Evropa

IZBORI U GRČKOJ Nakon pobede Micotakis položio zakletvu, obećao da će u drugom madatu sprovesti "velike promene"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/06/2023

-

08:32

IZBORI U GRČKOJ Nakon pobede Micotakis položio zakletvu, obećao da će u drugom madatu sprovesti "velike promene"
Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis - Copyright Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis

veličina teksta

Aa Aa

U Grčkoj su juče održani parlamentarni izbori, drugi po redu u proteklih pet sedmica. Pobedila je Nova demokratija, na čijem čelu je premijer Grčke Kirijakos Micotakis, osvojila je 40,56 odsto glasova i 158 mesta u parlamentu od 300 poslanika. Kako je protekla izborna noć pogledajte u jučerašnjem blogu Euronews Srbija.

Tanjug AP/Yorgos Karahalis

 

16.27 Predstavljeni ministri nove grčke vlade

Portparol grčke vlade Pavlos Marinakis saopštio je danas imena ministara u novoj vladi, nakon što je Nova demokratija Kirijakosa Micotakisa odnela pobedu na jučerašnjim izborima.

Ministar spoljnih poslova biće Georgios Gerapetrit, dok će bivši šef diplomatije Nikos Dendijas preuzeti ministarstvo odbrane, prenosi Katimerini. Potpredsednik Nove demokratije Kostic Hacidakis imenovan je za mininstra finansija, a ministar za imigraciju i azil biće Dimitris Kairidis.

Niki Kerameus će biti ministarka unutrašnjih poslova, dok će na čelu ministarstva infrastrukture i saobraćaja biti Hristos Stajkuras. Nova grčka vlada će imati ukupno 20 ministara.

14.07 Micotakis položio zakletvu

Lider Nove demokratije Kirijakos Micotakis položio je zakletvu za premijera nakon što je od predsednice Katerine Sakelaropulu dobio novi mandat za formiranje vlade. 

Micotakis je, nakon polaganja zakletve, otišao u palatu Maksimos, gde ga je na ceremoniji primopredaje dužnosti dočekao vršilac dužnosti premijera Joanis Sarmas, prenosi grčki Katimerini.

Micotakis je Sarmasu i prelaznoj vladi zahvalio na "uzornom radu", dok mu je Sarmas poželeo uspeh u radu. Sastav nove grčke vlade trebalo bi da bude objavljen kasnije danas.

Micotakis je prethodno danas, nakon što je zvanično dobio mandat od predsednice Katerine Sakelaropulu, istakao da se obavezao da će u drugom mandatu realizovati "velike promene koje su zemlji toliko potrebne", dodaje Rojters.

Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis

 

 

13.25 Kicikopulos: Siriza mora da se preispita pre nego što nastupi kao prava opozicija

Siriza je, u odnosu na prve parlamentarne izbore od pre pet nedelja, izgubila nekoliko procenata glasova, i sada mora da se preispita pre nego što nastupi kao prava opozicija, rekao je dopisnik Euronewsa iz Atine Panos Kicikopulos.

"Međutim, u Grčkoj postoji opozicija, pre svega u samom društvu. Parlament čini osam stranaka, od krajnje desnice do levice. Biće opozicije Micotakisu, mada će biti rasparčana", naveo je Kicikopulos za Euronews Srbija. Pogledajte celo njegovo gostovanje u priloženom video-snimku.

Euronews

12.05 Micotakis dobio novi mandat, uskoro polaže zakletvu

Lider Nove demokratije Kirijakos Micotakis, koja je osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima u Grčkoj, dobio je danas mandat za formiranje nove vlade. 

Micotakis bi kasnije danas trebalo da položi zakletvu, a potom bi trebalo da bude objavljen sastav nove grčke vlade, prenosi Katimerini. 

Micotakis je, nakon što je zvanično dobio mandat od predsednice Grčke Katerine Sakelaropulu, istakao da se obavezao da će u drugom mandatu realizovati "velike promene koje su zemlji toliko potrebne", dodaje Rojters.

Sakelaropulu je poželela sreću Micotakisu i ocenila da se demokratija "pokazala otpornom posle niza kriza".

11.35 Ko su najveći dobitnici, a ko gubitnici parlamentarnih izbora? 

Euronews

09.30 Grčka predsednica: Formiranje vlade biće veliki izazov

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu sastala se sa predsednikom parlamenta, kako bi se informisala o snazi partija koje su osvojile poslanička mesta na izborima. 

"Pozvala sam lidera Nove demokratije da dođe kako bi dobio mandat za formiranje vlade. Važno je da idemo dalje. Mislim da će sastav novog osmopartijskog parlamenta stvoriti mnoge izazove, i zajedno ćemo kroz njih proći", rekla je Sakelaropulu.

09.07 Meloni čestitala Micotakisu: "Italija i Grčka mogu da sarađuju na obostranu dobrobit"

"Čestitala sam Micotakisu na uspehu, i poželela mu uspeh u daljem radu. Italija i Grčka zajedno mogu postići važne rezultate za dobrobit naših naroda, nacija i našeg kontinenta", rekla je premijerka Italije Đorđa Meloni.

 

 

08.00 Analiza agencije AP: Povratak ekstremne desnice na političku scenu

Malo poznata politička partija Spartanci, koju podržava Ilijas Kasijdijaris, bivši poslanik koji služi zatvorsku kaznu od 13 godina zbog članstva u kriminalnoj organizaciji kao bivši vođa neonacističke Zlatne zore, osvojila je mesta u novom sazivu grčkog parlamenta, što ukazuje na politički povratak krajnje desnice, naveo je AP.

Uoči jučerašnjih izbora, parlament je uveo oštrija pravila, kako bi blokirao Kasidijarisa da se kandiduje, pa je partija koju je osnovao u zatvoru diskvalifikovana, zbog čega je usmerio svoju podršku Spartancima.

"Pobedili smo arogantnog neprijatelja. To je veliki trijumf za Grčku, našu domovinu", naveo je Kasidijaris u tvitu iz zatvora u centralnoj Grčkoj, ne navodeći o kojem neprijatelju se radi.

Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris, File

Ilijas Kasidijaris

Lider Spartanaca Vasilis Stigas javno je sinoć zahvalio Kasidijarisu za podršku.

"Predstavljaćemo grčke ideale i vrednosti u sledećem parlamentu, ideala kojih trenutno nema", rekao je biznismen Stigas, koji je nekad bio aviomehaničar.

Kasidijaris i ostali članovi partije zatvoreni su 2020. godine, nakon što su osuđeni za više nasilnih uličnih napada u kojima su ciljali migrante i levičarske političke aktiviste. Osim te tri stranke, u parlament će ući i ultrareligiozna partija Niki, koja ima podršku dela Grčke pravoslavne crkve, navodi AP.

07.47 Katimerini: Rekordno niska izlaznost

Apstinencija na jučerašnjim izborima bila je najviša ikada, piše list Katimerini, dodajući da je glasalo 52,83 odsto upisanih u biračke spiskove. Prethodna najniža izlaznost bila je 2015. godine, kada je na birališta izašlo 27,16 odsto upisanih birača.

07.40 Prototema: Micotakis već sutra polaže zakletvu

Predsednik Nove demokratije Kirijakos Micotakis će u ponedeljak u 11 časova (po lokalnom vremenu) otići u Predsedničku palatu gde će od predsednice Republike Katerine Sakelaropulu dobiti mandat za formiranje vlade. Dva sata kasnije, položiće zakletvu pred predsednikom Republike u Predsedničkoj palati, prenosi Prototema.

07.30 Prebrojano blizu 100 odsto glasova, Novoj demokratiji 158 poslaničkih mesta 

Na osnovu blizu 100 odsto prebrojanih glasova, konzervativna Nova demokratija, na čijem čelu je premijer Grčke Kirjakos Micotakis, osvojila je 40,56 odsto glasova na juče održanim parlamentarnim izborima i imaće najverovatnije 158 mesta u parlamentu od 300 poslanika, preneo je grčki javni servis ERT.

Levičarska Siriza ima 17,83 odsto glasova i 48 mesta. PASOK je osvojio 11,86 odsto, odnosno, 32 poslanička mesta, dok je Komunistička partija dobila 7,68 odsto i 20 poslanika.

Ultradesničarski Spartanci su dobili 4,67 odsto, Elniki Lisi 4,45 odsto, Niki 3,69 odsto i Plevsi Eleterijas je malo iznad cenzusa, na 3,17 odsto, odnosno osam poslanika, na osnovu 98,2 odsto prebrojanih glasova, preneo je "Katimerini".

Komentari (0)

Evropa