Evropa

Borba za uticaj među "političkim rođacima": Kako će odlazak Berluskonija uticati na italijansku političku scenu

Komentari
Borba za uticaj među "političkim rođacima": Kako će odlazak Berluskonija uticati na italijansku političku scenu
Borba za uticaj među "političkim rođacima": Kako će odlazak Berluskonija uticati na italijansku političku scenu - Copyright Tanjug AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Smrt Silvija Berluskonija potresla je italijansku političku scenu, i sasvim sigurno stavila veliki znak pitanja pred sudbinu njegove partije, Napred Italija. S obzirom na to da se radi o stranci koja čini vladajuću koaliciju, analitičari su saglasni da će doći do pregrupisavanja njenih članova, a najviše bi mogla da profitira premijerka Đorđa Meloni.

Berluskoni je osnovao ovu stranku kada je ušao u politiku 1994. godine, i ona se uvek oslanjala na njegovo harizmatično vođstvo. Njena podrška je opadala poslednjih godina, jer su zdravstveni problemi ograničavali Berluskonijevu političku posvećenost.

Trenutno, Napred Italija je jedna od tri glavne stranke u vladajućoj koaliciji, i smatra se umerenijom snagom u poređenju sa Ligom Matea Salvinija i Braćom Italije Đorđe Meloni.

Računajući gornji i donji dom parlamenta, Napred Italija ima 62 poslanika, i upravo oni su ključni za Meloni kako bi mogla da zadrži većinu. Ipak, postavlja se pitanje da li partija može da nađe dovoljno čvrstog lidera koji bi je spasio od raspada.

"Napred Italija mogla bi da 'umre' zajedno sa Berluskonijem. Teško ga je zameniti, to je kao monarhija koja se završava smrću kralja", rekao je za Rojters Đulijano Kacola, bivši poslanik koji je sa Berluskonijem izabran u parlamentu.

Slično smatra i Volfango Pikoli, kopredsednik londonske istraživačke kompanije Teneo, koji je za Gardijan rekao da "Ne postoji stranka Napred Italija bez Berluskonija, i kao lidera i, što je podjednako važno, kao osobe koja je finansira".

Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia, File

 

Najmoćnija politička figura iz Berluskonijeve stranke sada je ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, mada se ne očekuje da će on i ostati lider.

Među onima koji bi mogli da naslede Berluskonija na čelu partije, najčešće se pominje ime njegovog najstarijeg deteta, Marine. Ona je predsedavala Berluskonijevim holdingom Fininvest od 2005. godine, i bila bi favorit za novog lidera partije u slučaju da porodica odluči da ostane aktivna u politici.

Lorenco De Sio, profesor političkih nauka na Luis univerzitetu u Rimu, smatra da bi Marina Berluskoni mogla da "izađe na teren" kako bi sačuvala uticaj porodice u italijanskoj politici.

"Ona bi bila konkurencija Đorđi Meloni. Ključno pitanje je želja porodice da zaštiti svoje kompanije, koje su izložene riziku bez Berluskonija", rekao je De Sio.

Meloni bi najviše mogla da "profitira"

Iako postoje šanse da Berluskonijeva porodica odluči da ostane u politici, mnogi posmatrači misle da su mnogo veće šanse za to da članovi i birači njegove stranke budu privučeni italijanskom premijerkom i njenom partijom, Braća Italije.

Među njima je i Pikoli, koji nije baš uveren da će Berluskonijeva ćerka "preuzeti uzde".

"Berluskoni je bio malo nezgodan, posebno zbog izjava o Rusiji. Takođe, bio nepredvidljiv, kontrolisao je medije i mogao je da plasira svoje mišljenje. Njegova smrt otvara mogućnost za Braću Italije da preuzmu njegovu partiju, što bi pomoglo Meloni u pokušaju da transformiše svoju stranku u 'mejnstrim' silu, i udalji je od uobičajenih veza sa fašističkom prošlošću", naveo je Pikoli.

Ovo ne bi trebalo previše da iznenađuje, kada se uzme u obzir da je Berluskoni, oblikujući desničarski blok u poslednjih nekoliko decenija, doprineo dosta tome da Meloni sada bude italijanska premijerka.

Naslednici postfašističkog MSI, Nacionalna alijansa čiji je Meloni bila član u mladosti, pridružili su se Berluskonijevoj koaliciji sredinom 1990-ih godina. Naposletku, ove dve partije su se spojile u jednu. Meloni je tek 2012. godine izašla, kako bi osnovala sopstvenu stranku Braća Italije.

Euđenio Picimenti, profesor politike na Univerzitetu u Pizi, rekao je da bi Berluskonijeva smrt mogla biti temelj za Meloni da zauvek odustane od postfašističkih korena svoje stranke i dobije "novu političku snagu".

"Trebala bi im i 'šminka' na međunarodnom nivou kako bi pokazali da su spremni da postanu potpuno konzervativna stranka. Ako se Meloni odluči za to, biće dobro po nju", rekao je Picimenti za Rojters.

AP Photo/Gregorio Borgia

 

Sličnog stava je i analitičar Lorenco Kastelani, koji u ovu jednačinu uvodi i Salvinijevu Ligu, mada joj ne daje prevelike šanse za preuzimanje članova i birača Berluskonijeve partije.

"Forca Italija je u opasnosti da nestane, a to će pokrenuti podelu konsenzusa, u korist Lige, ali pre svega Prijatelja Italije. Ako bih danas morao da se kladim, rekao bih da će Berluskonijevih osam odsto (dobijenih na opštim izborima u septembru) pripasti uglavnom Meloni, a samo mali deo Salviniju", rekao je Kastelani za Euraktiv.

Prema izbornim rezultatima i anketama, Napred Italija je glasačima privlačnija stranka od Lige, a Kastelani dodaje da će promenu konsenzusa u korist Meloni olakšati opozicija vladi koju čine progresivna Demokratska stranka i Pokret 5 zvezdica bivšeg premijera Đuzepea Kontea. Kako kaže, "birači stranke Napred Italija stranke ne mogu da glasaju za Demokratsku stranku".

"Politički rođaci"

Još jedna stvar bi mogla da ide u korist Đorđe Meloni - ako Berluskonijevi birači traže sličnu političku figuru, italijanska premijerka je idealan kandidat.

Osim što je pomogao Meloni da dođe na vlast, Berluskoni je istovremeno i tvorac šablona političkog ponašanja koji je Meloni oberučke prihvatila i uveliko ga koristi. Njih dvoje su, piše Politiko, poput "političkih rođaka".

Za početak, oboje imaju veoma izražene liderske crte, zbog čega su se često i sukobljavali po mnogim pitanjima. 

Zatim, oboje mogu dosta nekonvencionalno da istupaju u javnosti, što se nekada graniči sa nepristojnošću. Na primer, na dan izbora prošlog septembra, Meloni je objavila šaljivi video na kojem drži dve dinje ispred svojih grudi, što je bila aluzija na njeno prezime koje se ne bi postideo ni sam "domaćin bunga bunga žurki". 

Takođe, poput Berluskonija, stil koji Meloni koristi favorizuje centralnu ulogu lidera kao pojedinca koji govori "jezikom običnih ljudi", rekao je Berluskonijev biograf Đovani Orsina.

"Stil i jednog i drugog je da pokušavaju da odgovore na trenutne zahteve običnih ljudi, a ne da im govore šta treba da žele. Kao lideri, ne prave se da su bolji od sledbenika, već jedni od njih", kaže Orsina. 

Tanjug AP/Alessandra Tarantino

 

Upravo takav je i bio nastup Đorđe Meloni na prošlogodišnjim izborima - bila je fokusirana na pomoć skromnim vlasnicima malih preduzeća i smanjenje poreza, što je Orsina nazvao "vrlo berluskonijevskim". 

Uprkos paralelama, njihov odnos nije bio odnos bez tenzija. Meloni se odvojila, kao što smo već rekli, od Berluskonijeve stranke 2012. godine, a on joj se 2016. suprotstavio kada se kandidovala za gradonačelnicu Rima, kritikujući je što je trudna. Meloni to, reklo bi se, nije zaboravila.

Međutim, Berluskonije umeo da bude i velikodušan prema Meloni, sve dok mu ne predstavlja pretnju. U intervjuu za nedeljnik Tempi 2017. godine, rekao je da je "uvek cenio Đorđinu odlučnost, kompetenciju, intelektualnu hrabrost i analitičke veštine".

Ipak, očekivao je da ga ona vidi kao mudrog starijeg državnika od koga će tražiti savet, a nakon što se Meloni probila, odbila je da mu automatski ukazuje poštovanje. Delom je i to bio izvor njihovih nesporazuma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa