Evropa

Papa želi da se rasvetli misterija vatikanske devojke nestale pre 40 godina

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2023

-

19:18

Papa želi da se rasvetli misterija vatikanske devojke nestale pre 40 godina
Emanuela Orlandi - Copyright ASSOCIATED PRESS

veličina teksta

Aa Aa

Nestanak vatikanske učenice Emanuele Orlandi pre 40 godina, što je jedna od najdugotrajnijih misterija u Italiji, ušla je u novo poglavlje danas nakon što se njen brat sastao sa vatikanskim istražiteljem koga je papa Franja ovlastio da pokuša da rasvetli slučaj.

Reč je o 15-godišnjoj ćerki vatikanskog službenika, koja se nije vratila kući 22. juna 1983, posle časa muzike u Rimu, podseća Rojters.

Kako navodi agencija, tokom protekle četiri decenije otvarane su grobnice, ekshumirane su kosti, a teorije zavere obiluju pokušajima da se utvrdi šta se dogodilo sa Orlandijevom.

Slučaj, koji je bio predmet stalnih istraga u Italiji i Vatikanu, privukao je novu medijsku pažnju širom sveta nakon što je krajem prošle godine objavljena Netfliksova serija "Vatikanka".

Glavni tužilac Vatikana Alesandro Didi u januaru ponovo je otvorio prethodnu neubedljivu vatikansku istragu, nakon što je nasledio dosije od svog penzionisanog prethodnika. Emanuelin stariji brat Pjetro i porodični advokat Laura Sgro sastali su se sa Didijem u Vatikanu danas popodne.

profimedia

 

Didi je rekao da papa Franja želi da "istina izađe bez ikakvih rezervi" i da rimokatolički poglavar ima "gvozdenu volju" u vezi sa tim slučajem.

Različite teorije o nestanku Orlandijeve širile su se decenijama. Tako su osamdesetih godina prošlog veka italijanski mediji spekulisali da je ona kidnapovana u pokušaju da se obezbedi sloboda za Mehmeta Alija Agžu, Turčina zatvorenog 1981. godine zbog pokušaja atentata na papu Jovana Pavla Drugog, a takva nagađanja su tokom vremena odbačena.

Druga teorija zavere povezivana je s grobom Enrika de Pedisa, mafijaša sahranjenog u rimskoj bazilici. Njegova grobnica je otvorena 2012. godine, ništa nije otkriveno, a Didi je rekao da je sumnja na vezu između nestanka devojčice i rimskog kriminalnog klana bila precenjena.

Policija nikada nije isključila mogućnost da je Emanuela Orlandi oteta i možda ubijena iz razloga koji nemaju nikakve veze sa Vatikanom, ili da je bila žrtva trgovine ljudima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa