Evropa

Sud u Moskvi kaznio sa dva miliona rubalja američku društvenu mrežu Redit

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2023

-

21:41

Sud u Moskvi kaznio sa dva miliona rubalja američku društvenu mrežu Redit
Sud u Moskvi kaznio sa dva miliona rubalja američku društvenu mrežu Redit - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Prekršajni sud u Moskvi izrekao je novčanu kaznu američkoj platformi Redit u iznosu od oko dva miliona rubalja, zbog odbijanja da ukloni informacije koje su zabranjene u Rusiji, preneli su ruski mediji.

"Platforma Redit kriva je za prekršaj po članu 13. stav 41 administrativnog zakonika Ruske Federacije i propusta vlasnika ove društvene mreže da izbrišu informacije ili veb stranicu koje nisu u skladu sa zakonodavstvom Ruske Federacije. Zbog navedenog, ovom subjektu se izriče novčana kazna u iznosu od dva miliona rubalja", navodi se u sudskoj odluci, prenosi TAS S.

U sudskim spisima se navodi da je proces protiv platforme Redit pokrenut zbog informacija o međunarodnom ekstremističkom pokretu AUE, "zločinačkom udruživanju zatvorenika koje je zabranjeno u Ruskoj Federaciji", kao i zbog objavljivanja "nepouzdanih informacija o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini".

Redit je društvena mreža koja sadrži informacije koje generišu korisnici, uključujući fotografije, video zapise, linkove i tekstualne poruke, kao i diskusije o sadržajima objavljenim na ovoj platformi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa