Evropa

U Rusiji počelo suđenje Navaljnom za ekstremizam: "Proces će se voditi iza zatvorenih vrata"

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2023

-

15:27

U Rusiji počelo suđenje Navaljnom za ekstremizam: "Proces će se voditi iza zatvorenih vrata"
U Rusiji počelo suđenje Navaljnom za ekstremizam: "Proces će se voditi iza zatvorenih vrata" - Copyright Tanuug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni (46) pojavio se pred ruskim sudom kako bi se odbranio od optužbi za ekstremizam, što bi moglo da mu poveća zatvorsku kaznu za nekoliko decenija.

Saslušanje se odigralo u kaznenoj koloniji IK-6 u Melehovu, na 235 kilometara istočno od Moskve, gde Navaljni služi kaznu od 11,5 godina, preneo je Rojters.

Njegove pristalice optužuju Moskvu da pokušava da ga slomi i ućutka povodom kritika predsedniku Vladimiru Putinu, što Kremlj negira. Novinarima nije bilo dozvoljeno da uđu u sudnicu, ali su mogli da posmatraju proces iz obližnje sobe putem video linka.

profimedia

 

Portparol suda rekao je da će se suđenje po optužbi za ekstremizam voditi iza zatvorenih vrata.

On je zahtevao da njegovim roditeljima treba da bude dozvoljeno da uđu u sudnicu, rekavši da su došli u Melehovo, verujući da će proces biti otvoren za javnost.

Upitan da prokomentariše slučaj, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj ne prati njegovo suđenje. Britanska novinska agencija navodi da zasad nije jasno šta mu se novo stavlja na teret.

U jednoj optužnici se navodi "rehabilitacija nacizma" - što se možda odnosi na izjave Navaljnog o podršci Ukrajini, za čiju vladu Rusija kaže da je otelotvorenje nacističke ideologije. Ukrajina i zapadni saveznici su odbacili te optužbe kao neosnovane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa