Evropa

Kuba osudila rezoluciju Evropskog parlamenta

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2023

-

22:13

Kuba osudila rezoluciju Evropskog parlamenta
Kuba osudila rezoluciju Evropskog parlamenta - Copyright AP Photo/Jean-Francois Badias, File

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalna skupština Kube saopštila je da ''snažno osuđuje'' rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj se kritikuje stanje ljudskih prava na Kubi i poziva na sankcije EU protiv kubanskog predsednika Migela Dijaz-Kanela i drugih najviših zvaničnika.

''Evropskom parlamentu nedostaje moralni, politički i pravni autoritet da sudi Kubi. Ovo bi moglo dovesti u sumnju ciljeve EU u nastojanju da ponovo pokrene svoje odnose sa Latinskom Amerikom i Karibima'', navodi se u saopštenju kubanske skupštine.

Agencija podseća da će se lideri zemalja članica EU sledeće nedelje sastati sa šefovima država zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC), odnosno na prvom samitu zemalja ta dva bloka u poslednjih osam godina.

U rezoluciji Evropskog parlamenta navodi se da ''autokratski režimi ne bi trebalo da učestvuju na takvim samitima'' i oštro se osuđuje stanje ljudskih prava na Kubi, uz navode da bi to moglo da ugrozi sporazum o saradnji između Kube i EU iz 2016, prenosi Rojters.

Kuba je ranije ove sedmice poručila da želi jače odnose sa evropskim zemljama, ali je i optužila EU da je netransparentna i manipulativna.

U rezoluciji EP takođe se poziva na ''trenutno i bezuslovno oslobađanje nepravedno zatočenih zatvorenika'', što se uglavnom odnosi na stotine Kubanaca koji su uhapšeni tokom protesta u julu 2021. godine, najvećih još od revolucije u toj zemlji 1959, dodaje Rojters.

Komentari (0)

Evropa