Evropa

Makron održao hitan sastanak vlade zbog nereda u Francuskoj, rođaci ubijenog mladića pozivaju na prekid nasilja

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2023

-

07:35

Makron održao hitan sastanak vlade zbog nereda u Francuskoj, rođaci ubijenog mladića pozivaju na prekid nasilja
Tanjug/AP/Christophe Ena - Copyright Tanjug/AP/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron naložio ministrima na sinoć održanom hitnom sastanku vlade da ministri "nastave da čine sve kako bi se uspostavio red i garantovao povratak bezbednosti i mira u francuskim gradovima, gde već šest dana traju nemiri izazvani policijskim ubistvom maloletnog Nahela M.

Predsednik Francuske je ukazao da "vlada mora i dalje danonoćno da bude uz policiju, žandarme, sudije, činovnike i vatrogasce".

"Moramo prvo da odvojimo vreme da okvalifikujemo događaje pre nego što donesemo zaključke", poručio je šef države najvišim francuskim zvaničnicima.

Na zahtev Makrona, premijerka Elizabet Born će danas primiti predsednike poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, preneo je BFMTV.

Protekla noć bila je mirnija nego prethodne i policija je privela svega 78 osoba, skoro 10 puta manje nego u noći sa subote na nedelju. U Parizu je uhapšeno oko 20 izgrednika, ali na mestima na kojima su se prethodnih dana žestoko sukobljavali demonstranati i policija noćas je bilo relativno mirno.

Tanjug/AP/Christophe Ena

 

Samo u noći sa subote na nedelju uhapšeno je 719 ljudi, povređeno je 45 policajaca i žandarma, zapaljeno je 577 vozila i 74 objekta, dok je na javnim putevima zabeležen 871 požar, saopštilo je francusko ministarstvo unitrašnjih poslova.

Nakon što je u nedelju uveče primio premijerku Elizabet Born i sedam ministara, predsednik države Emanuel Makron danas će se sastati sa predsednikom Senata Žerarom Laršeom, a zatim i sa Jael Bron-Pive, predsedavajućom Narodne skupštine.

Makron će u utorak će primiti u Jelisejskoj palati i 220 gradonačelnika i predsednika opština u kojima su se proteklih dana demonstranti žestoko sukobljavali sa policijom i palili automobile i kuće, saopšteno je iz predsedničke administracije.

Nahelov rođak: Nismo želeli nasilje na ulicama

Rođak francuskog tinejdžera Nahela M. koga je ubio policajac, rekao je da porodica nije želela da njegova smrt izazove nerede i da želi da se situacija smiri, ali je insistirao da zakon o primeni oružane sile u zaustavljanju vozila mora da bude promenjen.

Nahela M. je policajac ubio iz vatrenog oružja u utorak zbog toga što  navodno nije zaustavio vozilo radi saobraćajne kontrole.

"Nikada nismo pozivali na mržnju ili nerede", rekao je Nahelov rođak za BBC.

Govoreći u blizini porodične kuće u Nanteru, predgrađu Pariza, rođak je ukazao da neredi širom Francuske koji traju pet dana, nisu u čast Nahelu.

Tanjug/AP/Christophe Ena

 

Rođak je naglasio da je Nahelova porodica pozvala na mirnu šetnju u znak sećanja na Nahela, ali ne na nerede, nasilje i krađe.

Rođak ubijenog tinejdžera alžirskog i marokanskog porekla rekao je da francuske vlasti sada moraju da promene zakon koji dozvoljava policajcima da pucaju tokom zaustavljanja vozila.

On je naveo da je francuskoj policiji potrebna bolja obuka.

Francuski krivični zakon promenjen je 2017. godine kako bi se omogućila šira upotreba vatrenog oružja nakon što je policija navela da se suočava sa povećanim nivoom nasilja. Na policajcima je da ocene da li vozačevo odbijanje da se povinuje predstavlja rizik. 

Na ulicama 45.000 policajaca

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen najavio je da će tokom noći širom zemlje biti raspoređeno 45.000 policajaca i žandarma.

On je na bezbednosnom sastanku u nedelju ponovio uputstva za odlučnost i zatražio da se hapšenja izvrše što je pre moguće, prenela je televizija BFM.

Gradonačelnik Nantera Patrik Žari zatražio je od stanovnika tog pariskog predgrađa da prenesu poziv porodice ubijenog 17-godišnjeg tinejdžera da se prekine nasilje i smiri situacija.

Baka ubijenog tinejdžera Nahela pozvala je na prekid nasilja i smirivanje situacije. Ona je rekla da izgrednici koriste ubistvo njenog unuka kao "izgovor" za nasilje i nerede.

"Neka ne razbijaju škole, neka ne razbijaju autobuse", rekla je 70-godišnja Nahelova baka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa