Evropa

IZBORI U TURSKOJ Izborna komisija: Erdogan pobedio sa 52,14 odsto glasova, Kiličdaroglu osvojio 47,86 procenata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/05/2023

-

16:39

IZBORI U TURSKOJ Izborna komisija: Erdogan pobedio sa 52,14 odsto glasova, Kiličdaroglu osvojio 47,86 procenata
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turska je danas prvi put u istoriji o predsedniku odlučivala u drugom krugu izbora, a više od 64 miliona građana sa pravom glasa biralo je između aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kiličdaroglua. Erdogan je iz prvog kruga izašao s nekoliko procenata prednosti, a uz to je dobio i podršku trećeplasiranog kandidata ipak, rezultat je ležao u rukama neopredeljenih glasača.

Period između dva kruga bio je obeležen žustrom borbom u kojoj su Erdogan i Kiličdaroglu na različite načine pokušali da pridobiju dodatnu podršku i time obezbede sopstvenu pobedu, te s tim u vezi, nisu prezali od menjanja retorike, kao i korišćenja raznih sredstava za podrivanje svojih političkih oponenata. 

Tanjug/AP/Burhan Ozbilici

 

23.30 Erdogan: Neka počne vek Turske

"Za veliku tursku pobedu... NEKA POČNE VEK Turske!", napisao je Erdogan na Tviteru nakon oglašavanja turske državne izborne komisije.

 

 

23.20 Bajden čestitao Erdoganu: Radujem se nastavku saradnje kao NATO saveznika

Američki predsednik Džozef Bajden čestitao je večeras turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora.

"Čestitam predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu na ponovnom izboru. Radujem se nastavku saradnje kao NATO saveznika na bilateralnim pitanjima i zajedničkim globalnim izazovima", poručio je Bajden na Tviteru.

 

 

23.18 Liderka opozicione IYI čestitala Erdoganu pobedu 

Liderka turske opozicione nacionalističke stranke IYI Meral Akšener, čestitala je večeras Redžepu Tajipu Erdoganu pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora, navodeći da će nastaviti svojim putem kao opozicija.

Govoreći u Ankari, Akšener je rekla da rezultati izbora pokazuju da postoji velika lekcija koju Erdogan treba da nauči, dodajući da se nada da će se Erdogan ponašati kao predsednik svih Turaka.

Aškener je izrazila razočaranje povodom Erdoganovog pobedničkog govora u Istanbulu u kojem je oštro kritikovao predsedničkog kandidata opozicije Kemala Kiličdaroglua, preneo je Rojters.

23.14 Zelenski želi da produbi saradnju sa Erdoganom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski čestitao je turskom kolegi na pobedi, izrazivši želju da zajedno rade u oblastima „bezbednosti i stabilnosti“.

„Čestitam predsedniku @RTERdoganu na pobedi na predsedničkim izborima. Nadamo se da ćemo razvijati našu saradnju za bezbednost i stabilnost Evrope i dalje jačati naše strateško partnerstvo u korist naših zemalja", napisao je on na Tviteru.

 

 

23.11 Pristalice Erdogana okupile se na centralnom istanbulskom trgu Taksim

Stotine pristalica turskog predsednika, Redžepa Tajipa Erdogana, okupilo se večeras na centralnom trgu Taksim u Istanbulu, uzvikujući slogane podrške Erdoganu. U toj oblasti su pojačane mere bezbednosti, preneo je TASS. Policija nije intervenisala, ali su policajci zamolili okupljene da ne ometaju saobraćaj. Skup je počeo oko 21.00 sat po lokalnom vremenu.
Automobili u Istanbulu su ukrašeni turskim zastavama i Erdoganovim portretima, a vozači trube u znak podrške aktuelnom predsedniku.

Tanjug/AP/Khalil Hamra

 

22.30 Šarl Mišel čestitao Erdoganu na pobedi

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel uputio je čestitku predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu na pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora.

"Čestitam Redžepu Tajipu Erdoganu na ponovnom izboru za predsednika Turske. Nadam se saradnji sa Vama na produbljivanju odnosa Evropske unije i Turske u nastupajućim godinama", naveo je Mišel u čestitki na Tviteru.

 

 

22.22 Izborna komisija proglasila Erdogana pobednikom na osnovu privremenih rezultata

Predsednik izborne komisije Ahmet Jener saopštio je da je aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u Turskoj sa 52,14 odsto glasova, preneo je Rojters.

Dodao je da je na 99,43 odsto obrađenih biračkih mesta, Erdoganov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu dobio 47,86 procenata glasova.

Jener je istakao da, sa razlikom većom od dva miliona glasova, ostatak glasova koji nije prebrojan, neće promeniti rezultat.

22.15 Okupljanje i u Prizrenu

Pobeda Erdogana u drugom krugu predsedničkih izbora proslavljena je i u Prizrenu uz turske i kosovske zastave i parole podrške Erdoganu, javlja Anadolija.

 

 

22.00 Slavlje i u Sarajevu, Erdogan u BiH osvojio 51,24 odsto glasova

Nakon što je aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji, njegove pristalice izašle su i na ulice Sarajeva. Kroz Sarajevo je prošla kolona vozila, a putnici su mahali turskim zastavama i euforično slavili uz sirene i tursku muziku. Nakon prolaska vozila kroz grad slavlje je nastavljeno na Baščaršiji, javio je Klix.ba. Pravo glasa na izborima su iskoristili i državljani Turske koji borave u Bosni i Hercegovini. Na osnovu 100 posto prebrojanih glasova u BiH, Erdogan je osvojio 51,24 odsto ili 764 glasova, a njegov protivkandidat iz opozicije Kemal Kiličdaroglu 48,76 odsto ili 727 glasova. Čestitke Erdoganu su stigle i iz Bosne i Hercegovine, a uputili su ih Željka Cvijanović, Željko Komšić, Milorad Dodik i Bakir Izetbegović.

 

 

21.43 Makron čestitao Erdoganu

„Postoje veliki izazovi sa kojima Francuska i Turska moraju zajedno da se suoče. Povratak mira u Evropu, budućnost našeg evroatlantskog saveza, Sredozemno more. Sa predsednikom Erdoganom, kome čestitam na ponovnom izboru, nastavićemo da idemo napred", napisao je Makron ma turskomi francuskom jeziku.

21.22 Putin čestitao Erdoganu pobedu na predsedničkim izborima

Ruski predsednik, Vladimir Putin, čestitao je Redžepu Tajipu Erdoganu na pobedi na predsedničkim izborima u Turskoj koji su održani danas, navodeći da je to dokaz da turski narod ceni Erdoganov nesebičan rad i nezavisnu spoljnu politiku. 

"Izborna pobeda je prirodan rezultat vašeg nesebičnog rada kao šefa Republike Turske, jasan dokaz o podršci turskog naroda vašim naporima da ojačate državni suverenitet i vodite nezavisnu spoljnu politiku", rekao je Putin u poruci Erdoganu, saopštio je Kremlj. 

Putin je istakao da Rusija veoma ceni lični doprinos Erdogana jačanju prijateljskih rusko-turskih odnosa i korisnoj saradnji dve zemlje u različitim oblastima, preneo je TASS.

Erdoganu su čestitali i zvaničnici drugih zemalja, uključujući predsednika Azerbejdžana i Uzbekistana, premijera Mađarske i Libana, emira Katara, kao i palestinskog Hamasa.  

21.06 Kiličdaroglu: "Bitka se nastavlja"

Erdoganov izazivač Kemal Kiličdroglu održao je, kako je ocenio BBCm vatreni govor - osuđujući "autoritarnu vladu predsednika Erdogana" i ocenjujući izbore kao "najnepoštenije godinama unazad".

„Treba da znate da ćemo se suprotstaviti tim poteškoćama koje nas očekuju“, kaže on.

Ipak, on nije priznao izborni poraz. Zahvalio se 25 miliona Turaka koji su glasali za njega.

.

Tanjug/AP/Alp Eren Kaya/CHP

 

 

20.50 Anadolija: Erdogan 52,11 odsto, Kiličdaroglu 47,89 procenata

Prema podacima agencije Anadolija, na osnovu 98,52 odsto prebrojanih glasova, Erdogan je osvojio 52,11 odsto glasova, a kandidat opozicije Kemal Kiličdaroglu 47,89 procenata.

U brojkama, Erdogan je za sada osvojio oko 27 miliona glasova, a Kiličdaroglu 24,8 miliona.

Turski javni servis TRT preneo je da je izlaznost bila 85,59 odsto.

Tanjug/AP/Khalil Hamra

 

 

19.25 Erdogan proglasio pobedu na predsedničkim izborima

Erdogan se obratio svojim pristlicama ispre sedišta partije u Istanbulu. On se zahvalio biračima i rekao da su mu dali odgovornost da vlada Turskom još pet godina.

"Završili smo drugi krug predsedničkih izbora u korist naše nacije. Jedini pobednik ovih izbora je Turska, svih 85 miliona ljudi u našoj zemlji je pobedilo. Vaša volja je postala turska snaga, neuništiva sila", poručio je Erdoga u obraćanju pristalicama u Istanbulu, prenela je Anadolija.

Prema podacima te turske agencije, na osnovu 98,52 odsto prebrojanih glasova, Erdogan je osvojio 52,11 odsto glasova, a kandidat opozicije Kemal Kiličdaroglu 47,89. U brojkama, Erdogan je za sada osvojio oko 27 miliona glasova, a Kiličdaroglu 24,8 miliona. 

19.20 Izborna komisija posle 76 odsto obraćenih glasova: Erdogan vodi sa 53,35 odsto

Državna izborna komisija saopštila je da je obrađeno i potvrđeno 76,41 odsto glasova i da Erdogan vodi sa 53,35 odsto, dok Kiličdaroglu ima 46,65 odsto.

19.20 Čestitka i od predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je izbornu pobedu predsedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoganu i poželeo mu uspeh u obavljanju odgovorne dužnosti.

„U svoje i u ime građana Republike Srbije, upućujem Vam srdačne čestitke povodom ponovnog izbora za predsednika Republike Turske, sa željom da i u ovom mandatu ostanete posvećeni daljem razvoju Vaše zemlje i dobrobiti njenih građana.  Poverenje naroda sobom nosi najveću odgovornost za svakog državnika, pogotovo kada je stečeno tokom brojnih izazova koje su nam svima donele prethodne teške godine i okolnosti na globalnom planu", naveo je Vučić.

On je istakao da je za Srbiju Turska izuzetno važan partner, ne samo u oblasti ekonomskih i bilateralnih odnosa, već i na međunarodnoj političkoj sceni, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika republike.

"Nadam se da ćemo pored postojećih velikih projekata, zajedno raditi na novim poduhvatima koji će ubrzati snažan razvoj celog regiona, ali i zbližiti ljude i povezati ekonomije na dobrobit svih naših građana. Kao pouzdan i ozbiljan partner Turske na Zapadnom Balkanu, Srbija ostaje odlučno opredeljena da posvećeno radi na daljem širenju i jačanju naših odnosa, zasnovanih na uzajamnom razumevanju i uvažavanju, kao i iskrenim prijateljskim vezama sa turskim narodom. Još jednom Vam čestitam na izboru, uz poziv da ponovo posetite Srbiju, kako bismo nastavili zajednički da gradimo bolju budućnost za naše građane“, navodi se u čestitki predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

On se čestitkom oglasio i na Tviteru.

 

19.16 Slavljenička atmosfera u štabu Erdoganove stranke

Saobraćaj je u potpunom zastoju ispred sedišta Erdoganove AK partije u Istanbulu. Automobili trube i ablenduju svetlima. Glasno je i haotično, javlja BBC. Iako je prebrojavanje glasova daleko od završenog, ovde je već slavljenička atmosfera, ispunjena bukom i energijom.

 

18.57 Prve čestitke od Orbana i katarskog emira

Mađarski premijer Viktor Orban čestitao je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na njegovoj "neupitnoj pobedi" na izborima. "Čestitam, gospodine predsedniče!", dodao je na turkom jeziku.

 

Katarski emir Tamim Bin Hamad napisao je na Tviteru: „Moj dragi brate Redžep Tajip Erdogane, čestitam vam na pobedi i želim vam uspeh u novom mandatu, preneo je BBC.

18.55 Opoziciona Republikanska narodna stranka: Tesna trka 

Portparol opozicione Republikanske narodnae stranke  Faik Öztrak poručio je pristalicama da nastave da posmatraju prebrojavanje na glasačkim kutijama.

“Prema našim rezultatima, vodi se tesna trka. Nastavite obavljati svoju dužnost dok se ovaj proces ne završi”, rekao je.

