Evropa

Solidarnost i molitva pape Franje za Emanuelu Orlandi koja je 1983. misteriozno nestala u centru Rima

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2023

-

17:51

Solidarnost i molitva pape Franje za Emanuelu Orlandi koja je 1983. misteriozno nestala u centru Rima
Tanjug/AP/Gregorio Borgia - Copyright Tanjug/AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja uputio je molitve i izrazio solidarnost sa porodicom vatikanske učenice koja je nestala pre 40 godina u jednoj od najvećih misterija u Italiji.

Emanuela Orlandi, 15-godišnja ćerka vatikanskog poslužitelja, nije se vratila kući 22. juna 1983. nakon časa muzike u centralnom delu Rimu, preneo je Rojters.

Slučaj je ponovo privukao pažnju širom sveta nakon Netfliksove serije "Devojka iz Vatikana" krajem prošle godine.

Podsećajući na 40. godišnjicu njenog nestanka, papa Franja je rekao da želi još jednom da izrazi svoju bliskost sa njenom porodicom, a posebno njenom majkom.

Izgovarajući molitvu, papa Franja se obratio okupljenima na Trgu Svetog Petra uključujući i Emanuelinog brata Pjetra, koji je dugo pokušavao da rasvetli misteriju.

On je pozdravio reči pape, ocenjujući ih kao "pozitivni signal" i "dobar iskorak".

Ove godine vatikanski i italijanski istražitelji ponovo su otvorili istragu o njenom nestanku sa mogućim novim tragovima.

  Teorije o nestanku Emanuele Orlandi išle su od toga da je njen nestanak povezan sa zaverom za ubistvo pape Jovana Pavla II, preko nagoveštaja da ju je kidnapovalo rimsko podzemlje, do optužbi da je bila žrtva grupe sveštenika pedofila.

Ranije ove godine Pjetro Orlandi je pustio audio kasetu na italijanskoj televiziji, navodno dobijenu od gangstera koji je tvrdio da su devojke dovođene u Vatikan da bi bile zlostavljane i da je papa Jovan Pavle II znao za to.

Papa Franja je te navode u aprilu nazvao "uvredljivim i neosnovanim insinuacijama".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa