Evropa

Niz napada na klimatske aktiviste u Nemačkoj: Pokrenuta 142 istražna postupka

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2023

-

16:37

Niz napada na klimatske aktiviste u Nemačkoj: Pokrenuta 142 istražna postupka
Nemačka policija - Copyright Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Zbog napada na pripadnike ekološkog pokreta "Poslednja generacija" do sada su širom Nemačke pokrenuta 142 istražna postupka, prenose nemački mediji, pozivajući se na vlasti. 

Prema podacima istražnih organa u 47 gradova u kojima su pripadnici pokreta protestovali lepeći se za saobraćajnice, radi se uglavnom o istragama zbog nanošenje telesnih povreda.

Istrage se vode i zbog krivičnih dela prinude i upućivanja uvrede, javlja javni servis RBB, pozivajući se na vlasti. Stručnjaci smatraju da je mnogo veći broj napada s obzirom na to da pripadnici pokreta retko prijavljuju napade, tako da većina prijava dolazi od same policije.

Službeni stav "Poslednje generacije" je da pokažu razumevanje za ljutnju vozača koji zbog demonstranata ponekad satima stoje pa se u najvećem broju slučajeva odustaje od podnošenja prijave.

U dva slučaja je zatražen zahtev za pritvorom, i to kod jednog počinioca koji je hteo da zapali jednog od demonstranata, kao i jednog koji je nasilno odvukao demonstrantkinju s kolovoza u trenutku kad je ona već bila zalepljena za asfalt.

Poslednja generacija je proteste započela prošle godine, a intenzivirala ih je na proleće. 

Trenutno se akcije fokusiraju na bogatije pripadnike društva, što uključuje i blokiranje aerodromskih pista kako bi se sprečili privatni letovi. Ispitivanja javnog mnjenja u poslednje vreme su pokazala pad razumevanja za akcije Poslednje generacije.

Poslednja generacija od nemačke vlade traži hitne i konkretne mere za usporavanje klimatskih promena, između ostalog i ograničenje brzine na nemačkim autoputevima, kao i jeftiniji javni prevoz.

Komentari (0)

Evropa