18.53 Prvi zvanični rezultati

Predsednik vrhovne izborne komisije Ahmet Jener rekao je da je 54.6 odsto glasova prebrojano i potvrđeno. Po tim rezultatima, Erdogan ima podršku 54.47 odsto birača, dok je Kiličdaroglu na  45.53 odsto glasova.

18.43 I po rezultatima agencije Anka Erdogan u prednosti

Iako je prema prvim rezultatima koje je objavila agencija Anka prednost imao njegov protivkandidat, prema podacima ove agencije nakon obraćenih nešto više od 50 odsto Erdogan je u prednosti sa 50,67 odsto osvojenih glasova, dok Kiličdaroglu ma 49,33, prenosi Euronews.

18.25 Erdogan pozvao na čuvanje kutija

Erdogan je u Tvitu zahvalio članovimia biračkih odbora i pozvao "svu svoju braću da se pobrinu za glasačke kutije do konačnih rezultata".

"Sada je vreme da do poslednjeg trenutka čuvamo volju naše nacije!", napisao je.

 

 

18.16 Anadolija: Prednost Erdogana

Državna agencija Anadolija koja prati uživo rezultate prenosi da je nakon 91,55 odsto izbrojanih glasova Erdogan vodi sa 52,61 odsto podrške, dok Kilidaroglu ima 47,39 odsto. POo mapi koju objavljuje agencija, Kiličdaroglu ima prednost u graničnim delovima zemlje kao i u području Ankare, doj je Erdogan u vođstvu u ostalim delovima uključujući i područje koje je nedavno pogodio zemljotres.

18.03 Počelo okupljanje ispred Erdoganove rezidencije

Iako se glasovi još prebrojavaju, velike grupe ljudi počele su okupljanje ispred njegove kuće u Istanbulu, javio je Euronews. Erdogan brojanje glasova prati iz Istanbula, a očekuje se da će posle 18 sati doći u Ankaru.

Tanjug/AP/Francisco Seco

 

 

17.37 TRT: Izlaznost glasača manja nego u prvom krugu

Turski javni servis TRT je naveo da je izlaznost u drugom krugu nešto manja u odnosu na prvi krug, pošto je na birališta izašlo 84,58 odsto glasača. U prvom krugu glasalo je 87 odsto turskih državljana. Prema podacima Državne izborne komisije, na izbore je izašlo 84,93 odsto upisanih birača, a u drugom krugu pravo glasa imalo je dodatnih 47.523 osoba, koje su u međuvremenu napunile 18 godina.

17.35 CNN Turk: Erdogan vodi sa 57, Kiličdaroglu zasad na blizu 43 odsto

Na osnovu otvorenih 42,78 glasačkih kutija u Turskoj, u drugom krugu predsedničkih izbora vodi Redžep Tajip Erdogan sa 57,09 odsto glasova, dok opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu ima 42,91 odsto, preneo je Si-En-En Turk.

 

 

17.34 Agencije počele da objavljuju rezultate

Euronews Turkey navodi da su agencije počele da objavljuju prve rezultate drugog kruga predsedničkih izbora.

Isti izvor navodi da državna agencija Anadolu prenosi da je u Turskoj otvoreno 42,78 odsto glasačkih kutija te da je za kandidata Narodne alijanse Redžepa Tajipa Erdogana glasalo 57,09 odsto, a za kandidata Nacionalne alijanse Kemala Kiličdaroglua - 42,91 odsto.

Kako dodaju, prema novinskoj agenciji ANKA, u Turskoj je otvoreno 44,64 odsto glasačkih kutija i za Kiličdaroglua je glasalo 50,96 odsto, a za Erdogana 49,04 odsto.

17.23 Prvi nezvanični rezultati: Erdogan u vodstvu

TRT Haber prenosi prve rezultate izbore.  Po ovom izvoru, nakon 55,06 odsto prebrojanih glasova Erdogan ima 55,80 odsto podrške, dok je za Kiličdaroglua glasalo 44,20 odsto birača.

Tanjug/AP/Emrah Gurel

 

 

16.00 Zatvorena birališta u Turskoj, za nekoliko časova preliminarni rezultati

Birališta u Turskoj zatvorena su danas u 17 časova po lokalnom vremenu, a više od 64 miliona građana imalo je pravo glasa u drugom krugu predsedničkih izbora. Turska nema izlazne ankete, ali se očekuje da će preliminarni rezultati biti poznati u roku od nekoliko sati posle zatvaranja birališta, preneo je AP.

Erdogan je, obraćajući se novinarima pošto je glasao u školi u Istanbulu, istakao da je ovo prvi put da se u Turskoj organizuje drugi krug predsedničkih izbora. On je pohvalio visok odziv birača u prvom krugu i rekao da očekuje da će izlaznost birača danas ponovo biti velika.

"Molim se Bogu da oni (izbori) budu od koristi za našu zemlju i naciju", rekao je Erdogan.

Kiličdaroglu je opisao drugi krug kao referendum o budućnosti zemlje.     

"Ovi izbori su održani u veoma teškim okolnostima, bilo je raznih kleveta. Doći će demokratija, doći će sloboda, ljudi će moći da na ulicama slobodno kritikuju političare", naveo je Kiličdaroglu i dodao da veruje u zdrav razum ljudi.

Poslednje poruke Erdogana i Kiličdaroglua pred drugi krug izbora

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je građane te zemlje da sutra glasaju u drugom krugu predsedničkih izbora, u kojem će mu rival biti kandidat opozicije Kemal Kiličdarodglu, koji je, s druge strane, pozvao glasače da izvuku državu iz "mračne jame" Erdoganove dvodecenijske vladavine.

Kako javlja Rojters, Erdogan i Kiličdaroglu planiraju da privuku oko osam miliona glasača koji nisu izašli na birališta u prvom krugu izbora. Više u odvojenom tekstu.

14.00 Prokurdske stranke u Turskoj podržale Kiličdaroglua, Erdoganu podrška Sinana Ogana

Sinan Ogan, koji je bio treći na prošlonedeljnim predsedničkim izborima u Turskoj, dao je podršku aktuelnom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u odlučujućem drugom krugu zemlje

Turske prokurdske stranke pružile su podršku opozicionom kandidatu Kemalu Kiličdarogluu u drugom krugu predsedničkih izbora.

Predstavnici Narodne demokratske partije i njenog saveznika Zelene levice poručili su da žele da dođe do promene nakon drugog kruga izbora, ali nisu naveli Kiličdarogluovo ime, prenosi Rojters.
Kopredsedavajuća HDP-a Pervin Buldan rekla je da će glasati za okončanje Erdoganovog "režima jednog čoveka".

Kiličdarogluu je podrška stigla i od lidera turske nacionalističke Partije pobede Umita Ozdaga. 

Euronews

13.11 Turska dijaspora glasanje u drugom krugu počela još 20. maja

Oko 3,4 miliona Turaka koji žive u inostranstvu počelo je sa glasanjem u drugom krugu predsedničkih izbora 20. maja, preneo je Rojters.

Anadolija je prenela da je glasanje počelo u zemljama poput Azije i Evrope, a najviše Turaka ima u Nemačkoj, gde oko 1,5 miliona ljudi ima pravo glasa.

Euronews

12.30 Ko je čovek koji se suprotstavio Erdoganu?

Nekadašnji državni službenik mirne naravi Kemal Kiličdaroglu, sušta je suprotnost aktuelnom turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu. Pa ipak, sedamdesetčetvorogodišnji Kemal ima do sada najveće šanse da svrgne najmoćnijeg čoveka Turske sa vlasti.

Na tom putu Kiličdaroglua je podržalo šest opozicionih partija - Republikanska narodna stranka (CHP), Felisiti, Dobra partija, Demokratska stranka, Deva i Budućnost.

Kiličdaroglu je izgubio nekoliko izbora otkako je došao na čelo Republikanske narodne partije 2010. godine. Iako možda nije očigledan kandidat iza kojeg je stao šestopartijski savez, Kiličdaroglu je iskusan političar. Više o njemu pročitajte u odvojenom tekstu.

11.00 Najneizvesniji izbori u Turskoj

Ovi predsednički izbori su jedni od najneizvesnijih u istoriji Turske.

Prva runda predsedničkih izbora održana je 14. maja. Erdogan je osvojio više od 49 odsto, dok je Kiličdaroglu osvojio blizu 45 odsto. Za pobedu je bilo potrebno 50 odsto plus jedan glas. Trećeplasirani kandidat Sinan Ogan u prvom krugu je osvojio 5,2 odsto glasova.

U prvoj rundi, glasalo je 87 odsto turskih državljana.

Komentari (0)

Evropa