Evropa

RAT U UKRAJINI Dve osobe stradale u napadu na Zaporožje, Kijev: Vraćena kontrola nad teritorijom oko Bahmuta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/08/2023

-

07:40

RAT U UKRAJINI Dve osobe stradale u napadu na Zaporožje, Kijev: Vraćena kontrola nad teritorijom oko Bahmuta
RAT U UKRAJINI Dve osobe stradale u napadu na Zaporožje, Kijev: Vraćena kontrola nad teritorijom oko Bahmuta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 537. dan rata u Ukrajini. Dok se vode borbe u Ukrajini razmišljaju o budućnosti, pa je tako ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao da je na teritoriji ove zemlje postavljen najveći broj mina na svetu i da je potrebna pomoć u opremi za deminiranje. Od početka ruske invazije, kako tvrdi kijevsko tužilaštvo rata, poginulo je najmanje 500 dece, uključujući i najnovije jučerašnje žrtve napada na dva sela u oblasti Herson gde je među poginulima beba i njen dvanaestogodišnji brati 

Ključni događaji:

  • Duda: Poljska neće ukinuti zabranu uvoza ukrajinskog žita ni posle 15. septembra
  • Ukrajinsko ministarstvo: Dve osobe stradale u ruskom napadu na Zaporošku oblast
  • SAD šalju Ukrajini novi paket pomoći vredan 200 miliona dolara
  • Kalašnjikov testirao novi izviđački sistem u ratnoj zoni u Ukrajini
  • Šolc se založio za diplomatsko rešenje okončanja rata u Ukrajini
  • Nemačka nije isključila isporuku krstarećih raketa "Taurus" Ukrajini
  • Ukrajinski graničari postavili novi granični znak na Zmijskom ostrvu
  • Reznikov: Na teritoriji Ukrajine najveći broj mina na svetu, potrebna pomoć

          Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

           Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

20.06 Moskva: Proterivanje ruskih diplomata iz Moldavije imaće posledice po odnose

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će proterivanje njihovih diplomata uiz Moldavije imati posledice po bilateralne odnose i da će uticati na stanovnike dve zemlje.

"Ovaj neprijateljski korak zvaničnog Kišinjeva će nesumnjivo imati posledice po rusko-moldavske odnose, ali će, pre svega, uticati na stanovnike obe zemlje, čije će mogućnosti da blagovremeno dobiju konzularnu pomoć, kao i da održe poslovne i kulturne veze značajno biti smanjene", navodi se u saopštenju, prenosi RIA.

Krajem jula, moldavske vlasti su objavile odluku o smanjenju broja ruskih diplomata u Kišinjevu, nakon saznanja da je na krov ruske ambasade i susedne stambene zgrade navodno postavljeno 28 satelitskih antena, jarbola i uređaja za prenos i prijem podataka.

19.20 Zelenski posetio vojnike u blizini linije fronta na istoku Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je danas vojne trupe i brigadni štab nedaleko od linije fronta u Donjecku na istoku Ukrajine. Zelenski je posetio pripadnike brigade uključene u borbe na delu linije fronta u pravcu grada Soledara, severno od Bahmuta, preneo je Rojters. 

Tanjugn/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

18.39 Britanski avioni presreli dva ruska pomorska bombardera severno od Škotske

Britanski ministar oružanih snaga Džejms Hepi saopštio je danas da su borbeni avioni Velike Britanije "Tajfun" presreli dva ruska pomorska patrolna bombardera u međunarodnom vazdušnom prostoru, severno od Škotske, unutar severne oblasti misije vazdušne policije NATO-a. Ranije danas, ruske vlasti su saopštile da su njihovi strateški bombarderi izveli rutinske letove iznad međunarodnih voda na Arktiku.

18.05 Duda: Poljska neće ukinuti zabranu uvoza ukrajinskog žita ni posle 15. septembra

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas da njegova zemlja neće ukinuti blokadu na uvoz ukrajinskog žita, čak ni posle 15. septembra kada ističe ta zabrana.

"Očigledno je da mi dosledno podržavamo Ukrajinu u odbrani od ruske agresije, ali naša najvažnija dužnost je da čuvamo interese Republike Poljske", rekao je Duda, prenosi agencija PAP.

Dodao je da je reč o odbrani unutrašnjeg tržišta i tržišta Evropske unije. Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka potpisale su 19. jula deklaraciju prema kojoj će zabrana uvoza žitarica iz Ukrajine biti produžena nakon 15. septembra.

17.18 SAD šalju Ukrajini novi paket pomoći vredan 200 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države će poslati Ukrajini novi paket pomoći vredan 200 miliona dolara, saopštio je danas Stejt department.

"Ovaj paket uključuje municiju za protivvazdušnu odbranu, artiljerijske metke i dodatnu opremu za čišćenje mina", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Rusija "svakog dana ubija ukrajinske civile i uništava civilnu infrastrukturu", dok istovremeno, kako se navodi, doprinosi globalnoj nesigurnosti hrane kroz uništavanje ukrajinskih civilnih luka i žitne infrastrukture.

"Rusija je započela ovaj rat i mogla je da ga okonča u bilo kom trenutku povlačenjem svojih snaga iz Ukrajine i zaustavljanjem brutalnih napada", poručuju iz Stejt departmenta.

Naglašava se da će, dok Rusija to ne bude učinila, SAD i njeni saveznici i partneri pomagati Ukrajini, koliko god bude potrebno.

14.37 Lindner u poseti Kijevu kako bi pružio konkretnu ekonomsku podršku

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner izjavio je danas da će sarađivati sa ukrajinskim kolegom Sergijem Marčenkom na jačanju ukrajinske ekonomije.

Lindner je stigao vozom u Kijev u prvu posetu Ukrajinu od početka rata, saopštila je pres služba nemačkog Ministarstva finansija, preneo je CNN.

On je rekao da je povratak u Kijev poseban i dirljiv trenutak.

"Poslednji put sam bio tamo početkom 2020. godine i upoznao zemlju koja se opredelila za demokratiju i tržišnu ekonomiju", rekao je Lindner i dodao da je ubeđeniji nego ikada da je Rusija zbog toga napala Ukrajinu.

On je naglasio da je ovde u pitanju "budućnost evropskog poretka mira i slobode".

Lindner je kazao da će se sastati sa Marčenkom, kako bi pružio konkretnu podršku. On je objasnio da nemačko Ministarstvo finansija želi da pomogne Ministarstvu finansija Ukrajine i učini zemlju privlačnijom za direktne strane investicije.

profimedia

 

 

13.30 Ukrajinsko ministarstvo: Dve osobe stradale u ruskom napadu na Zaporošku oblast

Dve osobe poginule su, a još desetoro je ranjeno, nakon najnovijeg talasa ruskih napada u Zaporoškoj oblasti.

Kako je saopštio ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslove, rakete su su noćas oko 2 sata po lokalnom vremenu pogodile grad Stepne u Zaporoškoj oblasti. Tri osobe su spasene tako što su izvučene ispod ruševina.

Usled granatiranja su potpuno uništena dva stambena objekta, oštećene su još dve kuće, a prozori na susednim kućama su razneti, stoji u saopštenju ukrajinskih vlasti.

profimedia

 

 

13.01 Ruske snage oborile dva drona iznad Belgorodske oblasti

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su danas dva drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

"Oko 12.15 časova i 12.45 časova po moskovskom vremenu, 14. avgusta, osujećeni su pokušaji kijevskog režima da bespilotnim letelicama izvrši terorističke napade na objekte u Ruskoj Federaciji", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Letelice su oborene u blizini sela Puškarnoje. Iz ruskog ministarstva dodaju da nema žrtava i materijalne štete.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Glaskov napisao je na Telegramu da lokalne vlasti rade na prikupljanju informacija o napadu.

11.30 Malijar: Ukrajina povratila kontrolu nad teritorijama oko Bahmuta

Ukrajinska vojska kaže da su njene trupe ponovo zauzele teritoriju oko ratom razorenog istočnog grada Bahmuta. Zamenica ministra odbrane Hana Malijar navela je da su ukrajinske snage napredovale prošle nedelje, dok je i dalje u toku duga i teška kontraofanziva.

Kako je rekla Malijar, ukrajinske trupe su napredovale za oko tri kilometra kvadratna, a juče su ukrajinske oružane snage saopštile da su trupe uspešno odbile rusko napredovanje na istoku i jugu.

Malijar je, međutim, danas upozorila da je Rusija povećala svoje aktivnosti u Kupjansku i Limanu na istoku zemlje kao odgovor na kontraofanzivu, dodajući da se Ukrajina suočava sa "moćnim otporom" na jugu.

profimedia

 

 

10.10 Dvojica Rusa uhapšena u Poljskoj zbog deljenja propagandnog materijala Vagnera

Dvojica Rusa uhapšena su u Poljskoj zbog deljenja propagandnog materijala ruske plaćeničke grupe Vagner, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Poljske Marijuš Kaminski.

"Agencija za unutrašnju bezbednost identifikovala je i privela dvojicu ruskih državljana koji su distribuirali propadgandni materijal grupe Vagner u Krakovu i Varšavi", poručio je Kaminski, prenosi Rojters.

On je dodao da su obojica optuženi za špijunažu i uhapšeni.

Poljska je prošle sedmice rasporedila 2.000 vojnika na granicu sa Belorusijom, u kojoj su na poziv predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka pristigle na stotine pripadnika Vagnera.

09.54 Nemački ministar finansija: Ukrajina ne sme da izgubi ovaj rat

Kristijan Lindner, nemački ministar finansija, rekao je da njegova zemlja stoji "rame uz rame" sa Ukrajinom, nakon što je stigao u Kijev u svoju prvu posetu od početka rata.

Lindner je rekao da će održati "veoma konkretne" razgovore sa ukrajinskim zvaničnicima o tome kako nemačko ministarstvo finansija može da podrži Ukrajinu sada i u budućnosti, prenosi AFP.

Od ruske invazije u februaru 2022. Nemačka je Ukrajini obezbedila oko 22 milijarde evra (19 milijardi funti) humanitarne, finansijske i vojne pomoći, rekao je Lindner, dodajući da "Ukrajina ne sme da izgubi ovaj rat.

09.19 Kijev osudio akciju ruskog ratnog broda u Crnom moru

Zvanični Kijev osudio je ono što je nazvao provokativnim ruskim potezima, dan nakon što je ruski ratni brod ispalio pucnje upozorenja na teretni brod u Crnom moru.

"Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine najoštrije osuđuje provokativne akcije koje je Ruska Federacija izvela 13. avgusta u Crnom moru u vezi sa turskim teretnim brodom 'Sukru Okan' koji je bio na putu za luku Izmail", navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Ruska mornarica je grubo prekršila Povelju UN, Konvenciju UN o pomorskom pravu i druge norme međunarodnog prava. Ovi postupci su primer smišljene politike Rusije ugrožavanja slobode plovidbe i bezbednosti komercijalnog brodarstva u Crnom moru", kaže su saopštenju, a prenosi Rojters.

07.20 Najmanje tri osobe ranjene u ruskom napadu na Odesu

Najmanje tri osobe ranjene su u noćašnjem napadu na ukrajinski lučki grad Odesu, saopštio je guverner ukrajinskog crnomorskog regiona Oleg Kiper.

''Kao rezultat neprijateljskog napada na Odesu, izbilo je nekoliko požara, izazvanih delovima rakete koji su padali. Prozore na zgradama razbila je silina eksplozije'', napisao je Kiper na svom nalogu na Telegramu.

Iz Komande ukrajinskih oružanih snaga na jugu saopšteno je da su zbog delova projektila, koji su nasumice padali po gradu, oštećeni spavaonica i supermarket, a na jednoj lokaciji u gradu izbio je požar.

Odesa, najveća ukrajinska luka i pomorska baza, više puta bila je mera ruskih napada dronovima i granatirana, od kako je Rusija napustila sporazum o izvozu žitarica Crnim morem.

07.07 Generalštab Ukrajine: Rusi pokušavaju da povrate izgubljene položaje

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage tokom protekla 24 sata bezuspešno pokušavale da napreduju u pravcu Kupjanska i da povrate izgubljene položaje u Donjeckoj oblasti i Zaporožju. 

Pod jakom vatrom ruske avijacije i artiljerije, ukrajinske trupe nastavljaju da zadržavaju ofanzivu Rusa u oblasti Avdejevke i Marinke, navedeno je u izveštaju, prenosi Unian.

Tvrdi se da su ruske snage bezuspešno pokušale da povrate izgubljene pozicije na Bahmutskom, Šahtjorskom i Zaporoškom pravcu. Istovremeno, ukrajinske odbrambene snage nastavljaju napredovanje na pravcu Melitopolja i Berdjanska, gde utvrđuju svoje pozicije, navodi generalštab. 

07.00 Zelenski: Dim na Krimskom mostu dokaz da zločini Rusije neće ostati bez odgovora

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su spaljena ruska tehnika i dim na Krimskom mostu "dokazi da nijedan zločin Rusije neće ostati bez odgovora".

"Svaki uništeni okupator, sva spaljena ruska tehnika, požari u njihovim štabovima i skladištima, veoma rečit dim na Krimskom mostu i ne samo to - sve je to dokaz da nijedan zločin Rusije nećemo ostaviti bez odgovora“, rekao je Zelenski u video poruci, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u subotu da je Ukrajina pokušala da napadne Krimski most raketom S-200 prerađenom u udarnu verziju, da je raketa oborena i da nije bilo štete.

06.50 Kalašnjikov testirao novi izviđački sistem u ratnoj zoni u Ukrajini

Koncern „Kalašnjikov” testirao je novi izviđački sistem „Kvasimahta” u ratnoj zoni u Ukrajini, izjavio je predsednik kompanije Alan Lušnjikov. Kako je saopšteno iz kompanije, sistem uključuje veliki kvadrokopter - platformu za podizanje koja se napaja električnom energijom iz kabla sa zemlje. 
Taj sistem može da lebdi u vazduhu najmanje 24 sata, dok na njega ne utiče elektronski i radio talasi, prenose RIA Novosti.

06.45 Šolc se založio za diplomatsko rešenje okončanja rata u Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc založio se juče za diplomatsko rešenje za okončanje rata u Ukrajini, istakavši da su sadašnji razgovori veoma važni i da bi mogli da omoguće mir. U intervjuu za ZDF, on je rekao da su prošlonedeljni mirovni pregovori u Saudijskoj Arabiji bili veoma važni. 

"Doduše, oni su samo početak, ali to je ipak nešto veoma posebno", istakao je on.
Šolc je rekao da je u razgovorima pored zemalja Latinske Amerike i Afrike učestvovala i Kina, što bi mogao biti način da se omogući mir.

Šolc nije isključio isporuku krstarećih raketa "Taurus" Ukrajini. 

06.30 Ukrajinski graničari postavili novi granični znak na Zmijskom ostrvu

Ukrajinski graničari postavili su novi granični znak na Zmijskom ostrvu u Crnom moru ovoga vikenda u znak podsećanja na početak ruske invazije kada je ukrajinski ratni brod odbio da se preda.

"Sledeći granični znak biće postavljen na našem ukrajinskom Krimu pošto ga odbrambene snage Ukrajine oslobode", rekao je načelnik granične službe Serhij Dejneko na video snimku na Fejsbuku.

Prethodni granični znak uništili su ruski okupatori, rekao je Dejneko, preneo je Rojters.

 

 

06.10 Reznikov: Na teritoriji Ukrajine najveći broj mina na svetu, potrebna pomoć

Na teritoriji Ukrajine nalazi se najveći broj mina na svetu, a nedostaje joj oprema za deminiranje zbog čega je Kijevu preko potrebna pomoć, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Reznikov je istakao za "Gardijan" da ukrajinskoj vojsci nedostaju ljudstvo i oprema da očisti od mina prve linije fronta na kojima se nalaze milioni eksplozivnih naprava na jugu i istoku Ukrajine.
Reznikov je uputio saveznicima apel za pomoć, navodeći da ukrajinski vojnici otkopavaju po pet mina na svakom kvadratnom metru, koje su postavile ruske trupe u pokušaju da osujete kontraofanzivu Ukrajine.

Komentari (0)

Evropa