Evropa

Italijanski ministar pravde posetio zatvor u Torinu gde su preminule dve žene: Nije istraga već solidarnost

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2023

-

19:41

Italijanski ministar pravde posetio zatvor u Torinu gde su preminule dve žene: Nije istraga već solidarnost
Italijanski ministar pravde posetio zatvor u Torinu gde su preminule dve žene: Nije istraga već solidarnost - Copyright Tanjug/AP/Andrea Alfano/LaPresse

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski ministar pravde Karlo Nordio posetio je danas zatvor u Torinu gde su dve žene preminule u roku od nekoliko sati, pošto su advokati zatvorenika upozorili na niz samoubistava u prenatrpanim zatvorima u Italiji.

Nordio je rekao novinarima da njegova poseta nije bila inspekcija ili istraga u zatvoru Loruso i Kutunjo, već pokazivanje solidarnosti sa ustanovom nakon smrti pritvorenih žena u petak. 

Ministar je pozvao na alternativne oblike pritvora i prenamenu vojnih kasarni da bi se ublažila prebukiranost zatvora, preneo je AP.

Prema medijima i Udruženju "Antigona", koje se zalaže za bolje uslove u zatvoru, Italijanka se ubila u svojoj zatvorskoj ćeliji, dok je Nigerijka umrla u roku od nekoliko sati na odeljenju za mentalno zdravlje nakon što je odbijala hranu i piće od kada je stigla 22. jula.

Advokat Nigerijke Vilmer Perga rekao je danas za "Korijere dela sera" da ona nije štrajkovala glađu u znak protesta, već je jednostavno odustala od života.

"Antigona" je saopštila da je, ne računajući dva najnovija slučaja, od početka ove godine bilo 42 samoubistva u zatvorima, dok je 2022. godine bilo 85.

Udruženje podseća da se tokom leta često povećavaju tenzije u zatvorima zbog visokih temperatura i smanjenog broja osoblja zbog godišnjih odmora.

"Antigona" procenjuje da u Italiji ima 10.000 zatvorenika više nego zatvorskih kreveta, odnosno da zatvorski sistem u proseku radi sa 21 odsto iznad svojih kapaciteta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa