Evropa

RAT U UKRAJINI Putin: Ukrajinski napad dronovima na civilne objekte akt terorizma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/05/2023

-

07:42

RAT U UKRAJINI Putin: Ukrajinski napad dronovima na civilne objekte akt terorizma
RAT U UKRAJINI Putin: Ukrajinski napad dronovima na civilne objekte akt terorizma - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS, Efrem Lukatsky, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 461 dan. Kijev je i juče bio meta ruskih vazdušnih napada, što je bio 16. napad na glavni grad Ukrajine ovog meseca. Nastavljen je i talas vazdušnih udara dronovima na ukrajinsku crnomorsku luku Odesu i grad Hmeljnicki na zapadu zemlje. Sa druge strane, Rusija je optužila Kijev za granatiranje naselja Grafovka u Belgorodskoj oblasti. Iz EU stižu poruke da Moskva neće biti voljna da pregovora dok još uvek pokušava da dobije rat u Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Borelj: Rusija neće pregovarati dok pokušava da dobije rat
  • Guverner Belgorodske oblasti: U ukrajinskom granatiranju poginuo civil
  • Jučerašnju ruski napad na Kijev 16. ovog meseca, najmanje jedna osoba u bolnici
  • Putin potpisao zakon o povlačenju Rusije iz Ugovora CFE

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.24 Grosi od Ukrajine i Rusije traži da poštuju principe za zaštitu NE u Zaporožju

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi zatražio je danas od Ukrajine i Rusije da prihvate pet principa zaštite Nuklearne elektrane Zaporožje. 

On je rekao da ni nakon višemesečnih napora nije uspeo da obezbedi dogovor dve strane o zaštiti ovog objekta i smanjenju rizika od katastrofalnog nuklearnog udesa koji bi mogao da bude izazvan vojnim aktivnostima kao što je granatiranje, prenosi Rojters.

U Grosijevih pet principa spada obaveza da se napadi ne vrše na lokaciju i sa lokacije nuklearne elektrane, da se NE ne koristi za raspoređivanje teškog naoružanja kao što su višecevni raketni bacači i projektili, artiljerijski sistemi i municija i tenkovi, kao ni za stacioniranje trupa.

Na brifingu u Savetu bezbednosti UN, Grosi je zatražio da stanice za napajanje električnom energijom izvan lokacije NE ostanu dostupne i bezbedne, kao i svi drugi vitalni sistemi koji se moraju zaštititi od napada ili sabotaža.

 

 

20.57 Kadirov poziva na uvođenje vanrednog stanja u Rusiji nakon napada dronovima

Lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov je nakon napada dronovima na Moskvu objavio na svom Telegram kanalu da bi u Rusiji trebalo da bude proglašeno vanredno stanje.

"Smatram da je neophodno da se proglasi vanredno stanje u Rusiji i da se iskoriste sva borbena sredstva namenjena za to kako bi se odjednom očistila cela ova teroristička ćelija. Smatram da be bi trebalo da se koriste termini 'ukrajinska vojska i ukrajinski političari', već umesto toga - samo teroristi", napisao je Kadirov, prenele su RIA Novosti.

19.30 SZO: 1.004 napada na objekte zdravstvene zaštite u Ukrajini

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je evidentirala 1.004 napada na objekte u sistemu zdravstvene zaštite u Ukrajini, što je, kako tvrde iz SZO, najveći broj takvih napada ikada evidentiran u bilo kom sukobu.

"SZO je verifikovala 1.004 napada u poslednjih 15 meseci, u kojima je život izgubila najmanje 101 osoba, a povređen je veliki broj zdravstvenih radnika i pacijenata", navodi se u saopštenju SZO, prenosi Rojters.

18.55 Glatkov: Granatiran centar za privremeni smeštaj u Belgorodskoj oblasti, ima poginulih

U ukrajinskom granatiranju centra za privremeni smeštaj za stanovnike Šebekinskog okruga ima poginulih, saopštio je danas guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

''Oružane snage Ukrajine su danas pucale na centar za privremeni smeštaj za stanovnike preseljenih seoskih opština Šebekinskog okruga, a ima poginulih i povređenih'', napisao je Gladkov na svom kanalu na Telegramu.

Agencija RIA podseća da je ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa 22. maja ušla na teritoriju Belgorodske oblasti, nakon čega je u tom regionu uveden režim protivterorističke operacije. Sledećeg dana je rusko Ministarstvo odbrane objavilo da su ukrajinski nacionalisti koji su upali na to područje ''poraženi'', i da su izgubili više od 70 ljudi. Prema navodima lokalnih vlasti, od posledica delovanja diverzanata, jedan civil je poginuo, a 13 je povređeno.

16.15 Prigožin negira optužbe da bi mogao izvesti državni udar u Rusiji

Lider ruske grupe plaćenika Vagner negirao je optužbe da bi mogli izvesti vojni udar protiv Kremlja, navodi Institut za proučavanje rata (ISV), prenosi Euronews.

Američki istraživački centar izvestio je da Jevgenij Prigožin tvrdi da njegove plaćeničke snage ne mogu da sruše Kremlj jer mu nedostaje ljudstvo, nakon tvrdnje bivšeg ruskog vojnog komandanta Igora Girkina da to žele.

Prigožin je otvoreno kritikovao rusku vojsku i Kremlj zbog njene kampanje, a neki sugerišu da on traži političku moć.

17.22 Putin: Ukrajinski napad dronovima na civilne objekte akt terorizma

Napad ukrajinskih dronova na civilne objekte u Moskvi je akt terorizma, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Dodao je da napad na civilne objekte potvrđuje koje metode Kijev koristi, i istakao da su pokušaji da se izazove reakcija Rusije i njen odgovor zabrinjavajući, i da građani Ukrajine to treba da shvate, prenosi RIA.

''Mi nismo pokrenuli ovaj rat 2014. godine, već je kijevski režim pokrenuo rat u Donbasu. I mi ne koristimo sredstva koja koriste ukrajinski krupni igrači. Još jedna potvrda toga je napad na civilne objekte u Moskvi'', rekao je Putin.

15.39 Rusija najavljuje oštar odgovor na ukrajinski napad dronovima na Moskvu

Rusija zadržava pravo da preduzme najoštrije mere kao odgovor na terorističke napade režima u Kijevu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je ovo objavilo nakon, kako je rečeno, ukrajinskih napada dronovima u Podmoskovlju, preneo je TASS. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je da je rano jutros u napadu dronova na Moskvu došlo do manjih oštećenja na nekoliko zgrada.

14.50 SAD: Različiti pogledi prema ratu u Ukrajini neće ugroziti naš odnos sa Indijom

Nesuglasice u vezi sa odnosom prema ratu u Ukrajini neće poremetiti odnose SAD sa Indijom, poručio je danas američki ambasador u Nju Delhiju Erik Garseti.

Kako navodi Rojters, on je ovo izjavio uoči državne posete indijskog premijera Narendrea Modija Sjedinjenim Američkim Državama u drugoj polovini juna.

Ambasador SAD je kazao da je Indija pomogla da se zadrži ograničenje cena ruske nafte koje su nametnule zemlje G7, Evropska unija i Australija krajem prošle godine, u pokušaju da Moskvi umanje sredstva za rat u Ukrajini.

Indija je ranije odbila da osudi Rusiju za početak rata i povećala je trgovinu sa Moskvom na rekordne nivoe, uglavnom zbog uvoza ruske nafte, navela je agencija.

14.00 SAD i EU kritikovale nacrt poljskog zakona o ispitivanju uticaja Rusije

SAD i EU kritikovale su danas nastojanje Poljske za zakon koji bi mogao da spreči političke protivnike da obavljaju javne funkcije, i to, kako se navodi, bez punog pravnog objašnjenja.

''Vlada SAD je zabrinuta zbog usvajanja novog zakona od strane poljske vlade koji bi mogao biti zloupotrebljen za mešanje u slobodne i poštene izbore u Poljskoj. Takav zakon mogao bi se koristiti za blokiranje kandidature opozicioniһ političara bez odgovarajućeg postupka'', rekao je portparol Stejt Departmenta Metju Miler, dok je komesar za pravosuđe EU Didije Rejners naveo da bi takav zakon ''mogao da liši građane, pojedince, prava da budu birani na javnu funkciju''.

12.42 Peskov: Napad dronovima na Moskvu pokušaj da se uzvrati za napad od nedelje

Rusija je u nedelju izvela efikasan udar na jedan od ukrajinskih centara za donošenje odluka, a današnji napad dronovima na Moskvu bio je pokušaj Kijeva da uzvrati, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Jasno je da je ono što smo videli reakcija kijevskog režima na naš veoma efikasan udar na jedan od centara za donošenje odluka. Napad se dogodio u nedelju", rekao je Peskov medijima, preneo je Tas.

Nekoliko zgrada u Moskvi oštećeno je kao posledica napada dronovima, saopštili su jutros lokalni zvaničnici. Rusko ministarstvo odbrane je za ovo okrivilo Kijev, koji je negirao odgovornost. 

12.41 Ukrajinski državni dug iznosi 124 milijarde dolara

Ukrajinski državni dug zaključno sa 30. aprilom iznosi 124,3 milijarde dolara, što je otprilike 116,1 milijardi evra, saopštio je danas predsednik odbora ukrajinskog parlamenta Vrһovne rade za finansije, poresku i carinsku politiku Danilo Getmancev.

U saopštenju na svom Telegram kanalu, Getmancev je dodao da je ukrajinski državni dug u aprilu porastao za 4,4 milijarde dolara, odnosno za 4,1 milijarde evra.

10.40 Podoljak: Nemamo veze sa napadom na Moskvu, ali predviđamo da će ih biti još

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak negirao je da je Kijev direktno umešan u napad dronovima na Moskvu, ali je predvideo porast takvih napada.

Rusija je za napade u kojima su, prema rečima zvaničnika, oštećene zgrade ali nema teže povređenih, optužila Ukrajinu.

 Rojters prenosi da je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao za Jutjub kanal "Breakfast Show": "Naravno da nam je zadovoljstvo da vidimo to, i predviđamo porast broja napada. Ali, naravno, nemamo nikakve direktne veze sa ovim".

10.20 Suspiljne: U poslednja 24 sata Rusija granatirala osam mesta u Donejckoj oblasti

Suspiljne, ukrajinski državni emiter, izveštava da je u poslednja 24 sata ruska vojska granatirala osam gradova i sela u Donjeckoj oblasti.

Dodaje se da je ukupno 26 civilnih objekata oštećeno, desetoro ljudi povređeno, kao i da su dve osobe stradale.

Donjeck je jedna od četiri ukrajinske obalsti čiju je nelegalnu aneksiju proglasila Moskva prošle godine. 

09.10 Rusko ministarstvo odbrane optužilo Kijev za napad dronovima na Moskvu

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je u saopštenju Ukrajinu da stoji iza napada na Moskvu, navodeći da je na rusku prestonicu poslato osam dronova.

"Kijevski režim je jutros pokrenuo teroristički napad dronom na Moskvu. U napadu je bilo angažovano osam dronova. Svi neprijateljski dronovi su oboreni. Tri od njih su potisnuta elektronskim ratovanjem, izgubila kontrolu i skrenula sa predviđenih ciljeva. Još pet bespilotnih letelica oboreno je od strane sistema Pancir-S u Moskovskoj oblasti", stoji u saopštenju ruskog ministarstva.

09.00 Geraščenko: Oboreno 29 dronova poslatih na Kijev

Savetnik ukrajinskog ministra spoljnih poslova, Anton Geraščenko, rekao je da je ovo bila "još jedna teška noć za Kijev".

"Još jedna teška noć za Kijev. Sada je samo nekoliko sati prošlo između dva ruska napada. Rusija je lansirala 31 dron noćas, u talasima i iz različitih pravaca, kako bi PVO sistemima bilo što teže. Oboreno je 29 dronova", napisao je Geraščenko na Tviteru.

08.35 Istražni komitet Rusije ispituje incident u Moskvi, Sobjanjin: Dve osobe zatražile medicinsku pomoć, nije im potrebna hospitalizacija 

Istražni komitet Rusije ispituje činjenice o padu dronova na zgrade u Moskvi.

"Nekoliko zgrada u Moskvi pretrpelo je manja oštećenja usled pada bespilotnih letelica. Pored toga, brojne bespilotne letelice oborile su ruske snage protivvazdušne odbrane na putu ka Moskvi", stoji u saopštenju Komiteta.

"Prema preliminarnim podacima, žrtava nema. Gradske službe hitne pomoći su na licu mesta, kao i zaposleni u Komitetu. U toku je identifikacija lica umešanih u zločin", dodaje se u saopštenju.

Profimedia

Oštećenja od drona na jednoj od zgrada. Moskva, 30. maj

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je da niko nije teže povređen, kao i da su dve osobe zatražila medicinski pomoć mada nikome nije bila potrebna hospitalizacija. Dodao je da su ekipe Hitne pomoći na licu mesta. 

07.55 Pogledajte fotografije od jutros i noćas iz Kijeva

07.27 Gradonačelnik Moskve: Dronovi pogodili nekoliko zgrada u Moskvi, uzrokovali manju štetu

Dronovi su pogodili nekoliko zgrada u Moskvi uzrokujući "manju" štetu, i nije bilo ozbiljnijih povreda, rekao je gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanjin rano jutros.

"Sve hitne službe grada su na mestu incidenata", naveo je Sobjanin u saopštenju.

Ruska državna novinska agencija RIA javila je da su evakuisani neki stanovnici zgrade u jednoj moskovskoj ulici na jugu grada. Nekoliko ruskih Telegram kanala izvestilo je da je četiri do deset dronova gađalo Moskvu rano jutros, prenosi Rojters.

Andrej Vorobjov, guverner Moskovske oblasti, rekao je na svom Telegram kanalu da je nekoliko dronova oboreno dok su išli ka Moskvi.

07.10 Novi vazdušni napad na Kijev, stradala najmanje jedna osoba

Rusija je u ranim jutarnjim časovima izvela 17. vazdušni napad na Kijev, a najmanje jedna osoba je stradala, prema rečima lokalnih zvaničnika. Pored toga, tri osobe su povređene kada su krhotine uništenog ruskog drona udarile u višespratnicu i izazvale požar, saopštili su zvaničnici ukrajinske prestonice.

Napad na Kijev bio je treći u poslednja 24 sata i usledio je nakon retkog napada tokom dana u ponedeljak.

Kijevska vojna uprava objavila je da su dva gornja sprata zgrade uništena i da pod ruševinama još uvek može biti ljudi. Gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da je najmanje jedna osoba preminula, jedna je hospitalizovana, a dve su povređene.

Tanjug/AP Photo/Roman Hrytsyna

 

Kličko je rekao da je žena (27) hospitalizovana sa "umerenim" povredama izazvanim ruševinama koje su padale u južnom delu Kijeva.

"Masivan udar! Ostati u zatvorenom prostoru!" objavio je gradonačelnik i dodao da je oštećena i višespratna zgrada u okrugu Holosijevski.

Gradska vojna uprava saopštila je da je noćni napad izveden pomoću dronova. U kasnijoj objavi, uprava je rekla: "U poslednja 24 sata neprijatelj je već izveo tri napada. Štaviše, neprijatelj stalno menja oružje. Nakon kombinovanih napada raketama i dronovima, a zatim balističkim raketama, agresor je sada koristio isključivo bespilotne letelice".

Sirene za vazdušni napad oglasile su se tokom noći u Kijevu i u centralnoj Čerkaskoj, Kirovogradskoj i Mikolajevskoj oblasti, kao i južnoj Hersonskoj oblasti.

06.55 Erdogan i Zelenski razgovarali o situaciji u Ukrajini

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarali su juče telefonom o situaciji u Ukrajini i regionalnim pitanjima.

"Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozvao predsednika Tajipa Erdogana i čestitao mu na reizboru za predsednika", navodi se u saopštenju kabineta predsednika Turske, prenose RIA Novosti.

06.45 Borelj: Rusija neće pregovarati dok pokušava da dobije rat

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas da veruje da Rusija neće biti voljna da pregovora dok još uvek pokušava da dobije rat u Ukrajini, kao i da nije optimista kada je reč o tome šta bi moglo da se dogodi ovog leta.

"Vidim koncentraciju trupa na obe strane, jasnu volju Rusije da pokuša da dobije rat", rekao je Borelj na događaju u Barseloni, prenosi Rojters.

On je dodao da je Rusija u više navrata signalizirala da neće prekinuti vojnu kampanju, dok se ne ostvare njeni vojni ciljevi.

"Bojim se da će se rat nastaviti do leta. Putin je tamo okupio preko 300.000 ljudi, duplo više nego što je imao kada je pokrenuo invaziju", rekao je Borelj.

06.30 Guverner Belgorodske oblasti: U ukrajinskom granatiranju poginuo civil

Muškarac je poginuo u ukrajinskom granatiranju naselja Grafovka u Belgorodskoj oblasti, rekao je juče guverner te ruske oblasti Vjačeslav Gladkov. Gladkov je na svom Telegram kanalu naveo da su ukrajinske snage granatirale naselja u gradskom okrugu Šebekino više od jedan sat, preneo je TASS.

"Na našu veliku žalost, jedan civil je poginuo, a reč je čoveku, koji je čuvao svoje domaćinstvo kada je granata pala u njegovo dvorište", naglasio je Gladkov.

06.15 Jučerašnju ruski napad na Kijev 16. ovog meseca, najmanje jedna osoba u bolnici

Jučerašnji ruski vazdušni napad na Kijev bio je 16. ovog meseca, saopšteno je iz ukrajinskih vazduhoplovnih snaga.

"Neprijatelj je koristio balističke rakete - preliminarno, reč je o Iskanderima. Postoji mogućnost da su korišćeni i S-300 i S-400 sistemi", saopštio je portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ihnat.

Najmanje 11 eksplozija čulo se u gradu, nakon noći u kojoj je Ukrajina tvrdila da je oborila 37 raketa i 29 Šahed dronova širom zemlje.

06.00 Putin potpisao zakon o povlačenju Rusije iz Ugovora CFE

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o povlačenju Rusije iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), navodi se dokumentu objavljenom na zvaničnom internet portalu pravniһ informacija.

Ugovor CFE je potpisan u Parizu 1990. godine, a 1999. godine na samitu OEBS u Istanbulu potpisana je ažurirana verzija ugovora, prenele su RIA Novosti.  Prilagođeni ugovor ratifikovale su samo četiri zemlje - Rusija, Belorusija, Kazaһstan i Ukrajina. 

Rusija je 2007. suspendovala svoje učešće u Ugovoru CFE "sve dok zemlje NATO ne ratifikuju Sporazum o adaptaciji i ne počnu da sprovode ovaj dokument".

Komentari (0)

Evropa