Evropa

Turski lider s najdužim stažom: Novi mandat za Erdogana koji je dao dva velika obećanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNBC, BBC, Tanjug

29/05/2023

-

08:51

Turski lider s najdužim stažom: Novi mandat za Erdogana koji je dao dva velika obećanja
Turski lider s najdužim stažom: Novi mandat za Erdogana koji je dao dva velika obećanja - Copyright Tanjug/AP Photo/Ali Unal

veličina teksta

Aa Aa

Redžep Tajip Erdogan pobedio je u drugom krugu izbora za predsednika Turske sa 52,14 odsto osvojenih glasova, saopštio je predsednik Visoke izborne komisije Ahmet Jener zvanične rezultate. Predsednik Komisije je juče rekao da je posle 99,43 odsto otvorenih glasačkih kutija, Erdoganov rival, opozicioni kandidat, Kemal Kiličdaroglu, osvojio 47,86 odsto glasova, preneo je Rojters.   

Jener je dodao da je Erdogan dobio više od dva miliona glasova više od Kiličdaroglua, a da neprebrojani glasovi neće promeniti rezultat.

Erdogan je sinoć, nakon što se saznalo da će obnoviti mandat na mestu predsednika zemlje, ispred predsedničke palate u Ankari održao govor. On je poručio da je "sada vreme da se radi" i da je prioritet "obnova gradova srušenih u zemljotresima 6. februara".

On je rekao da su mu čestitali predsednici Azerbejdžana, Uzbekistana, premijer Libije, kao i emir Katara. 

Kako je prenela agencija Anadolija, mađarski premijer Viktor Orban čestitao je Erdoganu na pobedi, a to je učinio i katarski emir Šeik Tamim bin Hamad el Tani. Tajms of Izrael je preneo da je palestinski Hamas takođe čestitao Erdoganu na pobedi.

Juče se pojavio i Kiličdaroglu koji je rekao da će "nastaviti da se bori za demokratiju u Turskoj", kao i da ovo nisu bili pošteni izbori, i da je zabrinut za "teška vremena pred zemljom", izveštava reporterka Euronews Srbije iz Turske.

Opozicioni glasači su, dodaje ona, bili donekle demoralisani pred drugi krug što se ogledalo i u izlaznosti, pogotovo kod Kurda. Ostaje pitanje da li će opozicija uspeti da mobiliše svoje birače, što može biti naročito važno pred lokalne izbore sledeće godine u Turskoj.

Obećanje rešenja za inflaciju i izbeglice

Erdogan je u svom govoru pred pristalicama u Ankari obećao da će smanjiti inflaciju koja muči Turke već duže vreme.

Turska lira je potonula pošto je Erdogan obezbedio svoju pobedu na predsedničkim izborima, preneo je CNBC. Ovaj portal navodi da se valuta trgovala po 19,97 u odnosu na dolar, od ponedeljka u 4:00 po londonskom vremenu.

"Imamo prilično pesimističan pogled na tursku liru kao rezultat toga što je Erdogan zadržao funkciju nakon izbora", rekao je ekonomista za tržišta iz "Vels Farga" Brendan Mekena za CNBC.

Mekena predviđa da će lira do kraja drugog kvartala dostići novi rekord od 23 u odnosu na dolar, a potom 25 već sledeće godine, i dodaje da je izgubila je oko 77 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar u poslednjih pet godina.

profimedia

 

Pored ovoga, Erdogan se osvrnuo i na izbeglice, pa je tako obećao da će veliki broj Sirijaca, od kojih su milioni prešli u Tursku, vratiti u matičnu zemlju.

"Sklopili smo dogovor sa Katarom za novi projekat u Siriji", istakao je Erdogan, navodeći da će biti izgrađeni domovi za milion izbeglica.

