Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Od početka ruske invazije nestalo 200.000 ukrajinske dece

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2023

-

08:33

RAT U UKRAJINI Zelenski: Od početka ruske invazije nestalo 200.000 ukrajinske dece
RAT U UKRAJINI Zelenski: Od početka ruske invazije nestalo 200.000 ukrajinske dece - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 498. dan rata u Ukrajini. Ne smiruje se situacija oko Zaporožja podgrejana međusobnim optužbama Ukrajine i Rusije o planiranju napada na ovu nuklearku. U susret isteku sporazuma o ukrajinskom žitu 18. jula, Ujedinjene nacije ulažu "sve napore" da obezbede produžetak sporazuma o izvozu preko Crnog mora. Izvoz žitarica bio je tema i razgovora turskog ministra spoljnih poslova Hakana Fidana i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Ključni događaji:

  • Lukašenko: Imaćemo veto nad upotrebom nuklearnog oružja koje Rusija postavlja
  • Zelenski: Od početka ruske invazije nestalo 200.000 ukrajinske dece
  • Karča: Sprečićemo ukrajinski napad na nuklearku koji žele da pripišu Rusiji
  • Zelenski upozorio na "rusku provokaciju" u nuklearnoj elektrani Zaporožje
  • Grinspen: UN ulažu napore za produžetak sporazuma o žitu
  • Turski ministar spoljnih poslova razgovarao sa Blinkenom o Crnomorskoj inicijativi

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.20 Lukašenko: Putin neće ubiti Prigožina

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da nisu tačne tvrdnje pojedinih medija da će Putin ubiti Prigožina.

"Ako mislite da je Putin toliko zloban i osvetoljubiv da će izbrisati Prigožina, to se neće desiti", rekao je Lukašenko, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, pobuna Vagner grupe bila je toliko ozbiljna, da su u jednom trenutku beloruske specijalne snage bile spremne da odu u Rusiju i pomognu u odbrani Moskve.

"Putin i ja dopustili smo da situacija izmakne kontroli, jer smo verovali da će se sve rešiti samo, ali nije bilo tako", kazao je predsednik Belorusije.

Dodao je da će o sudbini Vagner grupe razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na predstojećem sastanku.

"Da li će Vagner grupa završiti u Belorusiji, i ako hoće sa kojim brojem vojnika, dogovorićemo se u bliskoj budućnosti", rekao je Lukašenko.

22.50 Podoljak: Iranski dronovi svake noći napadaju Ukrajinu, Rusija izbegava misiju UN

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak izjavio je danas da gotovo svake noći iranski dronovi napadaju ukrajinske gradove i da je Ukrajina više puta pozivala predstavnike UN da ispitaju oborene iranske dronove.

"Gotovo svake noći iranski dronovi Šahed napadaju ukrajinske gradove i oduzimaju živote običnih ljudi. U isto vreme, Rusija cinično pokušava da u Ujedinjenim nacijama štiti Teheran, tvrdeći da su ukrajinske priče o iranskim bespilotnim letelicama lažne. I svi klimaju glavom, nastavljajući da slušaju 'argumente' zemlje agresora. Cirkus na točkovima", napisao je savetnik Zelenskog na Tviteru.

On je dodao da je Ukrajina više puta pozivala predstavnike Sekretarijata UN da ispitaju oborene iranske dronove, jer bi, kako je naveo, takvo ispitivanje omogućilo da "konačno stavimo tačku na I" i nazovemo stvari pravim imenom. 

"Zašto se onda Rusija, koja na sednicama Saveta bezbednosti tvrdi da je upotreba iranskih dronova laž, protivi slanju takve misije? Verovatno zato što shvata da je njena pozicija patetična", zaključio je Podoljak.
 

19.48 SAD će poslati kasetnu municiju Ukrajini

Adminstracija američkog predsednika Džoa Bajdena će sutra objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji će uključivati kasetnu municiju, objavio je Rojters, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Oružje, koje je prvi put korišćeno tokom Drugog svetskog rata, obično ispušta veliki broj manjih bombi i poznato je po ubijanju civila, piše Gardijan. Kasetna municija je zabranjena od strane većina sveta Konvenciji o kasetnoj municiji iz 2008. godine, koju nisu potpisale SAD, Rusija i Ukrajina.

