Evropa

Borelj: EU odbacuje podsticanje verske mržnje i netrpeljivosti

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2023

-

11:07

Borelj: EU odbacuje podsticanje verske mržnje i netrpeljivosti
Borelj: EU odbacuje podsticanje verske mržnje i netrpeljivosti - Copyright Tanjug /AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Nakon nedavnih postupaka pojedinaca u Evropi koji su uvredili mnoge muslimane, Evropska unije ponavlja svoje snažno i odlučno odbacivanje bilo kojeg oblika podsticanja verske mržnje i netrpeljivosti, izjavio je danas visoki izaslanik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

Nedavno su organizovano spaljivanje primeraka Kurana ispred ambasada zemalja poput Egipta ili Turske u Danskoj i Švedskoj.

''Poštovanje različitosti je osnovna vrednost Evropske unije. To uključuje i poštovanje drugih verskih zajednica. Skrnavljenje Kurana, ili bilo koje druge knjige koja se smatra svetom, je uvredljivo, nepoštovanje i jasna provokacija. Izrazima rasizma, ksenofobije i srodne netolerancije nije mesto u Evropskoj uniji'', saopštio je Borelj.

On je istakao da EU nastavlja da se zalaže za slobodu veroispovesti ili uverenja i slobodu izražavanja, u inostranstvu i kod kuće.

''Nije činjene svega legalnog etičko'', rekao je.

Borelj je naveo da dela ''pojedinačnih provokatora''  idu samo u korist onima koji žele da podele ''nas i naša društva''.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa