Evropa

Šest meseci od dolaska na mesto italijanske premijerke, Đorđa Meloni se "sudara sa realnošću"

Komentari

Autor: Euronews/Marta Rodriguez

23/04/2023

-

16:00

Šest meseci od dolaska na mesto italijanske premijerke, Đorđa Meloni se "sudara sa realnošću"
Šest meseci od dolaska na mesto italijanske premijerke, Đorđa Meloni se "sudara sa realnošću" - Copyright Tanjug AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

"Poslednjih godina, Evropa se mešala u sve, uključujući i to kako se kuvaju insekti", rekla je Đorđa Meloni kritikujući Evropsku uniju, pred okupljenom masom koja maše italijanskim zastavama.

Bio je to jedan od njenih poslednjih govora pre nego što je napravila istorijski uspeh - 22. oktobra je, kao lider partije Braća Italije, postala prvi žena premijerka te zemlje.

"Koja beše ruka? Moram da pazim", našalila se Meloni na bini, podižući ruku u onome što bi neko mogao protumačiti kao fašistički pozdrav. "Kakva želja", rekla je ona publici.

Sada, Meloni je na čelu italijanske vlade već šest meseci, a šta se desilo sa antievropskim i nacionalističkim obećanjima?

"Vezane ruke" na međunarodnoj sceni

"Očigledno je došla sa biografijom koja je, u izvesnom smislu, uplašila mnoge međunarodne posmatrače jer se pričalo o postfašizmu. Zbog toga je Meloni od početka komunicirala veoma pažljivo i zadržala je tih 'profil' na međunarodnom nivou", rekla je za Euronews Sesilija Sotilota, docent političkih nauka na Univerzitetu za strance u Peruđi.

Meloni je potom krenula stopama svog prethodnika, bivšeg premijera Marija Dragija, tadašnjeg lidera Italijanske demokratske partije (PD) levog centra, potvrđujući savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, NATO, i privrženost Italije Evropskoj uniji. 

"U pogledu spoljne i ekonomske politike, njena, kao i svaka druga italijanska vlada, bez obzira na političku ideologiju, imala je vezane ruke", kaže je Sotilota.

Odnos Italije sa Briselom utiče na dodelu subvencija.

Od kraja marta obustavljena je trećina planiranih plaćanja iz EU, u iznosu od oko 19 milijardi evra. Evropska komisija je zatražila više vremena za pregled nekih investicija finansiranih prethodnom uplatom.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

Još jedno obećanje iz kampanje koje se nije sasvim ostvarilo na međunarodnom nivou je pomorska blokada u Sredozemnom moru, koju je Meloni obećala da će sprovesti kako bi sprečila migrante da stignu do evropskih obala.

"Zanimljivo je videti kako se Vlada sudara sa stvarnošću. Moraju biti realniji, i retorika na evropskom nivou se dosta promenila. Sada je prioritet traženje solidarnosti sa Evropom, što, interesantno, dolazi iz suštinski evroskeptične stranke", navela je Sotilota.

Fokus na kulturne bitke usred dugova i pada nataliteta

Jedno od izbornih obećanja koje je Meloni ispunila, jeste ukidanje univerzalnog minimalnog dohotka, koji je promovisao Pokret pet zvezdica 2019. godine. Očekuje se da će se završiti ovog leta, iako će biti zamenjen drugom vrstom pomoći.

Na domaćem nivou, Meloni je uspela da se drži svojih izbornih obećanja i svog krajnje desničarskog profila. Za sada je izdala prvi zakon koji kriminalizuje organizatore rejv žurki, sankcionisala upotrebu engleskih reči u zvaničnoj dokumentaciji, zabranila LGBTQ+ parovima da upišu svoju decu u matične knjige, i ciljala na nevladine organizacije koje pomažu imigrantima.

"Stoga, pošto njena administracija nije bila u stanju da u potpunosti ispuni svoja izborna obećanja, vlada se malo pomerila ka donekle neopravdanim kulturnim bitkama koje, na neki način, drže biračko telo na odstojanju", smatra Sotilota.

Za ovih šest meseci, Meloni je otkrila da njeni glavni neprijatelji ne dolaze iz opozicije, već da su to njeni saveznici u koalicionoj vladi: Liga Matea Salvinija i Napred Italija Silvija Berluskonija, sa kojima je dobila 44 odsto glasova.

"Jasno je da ni Berluskoni, ni Salvini nisu laki saveznici. U izvesnom smislu, pitanje pola takođe mnogo znači. Odnosno, mnogo se gleda i činjenica da je ona žena", objasnila je Sotilota.

AP Photo/Gregorio Borgia

 

Trenutno ni Salvini ni Berluskoni nisu zainteresovani za slabljenje vlade. Berluskoni (86) ima ozbiljne zdravstvene probleme, dok bi se Salvini, u trenutnoj klimi, borio da dobije veću podršku na izborima ako bi bili raspisani.

"Ako pogledamo i ankete i njihovu popularnost, nema nikakvog podsticaja, iskreno, za bilo koju od ta dve partije da ugrozi snagu koalicije", kaže Sotilota.

Ova situacija je neuobičajena za turbulentni politički pejzaž Italije, koji je za manje od deset godina imao sedam premijera, a nijedan od njih nije uspeo da obezbedi treću godinu na vlasti.

I ekonomski vetrovi duvaju u korist Meloni. Italija je smanjila fiskalni deficit na 4,3 odsto i podigla svoj rast u 2023. na 0,9 odsto.

Međutim, sada je pred njom izazov koji se odnosi na dugove. Italija je treća po veličini ekonomija u evrozoni, ali ima najveći dug posle Grčke. Cilj Meloni je da ga smanji na 140 odsto BDP-a do 2026. godine.

Na unutrašnjem planu, još jedan od velikih izazova pred Meloni je suočavanje sa opadanjem nataliteta. Italija je 2022. zabeležila istorijski nizak broj rođenih: na svakih 1.000 stanovnika rođeno je sedam, a umrlo 12 ljudi.

Njena vlada je nedavno rekla da "neće biti poreza za one koji imaju decu", što je obećanje koje će biti na reviziji za otprilike šest meseci.

Komentari (0)

Evropa