Poruka izbora: Turci žele "čvrstu ruku"

U svojoj analizi Erdoganove pobede, britanski BBC piše da je ključna Erdoganova odlika u ovom slučaju bila ta što ima imidž "snažnog lidera, modernog sultana koji se ne klanja nikome". 

Poruka izbora bi, stoga, mogla da bude da mnogi Turci više vole da na čelu zemlje bude "čvrst momak" nego "fin", što se često koristi za opis Erdoganovog protivkandidata Kemala Kiličdaroglua.

Takođe, piše BBC, ovo je ishod koji je predsednik Rusije Vladimir Putin želeo, pa zato ne iznenađuje što je bio jedan od prvih koji je čestitao turskom lideru. Putin je učinio sve što je mogao da Erdogan pobedi, uključujući odlaganje plaćanja od 600 miliona dolara za ruski prirodni gas.

Erdogan je ušao u takmičenje sa mnogo prednosti: "uličnom pameću", sveobuhvatnom retorikom i kontrolom 90 odsto medija u Turskoj, piše BBC, dodajući da je u svom pobedničkom govoru insistirao da je "samo Turska pobednik", a da nije propustio da napadne i opoziciju i LGBTQ zajednicu.

profimedia

 

"I jedno i drugo bi sada moglo biti još više na meti, a ljudska prava i sloboda govora bi mogli biti dodatno narušeni u godinama koje dolaze. U Turskoj ima malo 'pravnih kočnica', a turski lider sa najdužim stažem nije poznat po svojoj uzdržanosti", piše u analizi.

"Turska je sada podeljena nacija sa slomljenom ekonomijom. Kritičari kažu da predsednik nema rešenje ni za jedno ni za drugo. A gde izborni rezultat ostavlja susede Turske i njene saveznike iz NATO-a? Oni će biti oprezni, znajući da predsednik Erdogan često uživa da narušava uspostavljeni međunarodni poredak", navodi BBC.

Dodaje se da mnogi birači sada predviđaju da će u javnom životu ove sekularne republike, koja će u oktobru obeležiti stogodišnjicu, biti "više vere, a manje slobode".

To što je Erdogan popularan među konzervativnim i religioznim glasačima, kao jednu od važnih odlika uzima u analizi i Euronews, navodeći da je branio prava konzervativnih Muslimana nakon decenija odlučno sekularnog režima, dozvoljavajući ženama da nose marame u javnim zgradama, kao što su univerziteti i državne službe, gde su bile zabranjene.

Erdogan bi u narednom periodu mogao da vodi radikalniju politiku jer je pre izbora proširio savez sa islamističkim grupama, kao što su Huda Par i Jeniden Refah. Njegova vladavina bi, zato, mogla biti pod pritiskom ovih stranaka da vodi više islamističku politiku.

Nastavak nesuglasica sa Zapadom?

Poraz Kiličdaroglua, koji je obećao da će zemlju postaviti na demokratskiji i kolaborativniji put, verovatno će biti pozdravljen u Moskvi. Međutim, mogao bi sa žaljenjem biti dočekan u zapadnim prestonicama jer je Turska zauzela malo više neprijateljski i nezavisniji stav u spoljnim poslovima, prenosi Euronews.

Pod Erdoganom, Turska je pokazala vojnu moć na Bliskom istoku i šire, stvarajući bliže veze sa Rusijom. U međuvremenu, odnosi sa Evropskom unijom i SAD postaju sve zategnutiji.

On je sproveo diplomatski "akt balansiranja" otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, protiveći se zapadnim sankcijama Rusiji, dok je istovremeno slao dronove Kijevu.

Prema mišljenju stručnjaka, Erdogan ne želi da potpuno raskine sa Zapadom, već "samo želi da radi stvari na svoj način", i verovatno će nastaviti da ima nesuglasice sa Zapadom.

"Turska se odvaja od Zapada. Iako je duhovno članica NATO, Turska više nije deo Alijanske", rekao je ekonomista Arda Tunča.

Komentari (0)

Evropa