19.30 Lukašenko: Imaćemo veto nad upotrebom nuklearnog oružja koje Rusija postavlja

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da će imati veto na bilo kakvu upotrebu taktičkog nuklearnog oružja koje Rusija postavlja na njegovoj teritoriji i dodao da je nagovorio špijune Zapada da propuste transport bojevih glava.

Predsednik Vladimir Putin, koji vlada najvećom svetskom nuklearnom silom, najavio je u martu plan za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, što je prvi potez Moskve u vezi sa raspoređivanjem takvih bojevih glava van Rusije od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, preneo je Rojters. Putin je rekao da raspoređivanje oružja nije u suprotnosti sa Sporazumom o neširenju nuklearnog oružja iz 1968. godine, jer će oružje biti pod kontrolom Rusije, kao što američko nuklearno oružje u Evropi formalno kontrolišu Sjedinjene Američke Države. Međutim, Lukašenko je više puta govorio da će imati pravo veta u bilo kojoj upotrebi ruskog taktičkog nuklearnog oružja, nad kojim Putin ima konačnu moć donošenja odluka.

19.00 Misterija Prigožin: Od šefa Vagnera ni traga ni glasa

O šefu plaćeničke Vagner grupe, Jevgeniju Prigožinu, nije bilo mnogo informacija nakon njegove neuspele pobune i "pohoda" na Moskvu koji se završio na oko 200 kilometara od ruske prestonice. Tada je dogovoreno da Prigožin ode u Belorusiju, kao i borci Vagnera koji žele da idu sa njim, i to je bila poslednja informacija.

Prigožin nije viđen otkako je otišao u Belorusiju, a u međuvremenu, ruske bezbednosne službe upale su u njegovu kuću u Sankt Peterburgu i objavile da su tu pronašle oružje, municiju, zlatne poluge, plišanog aligatora i orman pun perika, preneo je Skaj njuz.

Međutim, jutros je situacija dobila novu dimenziju - beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je rekao da lider Vagnera više nije u njegovoj zemlji, što otvara nova pitanja o sudbini Prigožina. Opširnije u odvojeom tekstu.

 

 

18.50 Zelenski: Od početka ruske invazije nestalo 200.000 ukrajinske dece

Od početka ruske invazije punog opsega nestalo je oko 200.000 ukrajinske dece, kazao je Volodimir Zelenski.

"Probajte da zamislite, ne znamo gde se nalazi 200.000 dece. Neka od njih su deportovana, neka su na okupiranim područjima, a ne znamo ko je od njih živ”, rekao je danas Zelenski na konferencije za novinare u Sofiji. 

Moskva je optužena za prisilno i nezakonito prebacivanje ukrajinske dece s okupiranih teritorija u Rusiju. U martu je Međunarodni krivični sud izdao naloge za zahpenje ruskog predsednika Vladimira Putina i njegove poverenice za prava dece Marije Lvove-Belove zbog njihove odgovornosti u vezi s prisilnim deportacijama maloletnika.

17.40 Nova razmena zarobljenika

Rusija i Ukrajina su danas su izvršile razmenu ratnih zarobljenika koja uključuje povratak 45 vojnika sa svake strane. To su potvrdili rusko ministarstvo odbrane i Andrij Jermak iz štaba ukrajinskog predsednika, prenosi Rojters. Jermak je naveo da su se neki od oslobođenih zarobljenika borili u Marijupolju i čeličani Azovstalj.

"Svi oni su heroji", napisao je on na Telegramu.

 

 

16.15 Zelenski: Ukrajina i Bugarska dogovorile jačanje odbrambene saradnje

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, prilikom posete Sofiji, da su se njegova zemlja i Bugarska dogovorile o aktivnijoj saradnji u sektoru odbrane. On je pozvao Bugarsku da učestvuje u obnovi Ukrajine, prenosi Rojters.

"Razgovarali smo o vojnoj pomoći koju Bugarska šalje našoj zemlji. Računamo na nastavak saradnje koja je već spasila mnoge živote", poručio je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije sa bugarskim premijerom Nikolajem Denkovim.

16.09 Ninisto: Finska bi mogla da zatvori ruski konzulat u Turkuu

Finska bi mogla da zatvori ruski konzulat u Turkuu kao odgovor na odluku Moskve da zatvori finski generalni konzulat u Sankt Peterburgu i protera diplomate iz Helsinkija, izjavio je danas predsednik Finske Sauli Ninisto.

"Radimo na merama kojima ćemo odgovoriti. Zatvaranje ruskog konzulata u Turkuu bio bi jednak odgovor na zatvaranje generalnog konzulata u Sankt Peterburgu", napisao je Ninisto na Tviteru, preneo je TASS.

Rusija je proglasila devet zaposlenih u ambasadi Finske u Moskvi i Generalnom konzulatu u Sankt Peterburgu personama non grata i povukla saglasnost na aktivnosti Generalnog konzulata Finske u Sankt Peterburgu od 1. oktobra, saopštilo je ranije danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova. To je usledilo posle proterivanja devet ruskih diplomata iz ruskih misija u Finskoj u junu ove godine, navodi se u saopštenju. 

Ambasador Finske Anti Helanterja pozvan je danas na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije da bi mu se iskazao protest protiv antiruske politike Helsinkija, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu.

15.05 Uništena zgrada železničke stanice u Harkovskoj oblasti

Pozivajući se na čelnika lokalne vlasti, ukrajinski državni emiter Suspiljne izveštava da je zgrada železničke stanice u Odnorobovki, u Harkovskoj oblasti, uništena u ruskom napadu. Kako se navidi, "bilo je požara, ali nije mogao brzo da se ugasi zbog granatiranja".

14.48 Britanija imenovala Martina Harisa za novog ambasadora u Kijevu

Velika Britanija je danas imenovala Martina Harisa za novog ambasadora u Ukrajini. Haris, koji je prethodno bio zamenik šefa misije i generalni konzul u Kijevu između 2003. i 2008. godine, donedavno je vršio funkciju direktora Forin ofisa za istočnu Evropu i centralnu Aziju, saopštila je britanska vlada.

Odlazeća ambasadorka u Kijevu, Melinda Simons, koja je imenovana na tu funkciju 2019. godine, preuzeće drugu  diplomatsku službu, navodi se u saopštenju britanske vlade.

14.38 Patrušev: Vojne pretnje Rusiji od NATO se inteziviraju

Vojne pretnje Rusiji od NATO se intenziviraju, izjavio je danas sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev. "Izgradnja vojne infrastrukture NATO u blizini ruskih granica, intenziviranje obaveštajnih aktivnosti, prisustvo taktičkog nuklearnog oružja u Evropi povećavaju vojne pretnje Rusiji", rekao je Patrušev u Krasnodaru na skupu o obezbeđenju nacionalne bezbednosti u regionima Južni federalni okrug, prenela je agencija RIA Novosti.

14.28 Zelenski pozvao Sofiju da učestvuje u obnovi Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su se njegova zemlja i Bugarska dogovorile o aktivnijoj saradnji u sektoru odbrane i da je pozvao Sofiju da učestvuje u obnovi Ukrajine, prenosi Rojters.

"Razgovarali smo o vojnoj pomoći koju Bugarska daje našoj zemlji. Računamo na nastavak saradnje koja je već spasila mnoge živote", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Sofiji, gde se sastao sa bugarskim liderima.

profimedia

 

Predsednik Ukrajine je ocenio veoma važnim da Bugarska u ovoj "moralnoj krizi u Evropi" bude protiv Rusije koja vodi "genocidnu politiku".

Denkov je poručio da Bugarska ne može da sedi skrštenih ruku na ono što se dešava samo nekoliko stotina kilometara od njene granice, prenosi Novinite.

"Potpisali smo deklaraciju koja podržava evroatlantske integracije Ukrajine kad god je to moguće", rekao je Denkov i dodao da Bugarska želi pravedan i održiv mir.

14.25 Šmihal: Ukrajina planira da osnuje profesionalnu vojsku posle rata

Ukrajina planira da napusti sistem regrutacije i napravi profesionalnu vojsku nakon završetka rata sa Rusijom kako bi zemlju približila standardima NATO, izjavio je u četvrtak premijer te zemlje Denis Šmihal, prenosi Rojters. Nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima odbrane i bezbednosti, na kojem se razgovaralo o reformama poznatim kao "ukrajinski štit", Šmihal je rekao da će vlada takođe nastaviti da se fokusira na podršku daljem povećanju domaće proizvodnje oružja.

14.07 Patrušev: Rastu pretnje Rusiji od strane NATO

Sekretar ruskog bezbednosnog saveta, Nikolaj Patrušev, rekao je za agenciju Tas da "rastu pretnje Rusiji od strane NATO, jer se pravi vojna infrastruktura blizu ruskih granica, intenziviraju izviđačke aktivnosti i raspodela taktičkog nuklearnog oružja po Evropi". 

13.35 Lisak: Tokom noći tri puta pogođen Nikopoljski okrug, nema žrtava

Sergej Lisak, guverner Dnjepropetrovske oblasti, saopštio je da su ruske snage tokom noći tri puta pogodile Nikopoljski okrug. Nije bilo prijavljenih žrtava, ali je Lisak naveo da su "oštećeni jedna kuća, dve zgrade i dalekovod". Takođe, Lisak je saopštio i da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila ruski dron iznad oblasti.

13.10 Rusija proglasila devet finskih diplomata personama non grata

Rusija je proglasila devet zaposlenih u ambasadi Finske u Moskvi i Generalnom konzulatu u Sankt Peterburgu personama non grata i povukla saglasnost na aktivnosti Generalnog konzulata Finske u Sankt Peterburgu od 1. oktobra, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova. "Kao odgovor na konfrontacione akcije finskih vlasti, ruska strana je odlučila da od 1. oktobra povuče saglasnost na aktivnosti Generalnog konzulata Finske u Sankt Peterburgu", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenela je agencija RIA Novosti.

12.28 Nastavljaju se optužbe u vezi sa NE Zaporožje 

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je novinarima u četvrtak da će Moskva odgovoriti "krajnje oštro na svaki ukrajinski napad na nuklearnu elektranu u Zaporožju", prenosi Rojters. Ranije danas, Suspiljne je preneo da je šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao da se poslednjih dana opasnost od izazvane katastrofe u elektrani postepeno smanjuje, jer Ukrajina "preduzima određene akcije u ovoj oblasti, kako javne tako i one daleko od očiju javnosti".

11.55 Zelenski putuje u Sofiju, sastaće se sa premijerom i predsednikom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je objavio na društvenim mrežama da je u poseti Sofiji u Bugarskoj, gde će razgovarati sa premijerom Nikolajem Denkovim i predsednikom Rumenom Radevim.

Ukrajinski predsednik je rekao da će razgovarati o "podršci odbrani, evroatlantskim integracijama Ukrajine, samitu NATO, bezbednosnim garancijama i primeni formule mira".

11.23 U Lavovu proglašena dva dana žalosti

Gradonačelnik Lavova proglasio je dvodnevnu žalost zbog žrtava noćašnjeg raketnog napada u kojem su poginule najmanje četiri osobe, preneo je ukrajinski državni emiter Suspiljne.

10.57 U Prigožinovoj kući u Sankt Peterburgu pronađeno oružje, perike i zlatne poluge

Jevgenij Prigožin nije viđen otkako je bio primoran da napusti Rusiju i ode u Belorusiju posle pobune koju je predvodio prošlog meseca. U međuvremenu, ruske bezbednosne službe upale su u palatu šefa privatne vojne grupe Vagner Jevgenija Prigožina u Sankt Peterburgu i objavile da su tu pronašle oružje, municiju, zlatne poluge, plišanog aligatora i orman pun perika, prenosi "Skaj njuz".

Ruski list "Izvestija" objavio je juče slike i video snimak racije u raskošnoj rezidenciji koju je Prigožin bio primoran da napusti, a na kojima se vidi da su pronađeni i očigledno lažni pasoši i uramljena fotografija koja navodno prikazuje odsečene glave Prigožinovih neprijatelja.

09.53 Lukašenko: Prigožin više nije u Belorusiji

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko rekao je da vođa Vagner grupe Jevgenij Prigožin više nije u Belorusiji već u Sankt Peterburgu, rekao je on na konferenciji za medije.

Na pitanje CNN-a na gde se trenutno nalazi Prigožin, Lukašenko je odgovorio:

"To je ruska kompanija. Dakle, pitanje očigledno nije za mene. Koliko sam obavešten, borci su u svojim logorima, gde su i bili posle povlačenja sa fronta radi oporavka. Što se tiče Prigožina, on je u Sankt Peterburgu. Nije više na teritoriji Belorusije. Gde je ovog jutra? Možda je otišao u Moskvu", rekao je on, prenosi Belta.

Lukašenko je takođe rekao da postavljanje Vagnerovaca u Belorusiju zavisi od menadžmenta kompanije i ruskih vlasti.

"Zavisiće od toga kakvu odluku donese rukovodstvo Vagnera i Rusije. Ako smatraju da je potrebno da određeni broj boraca smeste u Belorusiju na odmor ili obuku, ispuniću svoju odluku", rekao je on.

08.30 Hitne službe: Sedam osoba spaseno ispod ruševina

Hitne službe u Lavovu saopštile su da su uspele da spasu sedam osoba ispod ruševina, kao i da su još 64 osobe evakuisane nakon raketnog napada ruskih snaga na ovaj zapadni ukrajinski grad tokom noći.

07.35 Raketni napad na Lavov, stradale najmanje četiri osobe

Najmanje četiri osobe poginule su kada je tokom noći u ruskom raketnom napadu na Lavov pogođena stambena zgrada, saopštio je gradonačelnik tog grada na zapadu Ukrajine Andrij Sadovi. On je na svom Telegram kanalu naveo da su ispod ruševina zgrade izvučena četiri tela, a da spasioci nastavljaju potragu. Sadovi je u prethodnom postu napisao da je osam ljudi ranjeno, prenosi Rojters. Prema njegovim rečima, u napadu je oštećeno oko 60 stanova i 50 automobila.

Oblasni guverner Maksim Kozicki objavio je video snimak na kojem se vidi široka, zakrivljena četvorospratna stambena zgrada kojoj nedostaju delovi gornjih spratova. Tokom noći širom Ukrajine na snazi je bila vazdušna opasnost, a bilo je i izveštaja o ulasku krstarećih raketa u ukrajinski vazdušni prostor.

Tanjug/AP Photo/Mykola Tys

 

07.00 Zelenski: Želeo sam da kontraofanziva počne ranije i tražio oružje za to

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je želeo da ukrajinska kontraofanziva počne ranije i da je pozivao zapadne saveznike da Ukrajini isporuče oružje da bi se to omogućilo.

Zelenski je rekao u sredu da kontraofanziva sada ide sporijim tempom zbog toga što je počela kasnije i zbog toga što je Rusija učvrstila odbranu.

Zelenski je za CNN istakao da je zahvalan SAD kao lideru u podršci Ukrajini, ali je dodao da je bio rekao i američkim i evropskim liderima da Ukrajina želi da počne ranije kontraofanzivu i da je za to potrebna njihova pomoć u oružju i opremi. 

06.55 Turski ministar spoljnih poslova razgovarao sa Blinkenom o Crnomorskoj inicijativi

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan razgovarao je telefonom sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom, a tema je bila izvoz žitarica Crnim morem, rekao je u sredu izvor turskog ministarstva spoljnih poslova. Fidan je takođe razgovarao o proširenju NATO sa Blinkenom, rekao je izvor Rojtersu.

06.40 Karča: Sprečićemo ukrajinski napad na nuklearku, koji žele da pripišu Rusiji

Ruske snage će sprečiti Ukrajinu da izvrši napad na Zaporošku nuklearnu elektranu, koji Kijev namerava da pripiše Rusiji, izjavio je juče Renat Karča, savetnik generalnog direktora ruske državne nuklearne korporacije Rosenergoatom. Karča je u utorak upozorio da ukrajinske oružane snage planiraju da napadnu ZNPP tokom noći 5. jula, preneo je TASS.   

Associated Press

06.20 Grinspen: UN ulažu napore za produžetak sporazuma o žitu

Ujedinjene nacije ulažu "sve napore" da obezbede produžetak sporazuma o izvozu žita preko Crnog mora i memoranduma o razumevanju za olakšavanje pristupa ruskog đubriva i drugih proizvoda globalnim tržištima, izjavila je juče generalna sekretarka Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj Rebeka Grinspen. "Moramo i da nastavimo da obaramo cene i da imamo stabilna tržišta hrane i đubriva u svetu", rekla je Grinspen novinarima u Ženevi, preneo je Rojters.

06.00 Zelenski upozorio na "rusku provokaciju" u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u telefonskom razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom da ruske snage spremaju "opasne provokacije u Zaporožju". Pozivajući se na obaveštajne službe, Zelenski je rekao da postoje operartivni podaci da su na krov trećeg i četvrtog reaktora nuklearke postavljene eksplozivne naprave i da je moguć napad "u bliskoj budućnosti". Dodaje se da eksplozije tih naprava ne bi oštetile reaktore, a da bi se stvorila slika da je nuklearka granatirana sa ukrajinske strane.

Komentari (0)

Evropa