Društvo

Čopor vukova mesecima seje strah na planini Rudnik: "Građani da ostanu mirni i drže stoku na sigurnom noću"

Komentari

Autor: RINA

16/01/2022

-

17:58

Čopor vukova mesecima seje strah na planini Rudnik: "Građani da ostanu mirni i drže stoku na sigurnom noću"
Čopor vukova mesecima seje strah na planini Rudnik: "Građani da ostanu mirni i drže stoku na sigurnom noću" - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Čopor od pet vukova već nekoliko meseci seje strah na planini Rudnik. Usled zimskog perioda i sve veće gladi ne prezaju da upadnu u domaćinstva i napadanu stoku.

"Poklali su ovce u potpunosti jednom čoveku u Stragarima. A nedavno se jedan meštanin iz Zagrađa, u zaseoku Varnice, jedva izborio, sva sreća da je uz sebe imao pušku pa je vuka upucao, inače bi mu nastradala sva stoka", rekao je za RINU Rudničanin, Budimir Vasić.

Prema rečima nadležnih u LU "Vojvoda Milan Obrenović" njihovo područje kretanja obuhvata podnožje planine Rudnik, između varošice, zaseoka Varnice, kao i sela Vojkovci prema Jarmenovcima i Bosuta, pa i dalje ka Bukulji i Aranđelovc.

"Vukovi inače prate divlje svinje. Lovnik Miroslav Hrnjaković je imao priliku da odstreli jednog od njih, ali je hitac sprečila grana između mete i cilja. Narednog vikenda sreća se osmehnula upravo meni. Vuk je ranjen, ali su noć i velike snežne padavine koje su pratile lov učinile svoje i sprečile da se isti i dotuče i pored jakog krvnog traga", pojašnjava Vasić, inače lovac od 1986. godine.

On dodaje da u zimskim mesecima vukovi prelaze i preko čitave planine, a za dan u stanju da pređu oko 50 kilometara.

Kako kaže, i sam je ustrelio vuka iz pomenutog čopora pre oko dve nedelje, ali druge nije uspeo jer su pobegli preko planine.

"Spuštaju se oni i vrlo nisko, u zavisnosti od snega i snežnih padavina, traže hranu. Građani treba da ostanu mirni i drže stoku na sigurnom noću", napominje Vasić.

Osim vukova, tokom letnjih meseci velike probleme meštanima pravile su i divlje svinje koje su u potrazi za hranom desetkovale rod kukuruza u mnogim domaćinstvima.

Komentari (0)

Srbija