suda za ljudska prava da prizna istopolne zajednice
Rusija odbila presudu Evropskog suda za ljudska prava da prizna istopolne zajednice - Copyright Tanjug/ Felix Hoerhager/dpa via AP)

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Strazburu je u utorak zatražio od Moskve da formalno prizna homoseksualne parove. 

Međutim, iz Rusije je stigao odgovor da je ta odluka “čisto mešanje u unutrašnje stvari države“.

Portparol Kremlja, Dmitri Peskov potvrdio je da u Rusiji po Ustavu nisu dozvoljeni brakovi između osoba istog pola. 

Rusija je prošle godine usvojila izmene Ustava po kojima je zabranjena istopolna zajednica, dok se brakom smatra unija između muškarca i žene. 

Druge izmene Ustava tiču se mandata presednika Vladimira Putina kojima mu je omogućeno da ostane na čelu zemlje još dva puta po šest godina.

Slučaj pred Sudom za ljudska prava u Strazburu pokrenula su tri istopolna ruska para posle zakonske zabrane da stupe u brak. 

Sud je u utorak presudio da bi Rusija mogla da istopolnim parovima omogući da formalno ozvaniče svoj status u nekoj drugoj formi koja ne mora da bude brak. Uz objašnjenje da se tom odlukom ne bi nanela šteta tradicionalnom shvatanju braka u Rusiji, istakle su sudije. 

Natalija Zvjagina, direktorka kancelarije Amnesti Internacionala u Moskvi rekla je da ova presuda podvlači "da je Rusija na pogrešnoj strani istorije", kao i da Rusija LGBT osobama ukida osnovna ljudska prava.

Međutim,  Vasili Piskarev, ruski poslanik koji predvodi u parlamentu komisiju koja prati uticaj iz inostranstva odbacio je odluku iz Strazbura. 

"Presuda kojom se nameće Rusiji da prizna istopolne brakove, u sukobu je sa osnovama ruskih zakona i moralom", istakao je Piskarev na društvenoj mreži Telegram i dodao da je ovo sistemsko mešanje u unutrašnje stvari Rusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa