Evropa

Nehamer: Želim da se pravo na korišćenje gotovine obezbedi u Ustavu

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2023

-

13:16

Nehamer: Želim da se pravo na korišćenje gotovine obezbedi u Ustavu
Tanjug/AP//Heinz-Peter Bader - Copyright Tanjug/AP//Heinz-Peter Bader

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je danas da želi da se pravo na korišćenje gotovine obezbedi u Ustavu.

Nehamer je za austrijske medije rekao da je pitanje gotovine veoma važno za ljude i da je zbog toga zamolio ministra finansija Magnusa Brunera da sačini predlog pre sastanka sa bankama u sepembru. Ideju o tome godinama podržava krajnje desničarska Slobodarska partija Austrije, preneo je Rojters.

Većina istraživanja javnog mnjenja pokazuje da je antiimigraciona Slobodarska partija na prvom mestu sa jasnim vođstvom u odnosu na opozicione Socijaldemokrate i Nehamerove konzervativce koji su u dvopartijskoj koaliciji sa levičarskim Zelenima, a izbori su planirani za jesen naredne godine.  

Austrijanci su među nacijama u evro zoni koje najviše vole gotovinu. Uprkos ponovljenim uveravanjima Austrijske narodne banke da nema planova da se ukine gotovina, Slobodarska partija tvrdi da su pravo korišćenja gotovine i sloboda anonimnog plaćanja u opasnosti.  Do sada su konzervativci to odbacivali.

Slobodarska partija je kritikovala Nehamera zbog njegovog zaokreta po tom pitanju, postavljajući pitanje zar ga nije sramota što krade ideje od te partije i što nema neku svoju razumnu ideju. Za promenu Ustava potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, a Slobodarska partija i konzervativci zajedno kontrolišu oko 55 odsto mesta u donjem domu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa