Evropa

Ustavni sud Moldavije proglasio partiju Šor neustavnom

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2023

-

19:16

Ustavni sud Moldavije proglasio partiju Šor neustavnom
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud Moldavije proglasio je danas prorusku partiju Šor, koja stoji iza antivladinih protesta, neustavnom, što znači da je stranka momentalno zabranjena, preneo je Rojters.

Ovu partiju predvodi biznismen Ilan Šor koji živi u Izraelu jer bi u Moldaviji bio uhapšen, a mesecima su trajali antivladini protesti na čijem čelu su se nalazili zvaničnici Šora. Protiv Šora su SAD i EU uvele sankcije, a iz Kišinjeva su ga optužili da je pokušao da destabilizuje Moldaviju.

Nedavno je kandidatkinja Šora, Jevgenija Gucul, pobedila na izborima za mesto lidera regiona Gagauzije, autonomne oblasti na jugu Moldavije. Tu pretežno žive Gagauzi, koji su danas mahom pravoslavni hrišćani, poštuju Rusku pravoslavnu crkvu i imaju dugu tradiciju podržavanja proruskih partija.

Prema sudskoj odluci, partija Šor se smatra rasformiranom onog trenutka kada je presuda doneta. Ministarstvo pravde će formirati posebnu komisiju koja će završiti sve legalne procedure za gašenje stranke.

Poslanici iz partije će zadržati mandate u parlamentu, ali će nastupati kao nezavisni poslanici, bez prava da se priključe ostalim poslaničkim grupama. Šor zasad nije komentarisao odluku Ustavnog suda, ali je potpredsednica stranke Marina Tauber osudila sudski proces.

"I dalje ćemo doći na vlast, sa našim timom. Za nas, ovaj sraman proces je samo još jedno iskustvo. Građani moraju da imaju pravo na slobodan izbor. Naš tim će se boriti za sve dobro u Moldaviji", poručila je Tauber.

Šor je prethodno negirao da su protesti deo pokušaja da se destabilizuje Moldavija, ili da je deo "ruske pretnje", a optužio je predsednicu Maju Sandu da gura zemlju u bankrot.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa