Evropa

Članovi italijanske krajnje desničarske vlade Đorđe Meloni u centru kontroverznih istraga - šta im se stavlja na teret

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2023

-

12:35

Članovi italijanske krajnje desničarske vlade Đorđe Meloni u centru kontroverznih istraga - šta im se stavlja na teret
Članovi italijanske krajnje desničarske vlade Đorđe Meloni u centru kontroverznih istraga - šta im se stavlja na teret - Copyright Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Članovi italijanske krajnje desničarske vlade našli su se u centru kontroverznih istraga, pre svega jer je "segment pravosuđa" odlučio da vladu Đorđe Meloni stavi pod istrage, a uoči izbora za Evropski parlament naredne godine, preneo je britanski list "Gardijan".

Tenzije tinjaju otkako su se pojavile optužbe u vezi sa poslovnim aktivnostima ministarke turizma Danijele Santanke, bliske saradnice Melonijeve, što je dovelo do poziva da podnese ostavku. Santanke je negirala da je bila pod istragom tokom obraćanja parlamentu prošle nedelje.

Međutim, pravosudni izvori su ubrzo nakon govora potvrdili da je od oktobra pod istragom zbog bankrota i lažnih računovodstvenih potraživanja u vezi sa njenom izdavačkom grupom Visibilia. 

"Nikada nisam prisvojila ništa što mi ne pripada, nikada nisam zloupotrebila čelne pozicije u kompanijama. Izazivam bilo koga da dokaže suprotno", rekla je ona.

Jedan italijanski sudija, takođe, se našao na udaru vlade nakon što je odbio zahtev javnog tužioca da odloži slučaj u koji je umešan Andrea Delmastra, zvaničnik Melonijine stranke Braća Italije.

Delmastro je optužen za kršenje pravila tajnosti pošto je u parlamentu govorio u vezi sa Alfredom Kospitom, anarhistom koji je zatvoren pod strogim merama, obično rezervisanim za šefove mafije.

Istovremeno, Injacio la Rusa, predsednik Gornjeg doma i koosnivač Braće Italije, izazvao je kontroverzu nakon što je doveo u sumnju optužbe za silovanje koje je iznela jedna žena protiv njegovog sina.

Mauricio Gaspari, političar iz stranke Napred Italija pokojnog Silvija Berluskonija, optužio je pravosuđe za "napad na ustav".

Ali sudije su uzvratile, tvrdeći da lažne optužbe protiv njih podrivaju poverenje u pravosuđe.

Vlada Đorđe Meloni pokušava da progura promene u sudstvu, uključujući ograničavanje upotrebe prisluškivanja i ukidanje krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, što je naišlo na kritike sudija. 

Vlada, takođe, nastoji da razdvoji položaje sudija i tužilaca kako više ne bi mogli da prelaze sa jednog posla na drugi, što je mera koju su neki od sudija opisali kao način da se kazni pravosuđe.

Komentari (0)

Evropa