Evropa

Evropa je prvi region u svetu koji je prešao 50 miliona zaraženih koronavirusom

Komentari

Autor: Reuters

20/07/2021

-

08:18

Evropa je prvi region u svetu koji je prešao 50 miliona zaraženih koronavirusom
Holandija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropa je postala prvi region u svetu koji je prešao 50 miliona zaraženih koronavirusom u ponedeljak, podaci su koje je prikupio Rojters, dok se virulencija delta varijanta širi i sve više povećava broj dnevnih infekcija.

Evropa ima milion novozaraženih svaki osmi dan i prijavila je gotovo 1,3 miliona smrtnih slučajeva otkad je počela pandemija.

Delta varijanta, koja je mnogo zaraznija od originalne verzije koronavirusa, detektovana je u oko 100 zemalja i sad je dominantna u svetu. Evropska tržišta strahuju da bi delta varijanta mogla da uspori globalni ekonomski oporavak.

"Ulagači su veoma zabrinuti da bi do još jednog zatvaranja moglo da dođe kroz mesec ili dva", rekao je Ras Mould, investicioni direktor u "AJ Bell".

profimedia

Rusija i Francuska približavaju se broju od šest miliona zaraženih

Evropa ima 27 odsto slučajeva zaraze koronavirusom u svetu i 31 odsto smrtnih slučajeva. Toj regiji trebalo je 194 dana da dođe od 25 do 50 miliona zaraženih dok joj je za prvih 25 miliona trebalo 350 dana.

Rusija i Francuska približavaju se broju od šest miliona zaraženih od početka pandemije.

Engleska je u ponedeljak ukinula gotovo sve mere, ali tzv. Dan slobode pokvaren je sve većim brojem zaraženih i lošim prognozama. Francuska je imala jedan od najstrožih lokdauna u Evropi, a sad traži potvrdu o vakcinaciji za ulaz na brojna mesta od početka avgusta, kao i obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike. To je prethodni vikend izazvalo velike proteste u zemlji.

profimedia

Svet ukupno beleži više od 190 miliona zaraženih koronavirusom

Holandija je prošle sedmice objavila da su ponovno na snazi smernice za rad od kuće, samo nekoliko nedelja nakon što ih je ukinula, kao i neke restrikcije kad se radi o barovima, restoranima i noćnim klubovima.

Grčka traži od posetilaca restorana i kafića da pokažu potvrdu o vakcinaciji da bi mogli da uđu u unutrašnji prostor.

Svet ukupno beleži više od 190 miliona zaraženih koronavirusom i četiri miliona umrlih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa