Evropa

Bugarski predsednik razrešio dužnosti glavnog državnog tužioca Ivana Geševa

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2023

-

13:59

Bugarski predsednik razrešio dužnosti glavnog državnog tužioca Ivana Geševa
Ivan Gešev - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bugarski predsednik Rumen Radev razrešio je dužnosti glavnog državnog tužioca Ivana Geševa zbog nezadovoljstva javnosti jer nije uspeo da se izbori sa korupcijom na visokom nivou, saopštila je danas pres služba Radeva.

Radev je potpisao ukaz o smenjivanju Geševa sa funkcije nakon što je Vrhovni savet sudstva ranije ove sedmice izglasao njegovo smenjivanje zbog, kako je navedeno, "podrivanja prestiža pravosuđa". 

Odluka se odnosila na primedbu Geševa tokom konferencije za novinare na kojoj je zahtevao uklanjanje, kako je naveo, "političkog smeća" iz parlamenta. Gešev (52), koji je bio na polovini svog sedmogodišnjeg mandata, imao je široka ovlašćenja da nadgleda rad svih tužilaca. 

Gešev se, od kada je imenovan, suočio sa protestima građana koji ga optužuju da štiti korumpirane političare i biznismene umesto da ih privede pravdi, preneo je AP. Pretpostavljalo se da je njegovo imenovanje 2019. godine, kada je bio jedini kandidat za to mesto, rezultat političke podrške tadašnje vladajuće partije GERB. 

Smena Geševa sada dolazi nakon dogovora između GERB-a i glavnog političkog rivala, reformističke partije Nastavljamo promene koja se žestoko suprotstavljala postupcima glavnog državnog tužioca.

Gešev je prvi državni tužilac u postkomunističkoj istoriji Bugarske koji je formalno otpušten sa te funkcije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa