Evropa

EU preduzela mere protiv Kosova: "Prištinske institucije obaveštene 28. juna"

Komentari

Autor: Kosovo online

01/07/2023

-

23:26

EU preduzela mere protiv Kosova: "Prištinske institucije obaveštene 28. juna"
EU preduzela mere protiv Kosova: "Prištinske institucije obaveštene 28. juna" - Copyright Tanjug/AP Photo/Jean-Francois BadiasEvropski

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je preduzela mere protiv Kosova zbog nepreduzimanja koraka na deeskalaciji situacije na severu i o tim merama je obavestila kosovske institucije 28. juna, potvrdio je za Gazetu ekspres neimenovani portparol Unije.

Kako je rekao, privremeno je obustavljen rad u radnim telima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a Kosovo, takođe, neće biti pozivano na sastanke na visokom nivou, dok će bilateralne posete biti obustavljene.

U međuvremenu, sastanci koji neće biti prekinuti su oni koji su fokusirani na razgovore o sitguaciji na severu Kosova, u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija.

"Privremeno smo obustavili rad organa u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Kosovo takođe neće biti pozivano na događaje na visokom nivou i bilateralne posete će biti suspendovane, osim onih koje su usmerene na rešavanje krize na severu Kosova u okviru Dijaloga koji vodi EU“, rekao je portparol EU.

Takođe, za Gazetu je potvrđeno da je obustavljen program sredstava za Kosovo u okviru IPA 2024.

Predlozi koje je Kosovo predstavilo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (VBIF), kako je potvrdio portparol EU, uopšte nisu podneti na razmatranje Odboru VBIF-a na sastanku održanom 29. i 30. juna.

"Programiranje sredstava za Kosovo u okviru vežbe programa IPA 2024 takođe je stavljeno na čekanje. Predlozi koje je Kosovo predstavilo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (VBIF) nisu dostavljeni na razmatranje Odboru VBIF-a 29-30. juna”, rekao je izvor Gazete ekspres. 

O ovim merama EU je obavestila institucije Kosova 28. juna.

Stupanje na snagu ovih mera juče je odmah potvrdio komesar za proširenje Oliver Varhilej, kada je nagovestio da Kosovo nije uključeno u izdvajanje fonda od 2,1 milijardu evra koje je juče odobrio Operativni odbor Investicija Zapadnog Balkana.

Portparol EU je pojasnio da su mere uvedene Kosovu privremene i reverzibilne u zavisnosti od razvoja događaja na terenu i odluka o deeskalaciji koje može da donese premijer Aljbin Kurti.

"EU prati ispunjavanje zvaničnih zahteva"

U međuvremenu, Evropska unija pomno prati ispunjavanje zvaničnih briselskih zahteva od Srbije i spremna je da preduzme mere ukoliko se tako nešto ne dogodi.

Predstavnik Unije je rekao i da situacija na severu Kosova ozbiljno uznemirava EU, što je izrazio i visoki predstavnik EU Džozep Borelj 3. juna u ime 27 država članica.

"Osudili smo nasilje i nastavljamo pozive na hitnu deeskalaciju sa obe strane. Visoki predstavnik Borelj je u ime zemalja članica EU bio vrlo jasan u vezi sa očekivanim koracima za trenutnu deeskalaciju”, rekao je izvor Gazete.

On je ponovio da Evropska unija očekuje od Kosova da deluje u pravcu deeskalacije i obustavi policijske operacije, povuče policijske snage iz blizine opštinskih objekata na severu, da gradonačelnici opština privremeno obavljaju svoje dužnosti van zgrada opština i da prevremeni izbori budu raspisani što pre u četiri opštine, na sveobuhvatan način, što znači puno i bezuslovno učešće Srba sa Kosova.

Dodao je i da je neophodno brzo primeniti Ohridski sporazum, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Nažalost, Kosovo još nije preduzelo potrebne korake. Stoga je EU – kao što je prikazano u saopštenju visokog predstavnika u ime država članica od 3. juna – odlučila da primeni mere na Kosovo", zaključio je portparol EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa