Evropa

Vukovi proglašeni izumrlom vrstom u Andaluziji, nema ih od 2020. godine

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2023

-

14:56

Vukovi proglašeni izumrlom vrstom u Andaluziji, nema ih od 2020. godine
Vukovi proglašeni izumrlom vrstom u Andaluziji, nema ih od 2020. godine - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Vukovi su proglašeni izumrlom vrstom u španskoj pokrajini Andaluziji, nakon što se u izveštaju odeljenja za životnu sredinu pokrajinske vlade navodi da od 2020. nije bilo naznaka da su prisutni, uprkos tome što su zaštićena vrsta.

Procenjeno je da je najkasnije do 2010. u Andaluziji bilo šest do osam čopora vukova, uglavnom u Sijera Moreni, gde je bilo do 56 jedinki. Uprkos tome što je vuk tek sada proglašen za izumrlu vrstu, stručnjaci iz Andaluzije navode da nije bilo dokaza da ih ima na tom području još od 2013, prenosi Gardijan.

"Ovo je loša vest i potvrđuje negativan trend za nekoliko postojećih čopora vukova u južnoj Španiji, koji su fizički i genetski izolovani od vukova u ostatku Španije, zbog gubitka staništa, krivolova i ilegalnog lova", rekao je koordinator za očuvanje Svetskog fonda za divlje životinje u Španiji Luis Suarez.

On je naveo da je nestanak vukova direktno povezan sa nedostatkom političke volje regionalne vlade da usvoji adekvatne mere zaštite.

''Neshvatljivo je da, uprkos situaciji koja seže decenijama unazad, vuk nije naveden kao vrsta kojoj preti izumiranje i da nije postojao plan oporavka'', rekao je Suarez.

Dodao je da bi, u slučaju da je vuk označen kao ugrožen, pokrajinska vlada morala da preduzme zakonske mere za zaštitu lokalne populacije te životinje.

Suarez je ocenio da je vlada bila "paralisana" od bojazni od sukoba sa lovačkim lobijem i stočarima, i da je samo pratila populaciju vukova.

Gardijan navodi da je u Španiji bila najveća populacija vukova u celoj Evropi, i da ih je sredinom 19. veka bilo 9.000, ali je sredinom 1970-ih ostalo svega nekoliko stotina. Kada je trovanje stavljeno van zakona u tom periodu, populacija vukova je počela da se oporavlja.

Plan španske vlade za oporavak populacije vukova, koji je objavljen 2021, imao je za cilj povećanje populacije za 18 odsto, sa 297 na 350 čopora. Međutim, studija koju je prošle godine objavio Prirodnjački muzej u Madridu sugeriše da su zvanične procene populacije vukova preterano optimistične i da su brojke mnogo niže.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa