Evropa

Beloruski opozicioni novinar Roman Protaševič osuđen na osam godina zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2023

-

12:27

Beloruski opozicioni novinar Roman Protaševič osuđen na osam godina zatvora
Protaševič i njegova devojka prebačeni u kućni pritvor - Copyright Tanjug/AP/Ramil Nasibulin

veličina teksta

Aa Aa

Opozicioni novinar Roman Protaševič, uhapšen nakon što su ga izvukli iz aviona Rajanera koji je prinudno sleteo u Belorusiju pre skoro dve godine, osuđen je danas na osam godina zatvora, javila je agencija RIA Novosti.

Njemu je suđeno za niz navodnih zločina, uključujući zaveru za preuzimanje vlasti, preneo je Rojters.

Regionalni sud u Minsku je Protaševiča (27), proglasio krivim za niz navodnih krivičnih dela vezanih za njegov rad kao urednika opozicione Nekste, koja plasira informacije na Telgramu i jutjub kanalu.

Zajedno sa još dvojicom osumnjičenih, kojima je suđeno u odsustvu Protaševič je optužen da je počinio najmanje 1.586 zločina, javila je Belta.

Optužbe su uključivale organizovanje masovnih nereda, pripremanje radnji koje grubo narušavaju javni red, pozivaju na sankcije protiv Belorusije, stvaranje ili vođenje ekstremističke grupe i zaveru za preuzimanje vlasti.

Preporuka za vas

Komentari (1)

PKG

03.05.2023 17:23

Da li shvataju ljudi sta se događa u svetu ,pa i kod nas!? Kakvi prorezimski ili opozicioni novinari ??? Novinar treba da bude novinar ,ne lukasenkov ,ne opozicioni ,nego samo novinar !!! Sve drugo su špijuni i dno dna !

Evropa