Evropa

Britanski arhipelag Orkni preti odvajanjem: Lokalne vlasti razmatraju da postane teritorija Norveške

Komentari

Autor: Gardijan, BBC

03/07/2023

-

08:13

Britanski arhipelag Orkni preti odvajanjem: Lokalne vlasti razmatraju da postane teritorija Norveške
Britanski arhipelag Orkni preti odvajanjem: Lokalne vlasti razmatraju da postane teritorija Norveške - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Orkni bi mogao da napusti Veliku Britaniju i postane samoupravna teritorija Norveške nakon što je savet ovog arhipelaga odlučio da istraži "alternativne oblike upravljanja".

Arhipelag kod severne obale Škotske će takođe razmotriti promenu svog pravnog statusa u Britaniji, jer nastoji da ima više ekonomskih mogućnosti.

Lider saveta Orkni ostrva Džejms Stokan izneo je predlog da se istraže njihove "nordijske veze", kao i da se sagledaju strukture upravljanja u zavisnosti od krune kao što ih imaju Gernzi, Džersi i Ostrvo Men, preneo je Gardijan.

Orkni je bio pod kontrolom Norveške i Danske do 1472. godine, kada su ostrva data Škotskoj kao obezbeđenje za miraz Margarete Danske za njen brak sa škotskim kraljem Džejmsom III.

Stokan je za BBC rekao: "Bili smo deo nordijskog kraljevstva mnogo duže nego što smo bili deo Ujedinjenog Kraljevstva".

"Na ulicama u Orkniju ljudi prilaze i govore mi: kada ćemo da vratimo miraz? Kada se vraćamo u Norvešku? Postoji ogroman afinitet i ogroman, dubok kulturni odnos. Ovo je upravo trenutak da istražimo šta je moguće", dodao je.

"Vlasti izneverile Orkni"

Stokan je rekao da su vlade u Edinburgu i Londonu "užasno izneverile Orkni, sa manjim finansiranjem po glavi stanovnika nego što ga dobijaju Šetland i Zapadna ostrva".

Izveštaj koji treba da se nađe pred Savetom takođe se odnosi na Farska ostrva, samoupravnu teritoriju Danske u Severnom moru.

Jedan od poslanika za Orkni, Lijam Makartur, rekao je da postoje opasnosti u "postavljanju barijera", ali da podržava osnaživanje ostrvskih zajednica.

"Trebalo bi da se sastanem sa lokalnim odbornicima u ponedeljak i biću zainteresovan da saznam više o tome šta je predviđeno. Postojalo je sličnih predloga koje je razmatralo veće Orknijskih ostrva u vreme poslednjeg referenduma o nezavisnosti i želim da razumem po čemu bi se oni razlikovali", istakao je.

"Lokalno, mislim da će ostrvljani takođe želeti da budu uvereni da ovo neće dovesti do toga da resursi saveta budu oduzeti u vreme kada su službe pod stvarnim pritiskom", dodao je Makartur.

Iako predlog ne obavezuje veće ni na jednu od opcija, u izveštaju zvaničnika se navodi da bi bilo kakva ustavna promena verovatno zahtevala kombinaciju peticija, referenduma i zakona u Holirudu i Vestminsteru. O predlogu će Savet raspravljati u utorak.

Komentari (0)

Evropa