Evropa

RAT U UKRAJINI Bajden: Odluka o slanju kasetne municije teška, ali Ukrajini je to potrebno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/07/2023

-

08:09

RAT U UKRAJINI Bajden: Odluka o slanju kasetne municije teška, ali Ukrajini je to potrebno
RAT U UKRAJINI Bajden: Odluka o slanju kasetne municije teška, ali Ukrajini je to potrebno - Copyright Tanjug/AP/Alex Babenko, Evgeniy Maloletka, Mykola Tys

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 499. dan rata u Ukrajini. Uz produžetak ratnih dejstava na frontu, nastavljene su i tenzije oko NE Zaporožje i međusobne optužbe dve strane o planiranju napada na nuklearku. U Ukrajinu bi uskoro moglo da stigne još naoružanja, nakon što je najavljeno da će adminstracija američkog predsednika Džozefa Bajdena danas objaviti novi paket vojne pomoći toj zemlji, koji će uključivati i kasetnu municiju o kojoj konvenciju nisu potpisale koju nisu potpisale SAD, Rusija i Ukrajina. U nastojanjima da se napravi dogovor o aktivnijoj saradnji u sektoru odbrane Zelenski je posetio Bugarsku, a kako bi prikupio podršku Kijevu za ubrzani put ka članstvu u NATO i otputovao u Češku.

Ključni događaji:

  • SAD će poslati kasetnu municiju Ukrajini
  • Zelenski: Ukrajina i Bugarska dogovorile jačanje odbrambene saradnje
  • Patrušev: Vojne pretnje Rusiji od NATO se inteziviraju
  • Rusija i Ukrajina razmenile po 45 ratnih zarobljenika

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.31 Erdogan: Turska će nastaviti da pruža svaku vrstu podrške Ukrajini

Turska će nastaviti da pruža svaku vrstu podrške Ukrajini, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

"Turska čini aktivne napore da okonča sukob u Ukrajini pregovorima zasnovanim na međunarodnom pravu", rekao je Erdogan.

Sastanak Zelenskog i Erdogana trajao je oko dva sata.

22.20 Bajden: Odluka o slanju kasetne municije teška, ali Ukrajini je to potrebno

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je u intervjuu za CNN da je bila "teška odluka" da se Ukrajini po prvi put obezbedi kasetna municija, ali da je na kraju odlučio da pošalje kontroverzno oružje jer je Kijevu potrebna municija u kontraofanzivi protiv Rusije.

"Bila je to veoma teška odluka sa moje strane. Uzgred, razgovarao sam o tome sa našim saveznicima i našim prijateljima iz Kapitola. Ukrajincima ponestaje municije", rekao je on u intervjuu koji će biti emitovan u nedelju.

Bajden je takođe rekao da se kasetna municija šalje samo "u prelaznom periodu" dok SAD ne budu u stanju da proizvedu više artiljerije kalibra 155mm.

"Ovo je rat koji ima veze sa municijom. I ponestaje im te municije, a i mi je imamo malo. Ono što sam na kraju uradio jeste da sam prihvatio preporuku Ministarstva odbrane da - ne trajno, dozvolim u ovom prelaznom periodu, dok ne dobijemo više municije od 155mm, ove granate za Ukrajince"

Preko 100 zemalja su potpisale konvenciju kojom se ovakva municija zabranjuje, a među njima nisu ni Rusija, ni SAD, ni Ukrajina.

"Pokušavaju da prođu kroz te rovove i zaustave tenkove. Ali, to nije bila laka odluka. Premda nismo potpisnici te konvencije, trebalo mi je neko vreme da se ubedim da to i uradim. Glavna stvar je da oni ili imaju oružje da zaustave Ruse sada ili nemaju. I mislim da im je bila potrebna", dodao je Bajden.

22.15 Kal: Šaljemo kasetnu municiju jer kontraofanziva ide sporije od očekivanog

SAD šalju kasetnu municiju Kijevu jer ukrajinska kontraofanziva ''ide sporije nego što se očekivalo'', izjavio je danas podsekretar Pentagona Kolin Kal. Kako prenosi Gardijan, on je istakao da postoje dva osnovna razloga zbog kojih je odlučeno da se kasetna municija uključi u najnoviji paket pomoći u vidu oružja Ukrajini, i da je jedan razlog taj da je Ukrajina u jeku kontraofanziva, koja je bila teška jer su Rusi imali šest meseci da ukopaju odbrambene pojaseve na istoku i jugu Ukrajine.

''Želimo da budemo sigurni da Ukrajinci imaju dovoljno artiljerije da ih održe u borbi u kontekstu trenutne kontraofanzive i zato što stvari idu malo sporije nego što su se neki nadali. Prerano je suditi kako ide ukrajinska kontraofanziva jer smo na početku sredine'', rekao je Kal i dodao da većina ukrajinske borbene moći ''nije dovedena u funkciju''.

21.50 SAD šalju paket pomoći Ukrajini u vrednosti od oko 800 miliona dolara

SAD će poslati novi paket pomoći u oružju u vrednosti od oko 800 miliona dolara, koji će uključivati 155 miliona artiljerijskih metaka, kao i poboljšanu konvencionalnu municiju dvosturke namene i artiljerijsku municiju prečnika 105 milimetra, saopštio je danas podsekretar Pentagona Kolin Hal.

U novi paket uključena je i dodatna municija za sisteme PVO ''Patriot'' i municija za raketne sisteme visoke pokretljivosti, dodatni oklopni transporteri ''Strajker'', precizna vazdušna municija, municija za rušenje i sistemi za uklanjanje prepreka, kao i razni rezervni delovi i operativna oprema za održavanje.

20.34 SAD potvrdile slanje kasetne municije Ukrajini

SAD će poslati Ukrajini paket kasetne municije kao pomoć u njenoj protivofanzivi protiv Rusije. Bela kuća je saopštila da je odluku odložila koliko god je mogla zbog opasnosti od povrede civila od neeksplodiranih ubojnih sredstava, prenosi BBC.

"Džo Bajden je odobrio slanje kasetne municije u Ukrajinu nakon 'jednoglasne' preporuke svog tima za nacionalnu bezbednost", rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven.

Dodao je da je to bila "teška" odluka i da je predsednik na kraju doneo odluku "u konsultaciji sa saveznicima i partnerima i u konsultaciji sa članovima Kongresa", preneo je Gardijan.

20.08 Zelenski stigao u Tursku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je u Tursku na razgovore sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom nakon što se prethodno sastao sa slovačkim premijerom.

"Završavamo naporan dan u Turskoj. Pregovori sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Koordinacija o formuli mira, samitu NATO-a, bezbednosnim garancijama i inicijativi za žito. Obnova Ukrajine, odbrambeni ugovori između naših preduzeća", napisao je Zelenski na Telegramu.

18.35 Ministarstvo odbrane Ukrajine poziva Telegram kanale da ne izveštavaju o frontu

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar apelovala je na Telegram kanale da ne objavljuju vesti na mreži, pošto, kako je rekla, neprijatelj na osnovu toga locira i gađa ukrajinske položaje.

"Na zahtev naše vojske, apelujem na sve Telegram kanale koji obaveštavaju o operativnoj situaciji na frontu: ne objavljujte vesti sa fronta na mreži dan za danom, naše trupe se gađaju odmah potom. To je specifičnost našeg neprijatelj", napisala je ona na Telegram kanalu.

Prema rečima zamenika ministra odbrane, to se može uraditi tek nakon što informacije budu zvanično objavljene od strane Generalštaba, Vojnoobaveštajne službe i Ministarstva odbrane, prenosi Ukrinform.

"Svi mi koordiniramo informacije sa bezbednosnim jedinicama operacija i direktno sa lokalnom komandom pre nego što budu objavljene“, rekla je ona.

