Politika

Vučić: Pre kraja godine očekujem Meloni u Srbiji, Italija ostaje jedan od najvažnijih partnera Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/04/2023

-

10:41

Vučić: Pre kraja godine očekujem Meloni u Srbiji, Italija ostaje jedan od najvažnijih partnera Srbije
Vučić: Pre kraja godine očekujem Meloni u Srbiji, Italija ostaje jedan od najvažnijih partnera Srbije - Copyright Euronews/Nataša Đulić Banović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, posle razgovora koji su on i premijer Albanije Edi Rama imali sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, da su imali važan sastanak i da su pričali o odnosu sa EU i o tome kakvu vrstu podrške očekuju.

"Zamolili smo Đorđu Meloni da nam po različitim pitanjima dodatno pomogne svojim angažmanom. Zahvalio sam se na izuzetnom angažmanu premijerke Meloni, potpredsednika Tajanija i cele italijanske vlade, i očigledno je da cela italijanska vlada, moram to da kažem, neuporedivo veću pažnju posvećuje Zapadnom Balkanu", rekao je predsednik. 

Dodao je da je uputio poziv italijanskoj premijerki i da je pre kraja godine očekuje u Srbiji.

"Vi znate da je Italija naš treći spoljnotrgovinski partner, odmah iza Nemačke i Kine, ali će Italija ozbiljno da raste kao partner. Sledeće godine kreće proizvodnja gradskog i veoma popularnog električnog automobila u Kragujevcu i već tada svakako jedan deo tih automobila Stelantisovih završiće na tržištu, što će dodatno i značajno da unapredi trgovinsku razmenu između Srbije i Italije", naveo je predsednik.  

Ističe da Italija ostaje jedan od najvažnijih, ne samo trgovinskih nego i investicionih partnera Srbije.

"Zadovoljan sam što smo sa novom premijerkom Italije koja uspeva da nosi veliku popularnost i koja se sučeljava sa brojnim problemima,  imamo istinskog prijatelja i verujem da ćemo to uspeti da sačuvamo i dalje unapređujemo u narednom periodu", naveo je predsednik.  

Na novinarasko pitanje o odnosu Srbije prema uvođenju sankcija Rusiji, Vučić je rekao da je on govorio o tome Đorđi Meloni, odnosno o argumentaciji Srbije.

"Ako ništa mogu da kažem da Meloni želi da nas čuje i hvala joj na tome. Nije naša pozicija laka, naprotiv jako je teška. Zato moramo da radimo više. Imamo uređene javne finansije i dovoljno novca, ali moramo da radimo više. Kada to uradimo, onda je naša pozicija mnogo jača i snažnija", naveo je. 

"Privilegija što sam sa Meloni obišao Vinitaly"

Vučić se prethodno sastao sa Đorđom Meloni na prestižnom Međunarodnom sajmu vina VineItaly 2023. Kako javlja reporter Euronews Srbija, na sastanku je bio prisutan i premijer Albanije Edi Rama. Vučić je potom obišao Sajam vina na kojem se predstavljaju izlagači iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

"Privilegija mi je i čast što sam sa Meloni i Edijem Ramom obišao Vinitaly", naveo je predsednik na Instagram nalogu budućnostsrbijeav i naglasio da Srbija i region Balkana mogu da se ponose vinskom industrijom.

"Zato je veoma važno što su naša vina danas predstavljena na jednom od najvećih sajmova vina u Evropi", naveo je predsednik.

Dodao je da je Srbija zahvalna Italiji na podršci na evropskom putu.

"Nastavljamo da jačamo našu saradnju u mnogim oblastima i sa radošću očekujemo da uzvratimo gostoprimstvo premijerki Meloni i njenom timu u Beogradu", dodao je Vučić.

Uoči ovog susreta, Vučić i Meloni su razgovarali telefonom u nedelju.

"Nadam se da će Milatović uskoro posetiti Beograd"

Aleksandar Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara rekao da se Srbija, za razliku od drugih, nije mešala u izbore u Crnoj Gori, da se ponašala korektno, ozbiljno i odgovorno.

"Ja sam čestitao gospodinu Milatoviću jer su svi akteri na političkoj sceni već čestitali i pre konačnog proglašenja rezultata. Izrazio sam nadu i uverenje da će naši odnosi biti bolji, da ćemo zajednički raditi u napretku u tim odnosima, da Srbija i Crna Gora mogu više i mnogo bolje i to je jedino važno", naveo je predsednik. 

Dodao je da je to postavio na racionalnim odnosima uz poštovanje Crne Gore.

"Pre nekoliko minuta sam razmenio i poruke sa Milatovićem gde sam još jednom čestitao. On se zahvalio i verujem, kada se to negde ozvaniči u maju, da će jedno od prvih mesta koje će posetiti biti Beograd", naveo je. 

"U Vladi će morati da rade ozbiljnije i posvećenije"

Predsednik je rekao da očekuje da mart bude mnogo bolji kad je reč o BDP-u i da će u Vladi Srbije morati da rade mnogo više i mnogo posvećenije.

"Nema igre, velika je utakmica u toku. Rat se neće završiti, mroamo da radimo i napredujemo u infrastruktrunim projektima i ministri moraju da rade više, ako to ne vide i ne razumeju, i ne sekiraju se kao ja - onda ne sanjamo iste snove. Moj san je uspešna Srbija koja će da prebrodi ove muke i probleme sa kojima se suočava, i radi na svom ekonomskom snaženju", naveo je i dodao: "Ako mislite da treba da prođe još jedan dan da budete u nekoj kancelariji, niste razumeli smisao toga. Ja ću da insistiram na većem ozbiljnijem i odgovornijem pristupu svemu tome".

"Najvažniji dogovor o početku funkcionisanja jedinstvenog tržišta rada"

Predsednik je potom u razgovoru za TV Pink rekao da je najvažniji dogovor koji je postignut sa premijerom Albanije Edijem Ramom i premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim tokom boravka u Veroni, onaj o početku funkcionisanja jedinstvenog tržišta rada i jedinstvenog ekonomskog tržišta u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

"Mi imamo sve veći problem sa radnim mestima, nekada smo imali problem sa time da su svi nezaposleni, sada imamo čitave oblasti gde nam je potrebno zapošljavanje ljudi sa strane. Sličan je slučaj i sa Severnom Makedonijom i Albanijom i svakome je dobrodošlo da na tržištu rada može da razmenjuje i ljude i iskustva i to je jedan od najvažnijih dogovora posle kojih mogu da kažem da počinje da nam funkcioniše ne samo jedinstveno tržište rada već i jedinstveno ekonomsko tržište u svim najboljim naznakama", rekao je Vučić za TV Pink.

On je rekao da će procedura biti pojednostavljena, klikom na mobilnom telefonu, kao i da će takva opcija biti u potpunosti aktuelna krajem juna, eventualno početkom jula ove godine. 

Predsednik je podsetio na uvođenje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine za puteve u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji i rekao da se očekuje da se pre kraja godine uvede i ID kartica Otvorenog Balkana.

"Tada ćemo razgovarati sa predstavnicima svih biznisa, ritejlera, svih mogućih da obezbedimo hotelijere, da obezbedimo što je moguće veći prostor za popuste, za ljude koji dolaze iz Otvorenog Balkan. Da li će to biti negde dva, tri, negde pet negde i 10 odsto popusta, ne znamo, ali  biće ogromna korist za ljude koji pripadaju Otvorenom Balknu", rekao je predsednik. 

Vučić je najavio da će biti sve više pogodnosti kao i da će biti učinjeno sve da ove godine ne budu redovi na graničnim prelazima i čekanja od po nekoliko sati ka Grčkoj, ali i obrnuto, ka Beogradu, Mađarskoj i Austriji.

"To ćemo da napravimo ne samo hardverskim širenjem, što će biti završeno do marta sledeće godine,  širenjem samog prelaza, već i drugačijim ponašanjem carinika naših zemalja, što će ljudima dosta da olakša život, sve ono što je za interese običnog čoveka najvažnije, a ne vidim šta bi za nas bilo važnije od toga", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija