Evropa

RAT U UKRAJINI Izveštaji o teškim borbama na jugu: "Obe strane su iscrpljene, pitanje ko će to bolje da podnese"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/07/2023

-

09:50

RAT U UKRAJINI Izveštaji o teškim borbama na jugu: "Obe strane su iscrpljene, pitanje ko će to bolje da podnese"
RAT U UKRAJINI Izveštaji o teškim borbama na jugu: "Obe strane su iscrpljene, pitanje ko će to bolje da podnese" - Copyright Tanjug/AP/A.Babenko,A.Andriyenko,M.Chernov,Russian Defense Ministry,National Police Ukraine

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 507. dan rata u Ukrajini. Ukrajinski zvaničnici tvrde da su Rusi pre dve noći napali Krivi Rog, kao i da je 16 dronova na istoku i jugu zemlje oboreno. S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je pet dana nakon pokušaja pobune, razgovarao borcima Vagner grupe i da im je ponudio da se priključe redovnoj vojsci. U međuvremenu je MMF saopštio da je uticaj rata na rusku ekonomiju slabiji od očekivanog.

Ključni događaji:

  • EU usvojila dodatno izdvajanje za pomoć Ukrajini
  • Putin: Prigožin odbio ponudu da borci Vagner grupe budu deo ruske vojske
  • Erdogan: Putin i ja smo na istoj strani po pitanju produžetka Sporazuma o žitu
  • Belorusko ministarstvo odbrane saopštilo da pripadnici Vagner grupe obučavaju belorusku vojsku 
  • Blinken: Lavrov uopše nije bio konstruktivan na sastanku ASEAN

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

 Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.25 Zaharova:Pokušaj atentata na ruske novinare pokazuje terorističku prirodu Kijeva

Pokušaj atentata na glavnu urednicu televizijske mreže RT Margaritu Simonjan i novinarku Kseniju Sobčak koji su organizovale ukrajinske službe bezbednosti ponovo pokazuje terorističku prirodu kijevskog režima, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Nedavni događaji još jednom pokazuju terorističku prirodu režima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je odgovoran za niz terorističkih napada“, rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Prema njenim rečima, Rusija „teško može da očekuje“ reakciju međunarodnih organizacija.

"Patološko licemerje je dugo bila politička tradicija zapadnog liberalizma i njegov bezuslovni refleks“, rekla je ona. Kako je istakla, to još jedan pokušaj terorističkog napada na ruske civile, „organizovan od strane kijevskog režima, koji pažljivo podučavaju zapadni rukovodioci”.

20.11 Iznenadna poseta predsednika Južne Koreje Ukrajini

Južnokorejski predsednik Jun Suk-Jeol rekao je danas tokom posete Kijevu da će njegova zemlja pružiti veću vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini.

Iznenadna poseta Kijevu usledila je nakon što je južnokorejski predsednik prisustvovao NATO samitu u Litvaniji i ove sedmice posetio Poljsku, gde je izrazio solidarnost sa Ukrajinom povodom ruske invazije.

Tanjug/AP

 

20.40 FSB tvrdi da je sprečila ubistvo urednice RT

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je osujetila zaveru ukrajinske obaveštajne službe da, "preko neonacističke grupe Paragraf-88, likvidira glavnu urednicu međunarodnog televizijskog kanala Raša tudej (RT) Margaritu Simonjan i novinarku Kseniju Sobčak".

"Federalna služba bezbednosti je zajedno sa ruskim Istražnim komitetom i ministarstvom unutrašnjih poslova Rusije sprečila ubistvo glavne urednice TV kanala RT i novinarke Margarite Simonjan koje su planirale ukrajinske specijalne službe", navodi se u saopštenju i dodaje da je u blizini radnog mesta i prebivališta dve novinarke privedeno više osumnjičenih, prenosi TASS.

18.51 Indijski predstavnik: Posredovanje između Rusije i Ukrajine izvan delokruga G20

Posredovanje u postizanju mira između Rusije i Ukrajine je izvan delokruga G20 i to će najbolje uraditi Ujedinjene nacije ili će biti postignuto bilateralnim pregovorima, izjavio je danas indijski izaslanik u G20 Amitab Kant.

"Naše mišljenje je da je G20 ekonomski forum, a ne forum za razgovore o bezbednosnim pitanjima", rekao je Kant u intervjuu Rojtersu. Opširnije u posebnoj vesti

18.02 Žestoke borbe na južnom frontu, koja strana je u povoljnijem položaju?

Na južnom frontu, koji se posmatra kao jedan od glavnih ukrajinskih prioriteta, sa ciljem da se prekine "ruski kopneni most koji se prostire od Krima ka Azovskom moru", stižu izveštaji o žestokim borbama ruskih i ukrajinskih snaga, prenosi CNN.

Brigadni general Oleksandr Tarnavski, komandatnt jedinica koje deluju na velikom delu južnog fronta u Ukrajini, rekao je za ukrajinsku televiziju da njegovi vojnici "sistematski teraju neprijatelja sa položaja".

Naveo je da je 33 komada ruske opreme uništeno u poslednjim ukrajinskim akcijama, uključujući oklopne transportere, artiljerijska oruđa, protivavionski raketni sistem... Međutim, CNN piše da ove reči ipak moraju da se prevedu u oslobođene gradove i sela. 

Ruski vojni bloger "Rybar" takođe tvrdi da se nastavlja ukrajinski pritisak na ruske pozicije kod sela Robotine u regionu Zaporožja.

Postavlja se pitanje koja strana je u prednosti? Analitičar Rob Li navodi da je teško izmeriti koja strana trenutno ima povoljniji položaj, jer nema značajnih teritorijalnih dobitaka. 

"Obe strane su trenutno iscrpljene...ali nije jasno koja strana to može na bolji način da podnese", rekao je Li za podkast Geopolitics Decanted”. 

profimedia

 

16.18 DPSU potvrdio da su pripadnici Vagner grupe stigli u Belorusiju

Ukrajinska granična služba (DPSU) potvrdila je da su pripadnici privatne vojne grupe Vagner stigli u Belorusiju iz susedne Rusije, javlja BB. 

DPSU navodi da je u toku procena koliko "vagnerovaca" ima u Belorusiji, koja takođe deli granicu sa Ukrajinom, kao i njihovu tačnu lokaciju i ciljeve.

U jednom nepotvrđenom izveštaju se navodi da je konvoj od oko 60 "Vagnerovih" vozila prešao granicu u Belorusiju rano jutros.

U junu, pobuna pripadnika "Vagnera" dovela je u pitanje autoritet predsednika Rusije Vladimira Putina, ocenjuje BBC.

Pobuna koja je trajala 24 časa okončana je sporazumom prema kojem je "Vagnerovim" borcima rečeno da mogu da se pridruže redovnoj ruskoj vojsci ili da odu u Belorusiju.

Vođi "Vagnera" Jevgeniju Prigožinu, takođe, je ponuđeno da se preseli u Belorusiju, ali se ne zna gde se trenutno nalazi, navodi BBC.

Portparol DPSU Andrij Demčenko potvrdio je prisustvo "Vagnera" u Belorusiji u kratkoj današnjoj izjavi. On je rekao da ukrajinski graničari "nastavljaju da prate situaciju" preko severne granice ne navodeći druge detalje.

Tanjug/AP

 

Ranije danas, Telegram kanal povezan sa beloruskim opozicionim blogerom izvestio je da je veliki "Vagnerov" konvoj ušao u Belorusiju iz Rusije.

Kanal Beloruski Hajun saopštio je da je vozila, uključujući pikapove, kamione i autobuse, pratila beloruska saobraćajna policija dok su se kretali ka gradu Osipoviči, oko 85 kilometara jugoistočno od prestonice Minska. Beloruske vlasti, koje smatraju Beloruski Hajun ekstremističkim kanalom, nisu komentarisale ove informacije.

Ministarstvo odbrane Belorusije je u petak saopštilo da "Vagnerovi" vojnici sada deluju kao vojni instruktori za snage teritorijalne odbrane zemlje. U saopštenju je navedeno da borci obučavaju beloruske snage "u nizu vojnih disciplina" u blizini Osipoviča.

13.48 Zaharova: Kijevski režim krenuo putem terorizma

"Moskva je osudila planove Kijeva da upotrebi terorističke metode protiv ruskih nuklearnih elektrana koje mogu izazvati nuklearnu katastrofu velikih razmera u Evropi", izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je ovo navela u saopštenju koje je izdato nakon ukrajinskog napada dronom na grad Kurčatov, koji se nalazi u blizini nuklearne elektrane Kursk, preneo je TASS.

"Odlučno osuđujemo zlonamerne planove Ukrajine da aktivno koristi terorističke metode protiv ruskih nuklearnih elektrana, što može dovesti do nuklearne katastrofe velikih razmera u Evropi, navela je Zaharova.

Ona je pozvala međunarodnu zajednicu i rukovodstvo Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA i UN da obrate pažnju na neodgovorno ponašanje Kijeva i oštro ga osude.

Zaharova istakla da je kijevski režim krenuo putem terorizma i da je verovatna meta ukrajinske provokacije dronovima 14. jula bila je nuklearna elektrana Kursk.

"U gradu Kurčatov u Kurskoj oblasti, gde se nalazi nuklearna elektrana Kursk, 14. jula je pala i eksplodirala bespilotna letelica. Zahvaljujući dobro koordinisanoj operaciji snaga PVO koje štite stanicu, kritično važna mesta nisu oštećena. Niko nije povređen", naglasila je ona. 

Tanjug AP/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

 

13.15 Moskva: Zasad nema potvrde da je severnokorejski projektil pao u našu zonu

Rusko ministarstvo spoljnih poslova, kao i ministarstvo odbrane, proveravaju informaciju da li je projektil koji je Severna Koreja lansirala 12. jula navodno pao u rusku ekskluzivnu ekonomsku zonu, ali zasad nema takve potvrde, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

"Koliko znam, moje kolege su nastavile da istražuju ovaj slučaj zajedno sa Ministarstvom odbrane, međutim, nemamo jasnu informaciju do sada da je projektil pao u rusku ekonomsku zonu", izjavio je Rudenko, preneo je TASS.

Severna Koreja lansirala je interkontinentalnu balističku raketu ICBM 12. jula, a kako je objavila severnokorejska novinska agencija KCNA, lansiranjem je upravljao lider Severne Koreje Kim Džong-Un.

12.50 Kijev: Rusija jutros napala dronovima, granatirala gradove i sela

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su ruske snage izvele danas napade dronovima i granatirale gradove i sela na liniji fronta, usled čega je povređen najmanje jedan civil.

U izjavi portparolke ukrajinske Južne komande Natalije Humenjuk navodi se da je Rusija pokrenula napade dronovima "šahid" na oblasti Nikolajev i Zaporožje tokom noći, preneo je "Kijev independent".

Guverner Zaporoške oblasti Jurij Malaško dodao je da su ruske snage napale predgrađe Zaporožja dva puta i da je tada ranjen muškarac (62). Rusko ratno vazduhoplovstvo poručilo je da je oborilo šest "šahida", koji su dolazili iz južnog pravca.

Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

11.30 Vlada Srbije usvojila više odluka koje se tiču pomoći Ukrajini

Vlada Srbije saopštila je danas da je usvojila više odluka koje se tiču pomoći za prevazilaženje humanitarne katastrofe u Hersonskoj oblasti Ukrajine, među kojima je i odluka o donaciji robe i lekova iz Republičke direkcije za robne rezerve i robe iz Komesirijata za izbeglice i migracije.
Kako se navodi, Vlada je donela zaključak kojim se odobrava privremena zaštita za prihvat državljana Ukrajine pogođenih situacijom u Hersonskoj oblasti.

Kao dodatni vid podrške, ovog leta će biti organizovan sportsko-rehabilitacioni kamp za omladinske i dečje ekipe Fudbalske akademije Dinamo iz Kijeva, navodi se u saopštenju i dodaje da je Vlada odobrila sredstva za oranizaciju kampa, koji će pokriti smeštaj, ishranu, održavanje treninga i fudbalskih utakmica. (kraj) vbr

09.15 Ukrajinski general izvestio o napretku na južnom frontu

Visoki ukrajinski general izvestio je o novom napretku na južnom frontu rata, rekavši da njegove trupe „sistematski pomeraju neprijatelja sa svojih pozicija“.

General Oleksander Tarnavski, komandant ukrajinskih snaga na jugu, u subotu je na Telegramu rekao da je neprijatelj u prethodna 24 sata bili imao najmanje 200 gubitaka, prenosi Rojters. 

08.30 Putin: Prigožin odbio ponudu da borci Vagner grupe budu deo ruske vojske

Šef paravojne plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin je odbio ponudu da njegovi borci služe kao jedinica ruske vojske, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin za Komersant, prenosi BBC. On je naveo da su mnogi komandanti Vagnera podržali plan da ih vodi "visoka figura" iz te grupe.

Kako je rekao Putin, "Prigožinov odgovor bio je da oni nisu saglasni sa time". Razgovori sa njim su održani u danima nakon što je okončana pobuna Vagnera 23. i 24. juna, koja je predstavlja izazov za Putinov autoritet. Putin je takođe naveo i da im je izneo nekoliko ponuda , uključujući i službu pod visokim komandantom Vagnera koji je poznat kao "Seda kosa". 

08.15 EU usvojila dodatno izdvajanje za pomoć Ukrajini

Ministri finansija Evropske unije juče su jednoglasno usvojili dodatno izdvajanje sredstava za pomoć Ukrajini kroz dopunu dugoročnog budžeta, pored toga što i dalje postoje nesuglasice u pogledu drugih troškova koji prete da odlože ili čak blokiraju dostavljanje pomoći Kijevu.

Kako prenosi Rojters, Evropska komisija predložila je povećanje budžeta EU do 2027. godine za 66 milijardi evra, od čega bi 17 milijardi evra bilo namenjeno za pomoć Ukrajini, uz još 33 milijarde evra kredita.Kredt bi bio namenjen za pokrivanje većih kamata, za migracionu politiku i podsticanje ulaganja u kritičnu tehnologiju.

07.55 Erdogan: Putin i ja smo na istoj strani po pitanju produžetka Sporazuma o žitu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da su on i predsednik Rusije Vladimir Putin na istoj strani kada je reč o produžetku Sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka. Erdogan je istakao i da će, kako se nada, dogovor biti produžen nakon  17. jula, kao rezultat napora Ujedinjenih nacija i Turske, preneo je Rojters.

07.10 Belorusko ministarstvo odbrane: Vagnerovci treniraju belorusku vojsku 

Pripadnici Vagner grupe trenuraju beloruske vojnike u Belorusiji, reklo je ministarstvo odbrane te zemlje, preneo je Rojters. U saopštenju se dodaje da se treninzi obavljaju blizu grada Osipoviči, oko 90 kilometara od prestonice Minska. Kako je kratko navedeno u izjavi ministarstva, "Vagnerovi borci su instruktori u brojnim vojnim disciplinama".

06.30 MMF: Rat u Ukrajini ima slabiji uticaj na rusku ekonomiju nego što se očekivalo

Rat u Ukrajini ima uticaj na rusku ekonomiju, ali on je manji nego što se ranije očekivalo, izjavila je direktorka komunikacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džuli Kozak. Ona je dodala da će ažurirana prognoza MMF-a za rast ruske ekonomije biti predstavljena kasnije u julu, prenose RIA Novosti. Prema aktuelnom predviđanju MMF-a, ruski BDP će ove godine porasti za 0,7 odsto.

Komentari (0)

Evropa