18.30 Zelenski: Holandija priznala Holodomor kao genocid nad Ukrajincima

Predstavnički dom Holandije, donji dom parlamenta, priznao je Holodomor kao genocid nad ukrajinskim narodom, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Nazvati stvari pravim imenom je ključ pravde i sprečavanja ponavljanja ovih užasnih zločina", napisao je Zelenski na Tviteru, zahvalivši Holandiji na "snažnoj i višestrukoj" podršci Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba takođe je prokomentarisao odluku holandskog parlamenta, nazvavši je "važnim korakom u utvrđivanju istorijske istine".

"Zahvalan sam Holandiji što je zauzela čvrst stav o potrebi odgovornosti za prošla i sadašnja zverstva", dodao je on.

Holodomor je velika glad koja je pogodila Ukrajinu između 1932-33 za vreme vladavine Josifa Staljina nad Sovjetskim Savezom, tokom koje je, kako se procenjuje, umrlo 3,5 do 5 miliona Ukrajinaca. Ukrajinska vlada pozvala je međunarodnu zajednicu da to prizna kao genocid, prenosi Ukrinform.

17.17 Stoltenberg: NATO "nema stav" o kasetnim bombama   

Na pitanje za mišljenje o slanju kasetnih bombi u Ukrajinu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odgovara da "NATO nema stav o tome" jer su neki saveznici potpisali da zabranjuju njihovu upotrebu, dok drugi nisu.

"O tome će odlučivati vlade, a ne NATO", rekao je Stotlenberg i nastavio:

"Suočavamo se sa brutalnim ratom i moramo zapamtiti da se ta brutalnost i dalje događa, da svaki dan vidimo žrtve i da kasetnu municiju koriste obe strane. A Rusija je koristila kasetnu municiju za invaziju na drugu zemlju. Ukrajina je koristi da bi se odbranila"

16.55 Čaputova: Verujem da ćemo na samitu NATO Ukrajini dati viziju budućeg članstva

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova pozvala je danas saveznike u NATO da Ukrajini daju jasniji pogled na njene pokušaje da postane deo Alijanse. Čaputova je na konferenciji za novinare sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, koji je doputovao u posetu Slovačkoj, rekla da se nada da će Ukrajini na samitu NATO-a biti data vizija budućeg članstva. "Ono što se nadam i u šta verujem jeste da ćemo Ukrajini (na samitu NATO) dati viziju budućeg članstva, naravno ako ispuni uslove, uključujući i onaj najvažniji, a to je okončanje rata, vojne agresije u Ukrajini", rekla je Čaputova.

16.09 Marčenko: Ukrajina ove godine očekuje rast BDP-a od 3,0 odsto

Ukrajina ove godine očekuje rast BDP-a od 3,0 odsto, izjavio je danas ministar finansija ove zemlje Serhij Marčenko. On je dodao da će se Kijev boriti protiv korupcije kako bi pokazao "celom civilizovanom svetu" da se Ukrajina kreće u dobrom pravcu, prenose RIA Novosti. Međunarodni monetarni fond (MMF) je u maju povisio svoju prognozu rasta BDP-a Ukrajine za 2023. godinu, saopštivivši da očekuje rast ekonomije u rasponu od 1,0 do 3,0 odsto, dok je prethodno prognozrao rast od -3,0 do 1,0 odsto.

15.40 Bajden odobrio slanje kasetne municije u Ukrajinu

Američki predsednik Džo Bajden i zvanično je danas odobrio isporuku kasetne municije Ukrajuini. Očekuje se da će ih Pentagon poslati na hiljade kao deo novog paketa vojne pomoći u vrednosti od 733 miliona evra, navode ljudi upoznati sa odlukom i američko izdanje "The Washington Post".

Ovo saopštenje dolazi u jeku široko rasprostranjene zabrinutosti da bombe mogu izazvati civilne žrtve i izazvalo je poziv Ujedinjenih nacija i Rusiji, i Ukrajini da izbegavaju njihovu upotrebu.
Konvenciji o zabrani upotrebe kasetnih bombi pridružilo se više od 120 zemalja koje su pristale da ne koriste, proizvode, prenose ili skladište ovakvo oružje i da očiste teren tamo gde je ono upotrebljeno.

SAD, rusija i Ukrajina su među zemljama koje nisu potpisale ovu konvenciju.

Tanjug AP/Evan Vucci

 

13.55 Zelenski i Erdogan danas o sporazumu o žitu i naporima da se okonča rat

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas će u Istanbulu razgovarati o potencijalnom produženju sporazuma o žitu i mogućoj razmeni zarobljenika između Moskve i Kijeva, objavio je Rojters pozivajući se na neimenovanog visokog turskog zvaničnika. Dvojica lidera će razgovarati i o naporima da se okonča rat, dodao je izvor britanske agencije.

13.45 Pistorijus: Nemačka neće isporučivati Ukrajini kasetnu municiju

Nemačka neće isporučivati kasetnu municiju Ukrajini jer je potpisnica konvencije o zabrani proizvodnje i upotrebe te vrste oružja, izjavio je danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

"Nemačka je potpisala konvenciju, tako da to nije opcija za nas", rekao je Pistorijus novinarima nakon susreta sa austrijskom koleginicom Klaudijom Taner i švajcarskom ministarkom odbrane Violom Amherd u Bernu, preneo je Rojters. On je istakao da nije na njemu da komentariše postupke onih zemalja koje nisu potpisale konvenciju - Kine, Rusije, Ukrajine i SAD.

AP/Bernat Armangue

 

13.37 Stoltenberg: Na samitu ćemo potvrditi da će Ukrajina postati članica NATO

Lideri NATO će na predstojećem samitu u Vilnjusu ponovo potvrditi da će Ukrajina postati članica Alijanse i doneti jedinstvenu odluku oko toga kako Kijev približiti tom cilju, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. "Moskva je 500 dana donosila smrt i uništenje u srce Evrope. Naš samit će poslati jasnu poruku: NATO je ujedinjen, a ruska agresija se neće isplatiti", poručio je Stoltenberg na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

13.10 Zelenski stigao u Slovačku, sastaje se sa predsednicom Čaputovom 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je u Slovačku, gde će razgovarati sa predsednicom Zuzanom Čaputovom. Zelenski je već posetio Bugarsku i Češku, a nešto kasnije ga čeka i sastanak u Turskoj.

13.05 Rusija tvrdi da je imala rekordan izvoz žitarica prošle godine

Rusija, koja je više puta pretila da će se povući iz crnomorske inicijative za žito jer tvrdi da joj zapadne sankcije sprečavaju da izvozi sopstvene poljoprivredne proizvode, danas je saopštila da je izvezla rekordnih 60 miliona tona žitarica u prošloj godini. Rojters je preneo ovu brojku pozivajući se rusko na ministarstvo poljoprivrede.

12.46 Deripaska: U SAD uskoro dolazi "vreme naplate" za sankcije protiv Rusije

"U SAD uskoro dolazi vreme naplate za sankcije protiv Rusije", saopštio je danas na Telegramu ruski biznismen Oleg Deripaska. On je na taj način komentarisao članak Fajnenšel tajmsa(FT) o odlivu akcionara u SAD usled porasta prinosa na državne trezorske obveznice. "Ostalo im je još tri, tri i po godine", naveo je Deripaska.

Prinos na dvogodišnje trezorske obveznice SAD porastao je na najviši nivo od 2007. godine i premašio je 5 odsto, dok je prinos na desetogodišnje obveznice porastao na najviši nivo od marta, popevši se iznad granice od 4 odsto, navodi FT.

Prinos trezorskih obveznica počeo je da raste zbog straha da će američka centralna banka FED ponovo povećati referentnu kamatnu stopu, tvrde autori članka u FT. FED je na junskom sastaku odlučio da ostavi referentnu kamatnu stopu u rasponu između 5 i 5,25 odsto, ali nije isključio mogućnost njenog povećanja u doglednoj budućnosti, prenele su agencije.

12.25 Lukašenko: Niko nije ispao heroj u pobuni Prigožina 

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je za BBC da nedavna pobuna u Rusiji "nije rodila nove heroje". 

"Mislim da niko iz te situacije nije izašao kao heroj. Ni Prigožin, ni Putin, ni Lukašenko. Nije bilo heroja. A lekcija iz ovoga? Ako stvaramo ovakve oružane grupe, moramo ih držati na oku i da na njih obratimo posebnu pažnju", rekao je Lukašenko.

I dalje nije sasvim jasno gde je Prigožin, a savetnik beloruskog ministra odbrane Leonid Kasinski rekao je novinarima da Vagnerovci nisu jutros došli da pogledaju objekte koji su za njih izdvojeni kao deo dogovora kom je posredovao Lukašenko, a kojim je okončana pobuna Jevgenija Prigožina.

Rojters prenosi da je Kasinski takođe naveo da je 300 šatora postavljenih u napuštenom kampu koji je Lukašenko ponudio za korišćenje Vagnerove plaćeničke grupe, postavljeno za vežbu, a ne baš zbog Vagnera.

12.00 Kremlj: Pažljivo ćemo pratiti rezultate sastanka Zelenskog i Erdogana

Kremlj je u petak saopštio da će pomno pratiti rezultate sastanka u Turskoj između ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, na kojem će se razgovarati o potencijalnom proširenju crnomorske inicijative za žito.

Rojters prenosi da je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da bi ruski predsednik Vladimir Putin uskoro mogao da razgovara sa Erdoganom, ali datum još nije određen.

Rusija je u više navrata izražavala svoje oklevanje da nastavi dogovor, za koji tvrdi da se sprovodi na način koji joj još uvek ne dozvoljava da izvozi sopstvene poljoprivredne proizvode zbog zapadnih finansijskih sankcija.

11.20 Istraživanje: Dve trećine Mađara protiv dodatnih izdvajanja EU za Ukrajinu

Oko 64 odsto Mađara je protiv predloga Evropske komisije da zemlje članice EU izdvoje novac kako bi se dalo dodatnih 50 milijardi evra podrške Ukrajini u naredne četiri godine, objavio je danas mađarski dnevnik "Mađar nemzet" pozivajući se na istraživanje Instituta Nezopont. 

Istraživanje je pokazalo da samo 28 odsto smatra predlog prihvatljivim, navodi list, preneo je MTI. Istovremeno, oko 13 odsto onih koji podržavaju briselski plan reklo je da ga neće prihvatiti ako Mađarska zbog toga ne dobije sredstva EU koja su dodeljena toj zemlji.

Ukupno 77 odsto je reklo da bi bilo nepravedno ponuditi Ukrajini resurse EU namenjene Mađarskoj. Nekih 88 odsto ispitanika navelo je da se slaže sa potrebom za hitnim prekidom vatre, a samo tri odsto je reklo da rat treba da se nastavi, objavio je mađarski list.

10.58 Gladkov: Ukrajinske snage ispalile više od 50 projektila i granata na Belogorod

Ukrajinske snage ispalile su više od 50 projektila i granata na lokalitete u ruskoj pograničnoj oblasti Belgorod u protekla 24 sata, pri čemu je poginula jedna osoba, napisao je danas guverner Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

10.35 Premijer Češke sa Zelenskim: Budućnost Ukrajine je u EU i NATO

Budućnost Ukrajine je u EU i NATO, izjavio je češki premijer Petr Fijala posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Pragu. 

Fijala je obećao veću podršku Češke Ukrajini, uključujući i donaciju više vojnih helikoptera, preneo je Rojters.

Zelenski je rekao da je Ukrajini potrebno oružje dugog dometa za borbu protiv ruskih snaga.

"Bez oružja dugog dometa teško je ne samo izvršiti ofanzivnu misiju, već i sprovesti defanzivne operacije", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa češkim premijerom.

Češka je već pružila jaku podršku Kijevu od početka ruske invazije.

09.50 Ukrajinska vojska: Napredak kod Bahmuta, pređeno više od kilometra u prethodnom danu

Ukrajinske trupe napredovale su za više od kilometar prethodnog dana protiv ruskih snaga u blizini istočnog grada Bahmuta, rekao je u petak vojni portparol.

"Odbrambene snage nastavljaju da tamo drže inicijativu, vršeći pritisak na neprijatelja, izvodeći jurišne operacije, napredujući duž severnog i južnog boka", rekao je portparol vojske Sergej Čerevatij za ukrajinsku televiziju, prenosi Rojters.

"Konkretno, tokom proteklog dana napredovali su više od jednog kilometra", dodao je on.

Portparol generalštaba ukrajinskih oružanih snaga rekao je da su ukrajinske snage imale "delimičan uspeh" u blizini sela Kliščijevka, jugozapadno od Bahmuta. Rusija i dalje drži Bahmut, ali obe strane kažu da su borbe u toj oblasti intenzivne, a ukrajinske snage se nadaju da će ga osloboditi.

09.38 FSB: Uhapšen agent ukrajinske vojne obaveštajne službe zbog sabotaže na Krimu

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) uhapsila je agenta ukrajinske vojne obaveštajne službe koji je 23. februara digao u vazduh železničke šine u Bahčisarajskom okrugu na Krimu, saopštio je danas Centar za odnose sa javnošću FSB-a.

Centar je naveo za Tas da je FSB osujetio nezakonitu aktivnost ruskog državljanina rođenog 1998. godine umešanog u izvršenje akta sabotaže i terorizma na železničkom objektu na Krimu. Iz FSB tvrde da je to izvršio po nalogu ukrajinskih specijalnih službi.

09.20 Ukrajinski pilot optužen za sabotažu prebačen u zatvor u Moskvi

Ukrajinski pilot Aleksandar Morozov, priveden pošto je njegov avion sleteo u Brjanskoj oblasti u zapadnoj Rusiji, prebačen je u moskovski zatvor Lefortovo nakon što je njegov slučaj prosleđen moskovskim pravosudnim organima, rekao je izvor iz službi za sprovođenje zakona.

"Aleksandar Morozov, optužen za nezakonit prelazak ruske granice, krijumčarenje vatrenog oružja i municije preko državne granice i akt sabotaže, priveden je na dalju istragu u zatvor Lefortovo", naveo je izvor za Tas.

Sud u Moskvi saopštio je da su istražitelji zatražili produženje pritvora osumnjičenom i da je taj zahtev odobren.

07.45 Broj stradalih u Lavovu porastao na deset

Broj stradalih u ruskim napadima na Lavov u četvrtak porastao je na deset, rekao je Maksim Kozicki, šef regionalne državne administracije Lavova.

"U jučerašnjem raketnom napadu na stambenu zgradu u Lavovu poginulo je deset osoba. Pored toga, 42 osobe su povređene. Njih 16 je hospitalizovano", napisao je Kozicki na Telegramu.

Tanjug/AP Photo/Mykola Tys

 

07.37 Zelenski poziva na "konkretne korake" po pitanju pristupa Alijansi 

Zelenski je pozvao lidere NATO da preduzmu konkretne korake ka članstvu Ukrajine na samitu sledeće nedelje. On je to rekao tokom posete Pragu, gde je dobio podršku češkog predsednika, koji je podržao nastojanja Kijeva da se pridruži Alijansi.

Zelenski je rekao da je Ukrajini potrebno mnogo više od opšte izjave da su vrata NATO "otvorena".

"Govorimo o jasnom signalu, nekim konkretnim stvarima u pravcu poziva. Potrebna nam je ova motivacija. Potrebna nam je iskrenost u odnosima", rekao je Zelenski.

07.23 Ukrajina podnela Novom Zelandu zahtev za priključenje u CPTPP

Ukrajina je Novom Zelandu podnela zvaničan zahtev za pridruživanje Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP), saopštile su u petak vlasti Japana i Novog Zelanda.

Novi Zeland, koji je zadužen za partnerstva u okviru ove organizacije, primio je 5. maja zvaničan zahtev Ukrajine za pristupanje, rekao je portparol novozelandskog ministarstva spoljnih poslova. Naredne korake u procesu prijavljivanja odrediće svi članovi CPTPP, koji će se sastati u novozelandskom gradu Oklandu 16. jula, rekao je portparol.

07.00 Zelenski zamerio Radevu što se protivi dodatnom naoružavanju ukrajinskih snaga

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski iskoristio je  sastanak u Sofiji da bi bugarskom kolegi Rumenu Radevu zamerio što se protivi dodatnom naoružavanju ukrajinskih snaga, preneo je Politiko.

Bugarski predsednik, koga je zbunila zamerka Zelenskog, zamolio je kamere koje su snimale sastanak da napuste prostoriju u predsedničkoj palati.

Zelenski je posetio Bugarsku da bi se pre svega sastao sa prozapadno orijentisanom administracijom premijera Nikolaja Denkova koja je podržala izvoz oružja u Ukrajinu i istražuje načine za prodaju civilne nuklearne opreme.

Sastanak s Radevim, koji je, prema portalu Politiko, više naklonjen Rusiji, prošao je gore od očekivanog, a dve delegacije su sedele jedna nasuprot drugoj, svaka sa svoje strane dugačkog stola. 

06.55 SAD će poslati kasetnu municiju Ukrajini

Adminstracija američkog predsednika Džoa Bajdena danas će objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji će uključivati kasetnu municiju, objavio je Rojters, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Oružje, koje je prvi put korišćeno tokom Drugog svetskog rata, obično ispušta veliki broj manjih bombi i poznato je po ubijanju civila, piše Gardijan. Kasetna municija je zabranjena od strane većina sveta Konvenciji o kasetnoj municiji iz 2008. godine, koju nisu potpisale SAD, Rusija i Ukrajina.

06.45 Lukašenko: Putin neće ubiti Prigožina

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je juče da nisu tačne tvrdnje pojedinih medija da će Putin ubiti Prigožina.

"Ako mislite da je Putin toliko zloban i osvetoljubiv da će izbrisati Prigožina, to se neće desiti", rekao je Lukašenko, prenosi Rojters.

Dodao je da će o sudbini Vagner grupe razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na predstojećem sastanku.

"Da li će Vagner grupa završiti u Belorusiji, i ako hoće sa kojim brojem vojnika, dogovorićemo se u bliskoj budućnosti", rekao je Lukašenko.

06.30 Nova razmena zarobljenika

Rusija i Ukrajina su juče izvršile razmenu ratnih zarobljenika koja uključuje povratak 45 vojnika sa svake strane. To su potvrdili rusko ministarstvo odbrane i Andrij Jermak iz štaba ukrajinskog predsednika, prenosi Rojters. Jermak je naveo da su se neki od oslobođenih zarobljenika borili u Marijupolju i čeličani Azovstalj.

"Svi oni su heroji", napisao je on na Telegramu.

06.15 Zelenski: Ukrajina i Bugarska dogovorile jačanje odbrambene saradnje

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče, prilikom posete Sofiji, da su se njegova zemlja i Bugarska dogovorile o aktivnijoj saradnji u sektoru odbrane. On je pozvao Bugarsku da učestvuje u obnovi Ukrajine, prenosi Rojters.

"Razgovarali smo o vojnoj pomoći koju Bugarska šalje našoj zemlji. Računamo na nastavak saradnje koja je već spasila mnoge živote", poručio je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije sa bugarskim premijerom Nikolajem Denkovim.

06.00 Patrušev: Vojne pretnje Rusiji od NATO se intenziviraju

Vojne pretnje Rusiji od NATO se intenziviraju, izjavio je juče sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev. "Izgradnja vojne infrastrukture NATO u blizini ruskih granica, intenziviranje obaveštajnih aktivnosti, prisustvo taktičkog nuklearnog oružja u Evropi povećavaju vojne pretnje Rusiji", rekao je Patrušev u Krasnodaru na skupu o obezbeđenju nacionalne bezbednosti u regionima Južni federalni okrug, prenela je agencija RIA Novosti.

Komentari (0)

Evropa