Evropa

"Nije završena priča za 2023. ali sve više se razmišlja o 2024": Koji faktori su ključni za ukrajinsku kontraofanzivu?

Komentari
"Nije završena priča za 2023. ali sve više se razmišlja o 2024": Koji faktori su ključni za ukrajinsku kontraofanzivu?
"Nije završena priča za 2023. ali sve više se razmišlja o 2024": Koji faktori su ključni za ukrajinsku kontraofanzivu? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Optimisti koji su samouvereno predviđali brzu i laku pobedu kada je Ukrajina pokrenula svoju dugoočekivanu kontraofanzivu, nisu pomogli Kijevu podizanjem očekivanja na nivo za koji se, ipak, ispostavilo da je malo viši nego što je trebalo da bude.

Za obe strane, rat je postao "situacija između čekića i nakovnja". Kao i Rusija, Ukrajina je sada uglavnom odustala od smelih obećanja o predstojećim trijumfima. Umesto toga, Kijev se zadovoljava izveštajima o osvojenim mestima i ostvarenom nedeljnom napretku.

Kako je jedan zvaničnik SAD rekao, "nije potpuno završena priča za 2023. godinu, ali sve više se razmišlja o 2024". Zbog toga, u Kijevu i na Zapadu raste svest da treba da počnu da rade i razmišljaju imajući u vidu novi, duži vremenski okvir, piše Mark Galeoti u autorskom tekstu za britanski "Tajms".

Kako navodi, Ukrajinci sami priznaju da kontraofanziva ne ide po planu, i da nisu ostvarili napredak kojem su se nadali, ali to ne znači da je kontraofanziva propala, jer je deo teritorije ipak oslobođen, a ruske snage su ozbiljno degradirane, uz još mesec ili dva u kojima bi Ukrajina mogla da postigne značajan napredak, pre nego što se vremenske prilike učine borbe još težim.

Ukrajinski zvaničnici uglavnom krive svoje kolege u savezničkim vladama zbog prevelikog optimizma u vezi sa kontraofanzivom, kao i "preterano entuzijastične" zapadne medije koji suviše često pogrešno razmišljaju, stvarajući ideju o demoralisanim, loše vođenim ruskim vojnicima koji brzo podvijaju rep, piše novinar lista "Politiko" Džejmi Detmer.

On podseća da su optimisti smatrali kako će se ovom kontraofanzivom ponoviti uspeh od prošle jeseni, kada je Ukrajina postigla zapanjujući i brz uspeh oko Harkova, ali napominje da Kijev takođe snosi određenu odgovornost za ovaj optimizam.

Tokom većeg dela proleća uoči kontraofanzive, navodi Ditmer, šef ukrajinske Glavne obaveštajne uprave Kirilo Budanov, između ostalih, samouvereno je govorio o "odlučujućoj bici", pa čak nije uvažio ni molbe Ministarstva spoljnih poslova sopstvene zemlje da smanji očekivanja.

Ipak su, nešto kasnije, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i ministar odbrane Oleksij Reznjikov, pokušali da "spuste loptu" kako se zapadni partneri ne bi razočarali i potencijalno smanjili priliv pomoći u Ukrajinu.

Kako stvari stoje na terenu?

Kada se sve ovo ima na umu, nije loše videti kako sada stoji ukrajinska kontraofanziva, i imaju li Kijev i saveznici razloga da se nadaju kako će doći do nekog većeg uspeha u narednim mesecima.

Galeoti u svom tekstu piše da Ukrajinci i dalje drže inicijativu, i da, kako god da se meri, možemo reći da pobeđuju. 

"Na primer, zadržali su Ruse raširene na širokom frontu i koristili su novopristigle dalekometne rakete, kao i druge kapacitete, da brže gađaju kada otkriju metu, kako bi uništili skladišta neprijatelja", piše on.

Tanjug AP/Libkos

 

Dodaje da Ukrajina, takođe, non-stop gađa ruske linije snabdevanja, pri čemu se posebno izdvajaju napadi na most kojim je Krim povezan sa ostatkom zemlje. 

Međutim, činjenica je da su u ovim naletima i Ukrajinci raširili svoje redove, jer je možda polovina Desetog korpusa, koji je Kijev osnovao kao rezervu, sada na frontu. Takođe, dok 47. mehanizovana brigada napreduje na jugu, ruski vojnici su dobro utvrđeni.

Odbrana Rusije za sada uspeva da uspori ukrajinske napade, koji se često izvode u malim formacijama jer bi veće bile podložne napadu ruskih helikoptera i artiljerije. Ovo, smatra Galeoti, pokazuje uspešno prilagođavanje Ukrajinaca, ali istovremeno im otežava napredak.

Dvojica analitičara iz instituta RUSI, Džek Votling i Nik Rejnolds, upozorili su na moguće zastoje u ukrajinskim napadima, detaljno govoreći o ruskim formacijama, promenjenoj taktici pešadije i poboljšanom ciljanju artiljerije.

Takođe, njih dvojica su rekli i da Rusi "brzo kopaju rovove, i poboljšavaju svoje borbene pozicije", kao i da se menjaju odbrambene taktike Rusije jer se koriste tenkovi za podršku pešadiji sa sigurne udaljenosti.

"Još jedna taktika Rusije jeste da se povuče sa pozicije koja trpi napade, i da je onda zaspu artiljerijom kada Ukrajinci pokušaju da je zauzmu. Ovo, uz ostale stvari koje Rusi rade, doprinosi usporenom napretku Ukrajine", pišu u analizi Votling i Rejnolds.

Melitopolj - ključna odrednica

Kao jedan od ključnih ciljeva u ovoj kontraofanzivi postavljen je dolazak do jugoistočnog grada Melitopolja, ali pripadnici američke obaveštajne zajednice, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su za "Vašington post" da ne veruju kako će Ukrajini ovo poći za rukom.

Takav zaključak donet je na osnovu ruske odbrane okupirane teritorije, i predviđa se da će ukrajinske snage koje žele da stignu do Melitopolja iz mesta Robotine udaljenog oko 80 kilometara, ostati na svega nekoliko kilometara udaljenosti od Melitopolja.

Važnost Melitopolja, inače, jeste to što se smatra vezom sa Krimom, jer se nalazi na preseku dva važna autoputa i pruge kojom Rusija može da premešta vojno osoblje i opremu sa Krima u druge okupirane delove Ukrajine.

Rob Li, vojni analitičar, rekao je da će biti teško povratiti kontrolu čak i nad gradovima blizu Melitopolja, kao što je Tokmak. 

"Rusija ima tri glavne odbrambene linije tamo, a zatim utvrđene gradove nakon toga. Nije samo pitanje da li Ukrajina može da probije jedan ili dva, već da li može da probije sva tri, i da joj ostane dovoljno snaga na raspolaganju da postigne nešto značajnije, kao što je zauzimanje Tokmaka ili nešto više od toga", kaže Li.

Tanjug/AP Photo/Libkos, File

 

Da nije sve tako loše ni kada je u pitanju ovaj pravac proboja za Ukrajinu, pokazuje i činjenica da su ukrajinske snage dva puta napredovale u poslednje dve nedelje ka Melitopolju, nakon što su povratile kontrolu nad selom po imenu Urožajne.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane, Hana Malijar, rekla je da je to selo oslobođeno, a kako je preneo CNN, dok su se novinari ove televizije približavali selu, salva metaka ih je sprečila da u njega uđu jer ruske trupe gađaju Ukrajince.

"Ukrajina mora da bude uporna"

U intervjuu ove nedelje, general Mark Mili, visoki vojni zvaničnik SAD, rekao je da Vašington nikada nije ni krio da se Ukrajina suočava sa teškim zadatkom. 

"Pre nekoliko meseci sam rekao da će ova ofanziva biti duga, krvava i spora. To je upravo ono što se dešava: duga, krvava, spora, i veoma, veoma teška borba", naveo je Mili za "Vašington post".

Analitičari kažu da su izazovi sa kojima se Ukrajina suočavala višestruki, ali se skoro svi slažu da je Rusija nadmašila očekivanja kada je reč o odbrani okupirane teritorije.

"Najvažniji faktor u tome kako je ova ofanziva do sada išla je kvalitet ruske odbrane", rekao je Li, naglašavajući važnost rovova, mina i avijacije. Prema njegovim rečima, Rusi su "imali mnogo vremena da sve pripreme, pa sada otežavaju Ukrajini da napreduje".

Iako još nije postigao svoje ciljeve, Mili je naveo da je Kijev ipak došao do određenog uspeha kada je u pitanju degradiranje ruskih snaga. 

"Rusi su u prilično teškom stanju. Pretrpeli su veliki broj žrtava. Njihov moral nije sjajan", rekao je Mili.

Dok se sa jedne strane Rusi brane bolje nego što je očekivano, sa druge moral u Ukrajini ne pada ni za milimetar, sudeći prema izjavama vojnika na frontu. Situaciju je, sve u svemu, možda najbolje u jednom tvitu sumirao američki vojni strateg Edvard Lutvak.

"Ukrajina je u ušla u period koji mora da izdrži, jer se bori protiv velike sile koja je pokušala i nije uspela da je osvoji u februaru prošle godine, a sada je spremna na dugi rat. Ukrajincima nije neophodna neka velika pobeda kako bi izašla iz rata kao nezavisna nacija. Samo moraju da budu uporni", napisao je Lutvak.

Preporuka za vas

Komentari (2)

Nemanja

21.08.2023 23:05

1999 je ukrajince bolelo za nas, znam, jer imam puno prijatelja tamo, nasi iz Srbije koji su tamo radili. Tako da i mene... za njihovu kontaofanzivu.

Драган

22.08.2023 09:16

Само будале могу мислити да ће украјина заједно са целим НАТО пактом победити Русију. Украјина и НАТО немају никакве шансе.

Evropa