Evropa

Bivši savetnik britanskog premijera: Džonson se protivio lokdaunu jer umiru samo stariji

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2021

-

14:12

Bivši savetnik britanskog premijera: Džonson se protivio lokdaunu jer umiru samo stariji
Bivši savetnik britanskog premijera: Džonson se protivio lokdaunu jer umiru samo stariji - Copyright Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson nije želeo da pooštri ograničenja povezana sa kovidom 19 prošle jeseni, kada se broj slučajeva povećavao, jer je smatrao da većinom umiru samo stariji od 80 godina, tvrdi Dominik Kamings, bivši glavni savetnik Džonsona.


U prvom intervjuu datom u svojoj političkoj karijeri, Kamings je za BBC rekao i da mu je premijer tada poslao poruku u kojoj stoji da “više ne veruje preterivanjima britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS)”.

Kamings tvrdi da je Džonson više bio za to da virus prođe kroz populaciju nego da uništi ekonomiju.

U porukama na Vocapu, koje su sredinom oktobra prošle godine poslate Džonsonovim saradnicima, a koje je Kamings podelio sa BBC tokom intervjuu, Džonson kaže: "Moram reći da su me malo potresli neki podaci o smrtnim slučajevima povezanim sa kovidom. Prosečna starost je 82-81 godina za muškarce i 85 godina za žene. To je iznad očekivanog trajanja životnog veka. Dakle, zarazite se kovidom i živite duže. Teško da će neko mlađi od 60 godina otići u bolnicu (4,0 procenta), a od njih gotovo svi prežive”.

Na najnovije tvrdnje Kamingsa, odmah je reagovala Kancelarija premijera, navodeći da je Džonson tokom pandemije “preduzimao neophodne mere za zaštitu života i ekonomije, vođen najboljim naučnim savetima“.

Dodaje se i da je zahvaljujući uvođenju tri lokdauna sprečeno pucanje zdravstvenog sistema.

Kamings je u intervjuu rekao i da je Džonson, uoči početka pandemije, želeo da se sastane sa kraljicom, u sklopu tradicionalnih nedeljnih razgovora, ali da je morao da ga upozori da bi kraljica mogla umreti ako se zarazi korona virusom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa