Politika

Ambasada Italije u Prištini: Odluka o proglašenju terorističkih organizacija bez koordinacije sa italijanskom vladom

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2023

-

12:36

Ambasada Italije u Prištini: Odluka o proglašenju terorističkih organizacija bez koordinacije sa italijanskom vladom
Ambasada Italije u Prištini: Odluka o proglašenju terorističkih organizacija bez koordinacije sa italijanskom vladom - Copyright Tanjug/Dopisnistvo KiM

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada Italije u Prištini saopštila je da je odluka vlade privremenih prištinskih institucija o proglašenju  "Civilne odbrane" i "Severne brigade" za terorističke organizacije doneta bez koordinacije sa italijanskom vladom.

"Povodom odluke da se 'Civilna odbrana' i 'Severna brigada' proglase terorističkim organizacijama, potrebno je da se naglasi da ona nije doneta u koordinaciji sa italijanskom vladom, koju kosovske vlasti nisu čak ni unapred obavestile", navedeno je u saopštenju, prenosi portal Reporteri.

Naglašava se da je koordinacija sa međunarodnim partnerima više nego neophodna kako se situacija na Kosovu i Metohiji ne bi dodatno zaoštrila.

"Planom Evropske unije u tri tačke za deeskalaciju situacije u opštinama na severu Kosova ističe se potreba za bliskom koordinacijom sa međunarodnim partnerima i uzdržavanje od bilo kakve jednostrane akcije koja bi mogla dodatno da eskalira stanje", ističe u saopštenju ambasada Italije u Prištini.

SAD, EU, kao i Nemačka i Francuska prethodno su takođe negirale da je ta odluka Prištine doneta u koordinaciji sa njima.

Vlada privremenih prištinskih institucija u četvrtak je terorističkim proglasila "Civilnu zaštitu" i "Severnu brigadu ", tvrdeći da su njihovi članovi odgovorni za nemire na severu KiM i da predstavljaju pretnju "ustavnom poretku i bezbednosti".

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja je posle sednice tzv. vlade izneo tvrdnju da je Priština odluku da Civilnu odbranu i Severnu brigadu proglasi terorističkim organizacijama koordinisala sa međunarodnim partnerima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija