Evropa

Švedska pri samom vrhu u količini otpada po glavi stanovnika u EU, a deponija gotovo da nema

Komentari

Autor: Ana Mihaljčić

25/06/2023

-

15:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Švedska je svetski lider upravljanja otpadom, a nadomak Stokholma pre dve godine izgrađeno je prvo postrojenje, koje automatski razvrstava plastiku pomoću infracrvene tehnologije. Kroz pokretne trake postrojenja "Brista", svake godine prođe 140.000 tona kućnog otpada.  

"Ovo je automatsko postrojenje i zbog toga je veoma efikasno. Omogućava nam da pomognemo našim opštinama da dostignu cilj koji je zadala Evropska unija, a to je da 65 odsto kućnog otpada bude reciklirano", kaže menadžer postrojenja Stelan Hoglund za Euronews Srbija.

Planirano je da taj cilj dostignu do 2035. godine, a trenutno se u ovom postrojenju godišnje razvrstava 11.000 tona plastike i 2.500 tona metala i nijedan otpadak ne završava na deponijama. 

Reciklirano bude deset odsto plastike i četiri do pet odsto metala, dok se ostatak otpada koji nije uspeo da prođe kroz proces spaljuje, ali ovakav način sortitranja otpada ne postiže se preko noći. 

Euronews Srbija

 

Šveđani su davno shvatili da moraju da regulišu upravljanje otpadom, aktivno se bave reciklažom od 70-ih i 80-ih godina, a njihova deca od najranijih uzrasta uče kako da razvrstavaju otpad.

"Moja deca imaju tri i šest godina. Oni razvrstavaju otpad već u vrtiću, gde razgovaraju i o životnoj sredini. Tamo ih uče šta treba da rade kako bi stvari nakon reciklaže postale novi proizvod", rekla je načelnica odeljenja za upravljenje otpadom i hemikalijama Erika Nigren za Euronews Srbija.

Danas, iako je Švedska u količini otpada po glavi stanovnika pri samom vrhu u Evropskoj uniji, u ovoj državi deponije gotovo i da ne postoje. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa