Evropa

Poljska odobrila održavanje referenduma na dan izbora: Odluka u penzijama, privatizaciji, migrantima i ogradi na granici

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2023

-

21:11

Poljska odobrila održavanje referenduma na dan izbora: Odluka u penzijama, privatizaciji, migrantima i ogradi na granici
Poljski parlament - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poljski poslanici danas su usvojili rezoluciju o održavanju referenduma istog dana, 15. oktobra, kada se u toj zemlji održavaju i parlamentarni izbori.

Vladajuća nacionalistička partija Pravo i pravda (PIS) navodi da je cilj referenduma da se osigura da se poštuje volja naroda po četiri pitanja - privatizaciji državnih preduzeća, podizanju starosne granice za odlazak u penziju, ogradi na beloruskoj granici i prihvatanju migranata prema Evropskom dogovoru, prenosi Rojters.

S druge strane, opozicione stranke navode da PIS Zloupotrebljava javna sredstva za kampanju osmišljenu da dodatno mobiliše svoje pristalice i demonizuje protivnike.

"Pitanja koja se tamo postavljaju ključna su za bezbednost naših sunarodnika i naše zemlje. Nećemo dozvoliti da se ilegalni imigranti prisiljavaju, ne pristajemo na prodaju naše nacionalne imovine, protiv smo podizanja starosne granice za odlazak u penziju i likvidacije barijere na poljsko-beloruskoj granici. Želimo da čujemo glas Poljaka", rekao je vladin portparol Pjotr Miler tokom debate u Donjem domu.

Poslanik glavne opozicione stranke Građanske platforme (PO), Boris Budka, rekao je da nije reč o referendumu, "već o pokušaju da se zaobiđu svi propisi u vezi sa finansiranjem izbornih kampanja".

PIS kaže da je PO podređen stranim interesima, posebno nemačkim, i da bi rasprodao državnu imovinu nemačkim kompanijama. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa