Evropa

Tim Navaljnog: Putinova superjahta Grejsful prevezena iz Nemačke pre invazije

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2023

-

23:17

Tim Navaljnog: Putinova superjahta Grejsful prevezena iz Nemačke pre invazije
Tim Navaljnog: Putinova superjahta Grejsful prevezena iz Nemačke pre invazije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Superjahta "Grejsful" ruskog lidera Vladimira Putina, koja je izbegla zaplenu i uspela da zaobiđe sankcije, hitno je prevezena iz Nemačke pre invazije na Ukrajinu, saopštio je tim ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Tim ruskog opozicionara je na sajtu "Navaljni" objavio fotografiju jahte "Grejsful" dugačke 82 metra, čija je vrednost 100 miliona dolara, napominjući da je jahta hitno prevezena iz Nemačke pred invaziju Rusije na Ukrajinu kako bi se izbegle sankcije.

Kako tvrde na sajtu „Navaljni”, u Putinovom vlasništvu su još dve velike jahte: "Olimpija" i "Šeherezada".

„Šeherezada” je zaplenjena u luci Marina di Karara u Italiji, a „Grejsful” je imala vremena da se „evakuiše” pre uvođenja sankcija. 

Vlasnik je 19. januara 2022. godine zatražio transfer te jahte iz brodogradilišta "Blohm + Voss" u Hamburgu, iako je zbog remonta jahta trebalo da ostane u Nemačkoj još godinu dana. 
Jahta je dopremljena u Kaljiningrad, a u junu ove godine "Grejsful” je doplovila u Sankt Peterburg, za vreme održavanja Međunarodnog ekonomskog foruma. 

Trenutno, superjahta sa specijalnom pratnjom plovi širom sveta, navodi se na veb stranici ruskog opozicionog aktiviste. 

U jesen 2022. godine primećena je u vodama Estonije na putu od Sankt Peterburga do Kalinjingrada, u pratnji čamca ruske obalske straže pod komandom Federalne službe bezbednosti (FSB), a „Grejsful" je dobio konspirativni naziv „Orka”.

"Ukupan budžet broda „Grejsful” samo za 2022. iznosio 32 miliona dolara"

U Putinovoj kancelariji na luksuznom plovilu nalazi se telefon za posebne strogo poverljive komunikacije „Prestiž-CB”, navodi se dalje na sajtu Navaljnog.

Na spratu, na otvorenoj palubi, nalazi se heliodrom, salon sa okruglim stolom za 12 osoba, lift za trpezariju, velika kada i ''dve kontrastne fontane tipične za Putinove rezidencije'', dodaju iz tima ruskog aktiviste. 

Vlasnička paluba ima bazen koji se može transformisati u plesni podijum ili bioskop.

U spavaćoj sobi vlasnika jahte nalazi se ogroman krevet sa stubovima. U prostoriji pored spavaće sobe je kabina-kancelarija sa posebnim telefonom i modelom druge jahte - "Šeherezada".

profimedia

 

Iz glavnih kabina stepenicama se silazi do teretane. Kabine za goste i posadu nalaze se na istoj palubi, sa nekoliko džet ski-ja i dva čamca.

Ukupan budžet broda „Grejsful” sa svim popravkama i organizovanim zabavama samo za 2022. iznosio je 32 miliona dolara, dodaju iz tima Alekseja Navlajnog.

Nekoliko meseci nakon početka rata, jahta „Grejsful” je potpala pod američke sankcije, ali je zbog njenog remonta izgrađen složen sistem i čitava infrastruktura asistenata u Evropi, Turskoj i Dubaiju, koji pomažu da se te sankcije svakodnevno zaobilaze.

Jahtu "Olimpija" Putinu je 2002. godine poklonio oligarh Roman Abramovič. Jahta duga 57 metara koštala je 50 miliona dolara, dodaju na sajtu Navaljnog. 

''Olimpija'' je 2011. viđena u blizini Putinove palate u blizini Gelendžika, gde su je čuvala dva patrolna broda.

Treća, najluksuznija jahta ''Šeherezada'' dugačka 140 metara i vredna 700 miliona dolara i izgrađena je za Putina 2020. godine, objavljeno je na sajtu ''Navaljni''. 

Sud u Rusiji osudio je početkom avgusta Navaljnog na 19 godina zatvora po optužbama za ekstremizam. 

Navaljni je proglašen krivim za osnivanje i finansiranje ekstremističkih organizacija i aktivnosti. 

Ruski opozicionar već služi devetogodišnju kaznu zatvora zbog kršenja uslovne slobode, prevare i nepoštovanja suda. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa