Evropa

Supruga beloruskog dobitnika Nobelove nagrade za mir: Prebačen je u brutalni zatvor, mesec dana nema vesti o njemu

Komentari

Autor: AP

25/05/2023

-

09:03

Supruga beloruskog dobitnika Nobelove nagrade za mir: Prebačen je u brutalni zatvor, mesec dana nema vesti o njemu
Supruga beloruskog dobitnika Nobelove nagrade za mir: Prebačen je u brutalni zatvor, mesec dana nema vesti o njemu - Copyright Tanjug/Vitaly Pivovarchyk/BelTA Pool Photo via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Dobitnik Nobelove nagrade za mir Aleš Bjaljacki prebačen je u ozloglašeni brutalni zatvor u Belorusiji i za njega se nije čulo mesec dana, rekla je njegova supruga.

Natalija Pinčuk je rekla da se o Bjaljackom, koji služi desetogodišnju kaznu, ništa ne zna od prebacivanja u koloniju N9 u gradu Gorki, gde se zatvorenici tuku i podvrgavaju prinudnim radovima.

"Vlasti stvaraju Alešu nepodnošljive uslove i drže ga u strogoj informativnoj izolaciji. Mesec dana nema nijednog pisma od njega, niti prima moja pisma", rekla je Pinčuk u sredu.

U martu je sud osudio Bjaljackog, beloruskog aktivistu za ljudska prava i jednog od dobitnika Nobelove nagrade za mir 2022. godine, kao i još trojicu njegovih kolega, po optužbama za finansiranje akcija kojima se krši javni red, i za krijumčarenje, preneo je AP.

Bjaljacki je proveo 20 meseci iza rešetaka od hapšenja 2021. godine, a Pinčuk je zabrinuta da mu se zdravlje pogoršava.

"U poslednjim pismima vidim kako se njegovo pisanje promenilo i vidim kako mu se situacija pogoršava, i u pogledu njegovog zdravlja i vida, i veoma sam zabrinuta zbog toga", rekla je ona, i pozvala UN da interveniše.

O nekima nema vesti već 100 dana

Oštra kazna Bjaljackog i trojice njegovih kolega bila je odgovor na masovne proteste zbog izbora 2020. godine koji predsedniku Aleksandru Lukašenku dali novi mandat.

Lukašenko, dugogodišnji saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je podržao rusku invaziju na Ukrajinu, vlada zemljom od 1994. Tokom protesta 2020. godine, najvećih ikada u Belorusiji, uhapšeno je više od 35.000 ljudi.

Prema Centru za ljudska prava Vjasna, koji je osnovao Bjaljacki, sva četvorica aktivista su izjavila da su nevini. On je podelio nagradu za mir 2022. sa Memorijalom, istaknutom ruskom grupom za ljudska prava, i ukrajinskim centrom za građanske slobode.

Viasna je do danas izbrojala 1.516 političkih zatvorenika u Belorusiji. Zagovornici ljudskih prava kažu da vlasti namerno stvaraju nepodnošljive uslove za mnoge od njih.

Već 28 dana nema informacija o sudbini zatvorenika Viktora Babarike, koji je, prema nekim izveštajima, pretučen u ćeliji i prebačen u bolnicu. Takođe, niko se već 100 dana nije čuo sa Nikolajem Statkevičem, istaknutim opozicionarom koji služi kaznu zatvora od 14 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa