Evropa

EU: Ko ne želi da primi određeni broj azilanata da doprinese na druge načine, do 22.000 evra po osobi

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2023

-

10:11

EU: Ko ne želi da primi određeni broj azilanata da doprinese na druge načine, do 22.000 evra po osobi
EU: Ko ne želi da primi određeni broj azilanata da doprinese na druge načine, do 22.000 evra po osobi - Copyright Tanjug AP/Valeria Ferraro

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija predložila je da države članice koje ne žele da prime određeni broj tražilaca azila, onako kako je već dogovoreno u zajedničkoj evropskoj podeli, moraju na druge načine da doprinesu fondu solidarnosti, po principu - primite ili platite, preneo je španski "Pais".

Kako navodi madridski list, doprinos može biti ekonomski ili, povremeni, kroz kvantitativne tehničke ili logističke načine za kontrolu migracije, prema nacrtu nove evropske uredbe o azilu, koju je predstavilo dežurno švedsko predsedništvo, a o kojoj sada pregovara 27 članica.

Evropska komisija će, u kasnijem koraku, staviti brojke u ovaj obavezan fond solildarnosti. Moguće je da doprinos bude između 10.000 i 22.000 evra po osobi koja nije dobrodošla, iako se o cifri i dalje priča, naveli su neimenovani izvori.

Regulacija azila, koja uključuje i upravljanje aplikacijama na granici, jedna je od nerešenih tačaka EU migracionog pakta.

Sa sadašnjim pravilima, koja su pokrenuta u migrantskoj krizi 2015, a podstaknutoj, pre svega, ratom u Siriji, kada je desetine hiljada migranata stigle u EU, zemlje na prvoj liniji suočavaju se sa najvećim teretom odgovornosti, a to su Grčka, Španija i Malta.

EU sada želi da uspostavi novi sistem "obavezne, ali fleksibilne solidarnosti", kažu izvori.

"Sporazumom svi pobeđujemo, uključujući i migrante, jer kada radimo zajedno možemo da dočekamo migrante i izbeglice na uređeniji način i bez rizika po njihove živote", rekla je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

U 2022. godini u EU je registrovano oko 330.000 neregularnih dolazaka iz svih pravaca, što je najveći broj od 2016. godine.

U međuvremenu, organizacije za ljudska prava kritikovale su duh uredbe, za koju kažu da nastoji da "EU pretvori u tvrđavu".

"Predlozi neće popraviti hronične nedostatke u sistemu azila, već će pre signalizirati želju EU da se zaštiti i blokira podnosioce zahteva", rekla je ekspert za migracije međunarodne humanitarne organizacije Oksfam, Stefani Poup.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa