Evropa

"Resetovanje" ukrajinske strategije: Šta je potrebno Kijevu da bi ove godine značajno probio ruske pozicije

Komentari
"Resetovanje" ukrajinske strategije: Šta je potrebno Kijevu da bi ove godine značajno probio ruske pozicije
"Resetovanje" ukrajinske strategije: Šta je potrebno Kijevu da bi ove godine značajno probio ruske pozicije - Copyright Tanjug/AP Photo/Libkos

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinska kontraofanziva traje već nekoliko meseci, ali do sada nije viđen neki veći napredak. Umesto toga, zvaničnici iz Kijeva uglavnom izdaju saopštenja o nedeljnom pomeranju linije fronta od po nekoliko kvadratnih kilometara, što je svakako dobro po njihovu vojsku, ali možda ne i dovoljno dobro za zapadne saveznike.

U poslednjoj izjavi zamenice ukrajinskog ministra odbrane, Hane Malijar, rečeno je da su ukrajinske trupe oslobodile jugoistočno naselje Robotine, i da pokušavaju da napreduju dalje na jug.

Prema njenim rečima, trupe napreduju i južno od Bahmuta, a jedan kilometar kvadratni teritorije oslobođen je u poslednjih sedam dana na tom području. Takođe, Malijar se osvrnula i na teren oko Harkova, gde je rekla da se vode "veoma intenzivne borbe".

Ukrajina i SAD su, kako je preneo WSJ, "iza kulisa" imali određene nesporazume u vezi sa tim kako bi bilo najbolje promeniti taktike i strategiju, da bi kontraofanziva dobila na snazi. 

Američki vojni zvaničnici su, prma pisanju tog lista, tražili od svojih ukrajinskih kolega da se vrate zajedničkoj obuci koju su imali u evropskim bazama, da koncentrišu snage tako da probiju rusku odbranu, i da izbiju do Azovskog mora.

Mada je Kijev napravio određene izmene u poslednjim nedeljama, i dalje nema potpune saglasnosti u vezi sa tim kako odigrati karte do zime, kada se očekuje novo usporavanje (a možda i zamrzavanje) vojnih operacija.

Kako piše "Vašington post", očekivanja američkih zvaničnika su da će se rat svakako nastaviti i tokom sledeće godine, ali su takođe odlučni u tome da zapadni saveznici ipak ne smeju da prestanu sa pružanjem podrške Kijevu.

"Leto je bilo frustrirajuće i, na neki način, razočaravajuće za Ukrajince i njihove zapadne saveznike. Međutim, umesto da se traži brzi izlaz iz situacije, mnogi američki zvaničnici su ubeđeniji neko ikad da moraju stajati uz Kijev", piše u analizi za "Post" kolumnista Dejvid Ignacijus. 

Prošle nedelje je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao da "SAD ne smatraju da je u toku pat-pozicija", i dodao da "Ukrajina nastavlja sa oslobađanjem teritorija metodično i sistematično".

Najbolje oružje - strpljenje

Početna tačka u analizi američkih vojnih zvaničnika jeste pretpostavka da ukrajinske snage neće doći do azovske obale, i da neće moći da preseku logističke puteve ruskih snaga do Krima pre zime, kao što je bio prvobitni plan.

"Američki zvaničnici i dalje misle da bi Ukrajinci ove godine mogli značajno da probiju ruske pozicije. Veruju da bi jedinice Kijeva, kada se probiju kroz prvu i drugu liniju ruske odbrane, mogle da se kreću brzo na istok i zapad, zbunjujući ruske branioce", piše Ignacijus.

Međutim, dodaje, Ukrajina verovatno neće zadati veći udarac pre kraja godine, što nas dovodi do produžetka rata u 2024, ali američki zvaničnici veruju da strateško strpljenje ostaje najbolje oružje protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.

Zvaničnici Pentagona pozvali su svoje ukrajinske kolege da bolje odrede prioritete i koncentrišu svoje snage na potencijalne tačke proboja duž fronta. 

Tanjug/AP Photo/Libkos

 

Ukrajina je u početku stavljala jednak naglasak na tri ose, umesto da se koncentriše na glavni potisak ka jugu, kroz Zaporožje i dalje ka Azovskom moru. Navodi se da je Ukrajina konačno odgovorila pomeranjem nekih jedinica ka jugu iz Bahmuta i drugih oblasti na istoku gde su, uprkos prigovorima SAD, te jedinice bile ukopane.

"Prema jednoj američkoj proceni, Ukrajinci su od početka rata ispalili oko dva miliona metaka artiljerijske municije kalibra 155 mm, što je skoro iscrpelo zapadne zalihe. Američki zvaničnici pozivaju Ukrajinu da umesto toga svoju artiljerijsku vatru usmeri ka najvažnijim ciljevima i koristi je za brzo napredovanje", kaže Ignacijus.

Piše da su zvaničnici Pentagona pozvali Kijev da se manje oslanja na dronove za informisanje o bojnom polju, a više na kopnene izviđačke snage, koje mogu bolje proceniti ruske pozicije.

"Tajni sastanak" NATO zvaničnika sa Zalužnjim

Da se uveliko radi na taktičkim i strateškim konsultacijama u vezi sa ukrajinskom kontraofanzivom, pokazuje i vest koja se pojavila tek pre nekoliko dana. Pre dve nedelje, naime, neki od najviših vojnika NATO otputovali su na tajnu lokaciju na poljsko-ukrajinskoj granici da se sastanu sa glavnim vojnim komandantom Ukrajine, generalom Valerijem Zalužnjim, zbog onoga što je nazvano "vojnim savetom", preneo je "Gardijan".

Prema pisanju ovog lista, nije se radilo o običnoj razmeni mišljenja. Zalužnji je poveo ceo komandni tim na destinaciju oko 480 kilometara udaljenu od Kijeva, a cilj petosatnog sastanka bio je da se pomogne u "resetovanju" ukrajinske vojne strategije.

Na vrhu dnevnog reda bilo je pitanje šta učiniti u vezi sa sporim napretkom ukrajinske kontraofanzive, a govorilo se i o planovima za zimu, kao i o dugoročnoj strategiji.

Posebno je bilo uočljivo prisustvo ne samo vojnog šefa NATO-a, američkog generala Kristofera Kavolija, već i Tonija Radakina, najvišeg britanskog vojnog oficira, za kog se u Vašingtonu i Kijevu smatra da je sve važniji akter u pomaganju Ukrajini da pobedi Rusiju. 

Nešto pre ovog sastanka, Radakin je sam otputovao u Kijev, gde je održao sastanak dug 45 minuta sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Kako su rekli izvori "Gardijana" iz britanskog ministarstva odbrane, cilj je bio da bolje razume ukrajinsku strategiju.

Zabrinutost Bele kuće zbog toga što se čini da su SAD blisko umešane u rat u Ukrajini dovela je do toga da je Radakinovm kolegi u Pentagonu, generalu Marku Miliju, zabranjeno da putuje u Ukrajinu. Međutim, čini se da Velika Britanija nema takve brige.

Britanski izvori ne govore mnogo o ishodu sastanka na granici, ali ima nekih indicija da je urodio plodom i da je rezultat zapravo promena strategije. 

"Mislim da možete da vidite da se ukrajinski vojnici fokusiraju na front Zaporožja", rekao je jedan insajder, usred izveštaja o novim ukrajinskim napadima usmerenim na grad Tokmak, što je početni korak u pokušajima da se izbije na Azovsko more.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa